21.9 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Άνω κάτω η Ισπανία με την απεργία των παικτών

Μπερδεμένα τα πράγματα στην Ισπανία με την απεργία που έχει εξαγγείλει ο σύνδεσμος παικτών με την ACB να αντιδρά έντονα και τις ομάδες να παρουσιάζονται μοιρασμένες. Και όλα αυτά με το Copa del Rey, τη μεγαλύτερη ίσως γιορτή του ισπανικού μπάσκετ, να πλησιάζει.

Οχτώ ομάδες θα πάνε στο Copa del Rey, αλλά επτά από αυτές αναμένεται να παραταχθούν με απουσίες. Ανάμεσά τους και η Μπαρτσελόνα, καθώς κάποιοι παίκτες της είναι αποφασισμένοι να σεβαστούν την απόφαση του συνδικαλιστικού τους οργάνου και να μην αγωνιστούν. Και μαζί παίκτες της Ιμπεροστάρ Τενερίφε, της Ρεάλ Μαδρίτης, της Βαλένθια, της Ουνικάχα Μάλαγα, της Γκραν Κανάρια (που είναι και οικοδέσποινα). Η Μπασκόνια ακόμη δεν έχει κάποια επίσημη τοποθέτηση στα χέρια της εκ μέρους των παικτών της, αν και κάποιοι από αυτούς ανεπίσημα έχουν πει πως θα απεργήσουν. Ενώ ο Τόκο Σενγκέλια τοποθετήθηκε τονίζοντας πως "θα προτιμούσαμε να βρεθεί λύση, αλλά αν όχι είμαστε όλοι ενωμένοι σε αυτό".

Οι ομάδες από την πλευρά τους ανακοίνωσαν πως θα ταξιδέψουν κανονικά στα Κανάρια Νησιά και πως θα καλύψουν τις όποιες κενές θέσεις προκύψουν με παίκτες από τις εφηβικές τους ομάδες, ή από θυγατρικές τους που αγωνίζονται στην LEB ή την EBA.

Υπάρχουν βέβαια και οι άλλες ομάδες, αυτές στις οποίες δεν πέφτουν και τόσο τα φώτα της δημοσιότητας, όπως η Ομπραντόιρο, η Μούρθια και η Μπιλμπάο, οι οποίες δεν αγωνίζονται για το Κύπελλο, αλλά θα απεργήσουν μην πηγαίνοντας στις προπονήσεις, αφού δεν έχουν προγραμματισμένους αγώνες στο διάστημα αυτό.

Τέλος, οι παίκτες της ΜόραΜπανκ Ανδόρρα και της Εστουδιάντες αποφάισαν να μην στηρίξουν την απεργία.

Από την πλευρά της η ACB δημοσιοποίησε μια λίστα με τα αιτήματα που είχε ο σύνδεσμος παικτών, σημειώνοντας ποια έγιναν δεκτά και ποια όχι. Ή μάλλον ποιο όχι. Σύμφωνα με τη λίγκα μόνο ένα αίτημα δεν έγινε δεκτό και αυτό αφορά τον ίδιο τον σύνδεσμο. Πάντως, έτσι για να... περνάει η ώρα, αξίζει να ρίξετε μια ματιά και στα ποσά που παρουσιάζονται για τη διασφάλιση των παικτών, τα μίνιμουμ συμβόλαια, τους ελάχιστους μισθούς και το ποσό που πρέπει να δώσει ως εγγύηση το σωματείο για τη συμμετοχή του στην Liga Endesa.

Ο αντίλογος σε αυτό έρχεται από τον Αλφόνσο Ρέγες, προέδρου του σωματείου παικτών και αδελφού του Φελίπε φυσικά. Ο πρόεδρος Ρέγες λοιπόν, υποστηρίζει πως η ACB στοχεύει στην ανυπαρξία του συνδέσμου παικτών και εξηγεί πως τα χρήματα επιστρέφουν σε παίκτες και όχι μόνο σε περιπτώσεις που υπάρχει τραυματισμός: "Είμαστε εκεί για ότι χρειαστεί ένας παίκτης. Ακόμη κι αν υπάρχει απώλεια δικού του προσώπου, αν θέλει να βελτιώσει τις γνώσεις του με την εκμάθηση μιας γλώσσας, αν δεν έχει πληρωθεί... Ο σύνδεσμος είναι δίπλα σε κάθε παίκτη". Και πρόσθεσε και το βασικό σημείο τριβής: Την διατήρηση του αριθμού ξένων και κυρίως μη κοινοτικών παικτών, στον ίδιο αριθμό. "Σε όποια χώρα υπάρχει απελευθέρωση του αριθμού, υπάρχει μείωση του ενδιαφέροντος από τον κόσμο, αλλά και μείωση των χορηγιών κατά συνέπεια, κάτι που τελικά πλήττει τις ομάδες τις ίδιες και το άθλημα".



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ