16.7 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Άλλο Μάνι κι άλλο… Λάρι!

Με τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη να εκμεταλλεύεται την απουσία του τραυματία Μάνι Χάρις και να κάνει το παιχνίδι της ζωής του και τον Μάικ Γκριν να κάνει μια από τις πιο ώριμες φετινές εμφανίσεις του, η ΑΕΚ πήρε στη Λάρισα μια καθαρή νίκη επί του Φάρου (86-75) και διατηρήθηκε ζωντανή στο κυνήγι μιας θέσης στην πρώτη τετράδα του πρωταθλήματος. Αντίθετα ο Φάρος, που τα περίμενε όλα από τον Μπαρτ, εξακολουθεί να θέλει μία νίκη ακόμα για να σωθεί και θα την αναζητήσει στα επόμενα τρία παιχνίδια του,

Ο Φάρος ξεκίνησε εντυπωσιακά και μόλις μετά από 4 λεπτά αγώνα δημιούργησε διψήφια διαφορά (15-5) σουτάροντας 4/4 τρίποντα απέναντι στην άμυνα της ΑΕΚ, που απλώς παρακολουθούσε. Η Ένωση σε αυτό το διάστημα ήταν κακή και επιθετικά, καθώς είχε πολλές άστοχες επιλογές, παρότι ανανέωνε επιθέσεις μετά από επιθετικά ριμπάουντ, όμως μετά το τάιμ άουτ που πήρε ο Σάκοτα, όλα άλλαξαν. Η ΑΕΚ πίεσε πιο ψηλά, με αποτέλεσμα ο Φάρος να χάσει την καλή κυκλοφορία του και τα σουτ του να βγαίνουν δύσκολα πλέον, ενώ στην επίθεση η μπάλα πέρασε σωστά στον Χάντερ και ο Λαρεντζάκης από την περιφέρεια με δύο τρίποντα έδωσε το σύνθημα. Μέσα σε 4 λεπτά η Ένωση έτρεξε ένα εντυπωσιακό σερί 17-1 και προηγήθηκε στο 8' με 22-16 επιδιεκνύοντας ισορροπία στο επιθετικό παιχνίδι της και παίζοντας καλά στην άμυνα.

O Φάρος, πάντως, με τον Μπαρτ να δίνει λύσεις και τον Μουράτο να βοηθά επίσης, κατάφερε να ανακόψει κάπως την ορμή της Ένωσης, η οποία πάντως είχε βρει ρυθμό στην επίθεση και προηγήθηκε στο τέλος της πρώτης περιόδου με 31-25.

Στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου ανέβασε τη διαφορά στους 8 πόντους (33-25) και τη διατήρησε πάνω κάτω σε αυτό το επίπεδο μέχρι το 15'. Η Ένωση είχε καλή κυκλοφορία της μπάλας, καθώς ο Γκριν έκανε καλή δουλειά και έπαιζε έξυπνα, επιδιώκοντας τις διεισδύσεις, με τις οποίες σκόραρε πολλούς πόντους είτε με εύκολα σουτ είτε με βολές, και αποφεύγοντας την κατάχρηση στα τρίποντα, παρόλο που είχε καλά ποσοστά. Το πρόβλημά της, ωστόσο, ήταν η άμυνα, που δεχόταν εύκολους πόντους από τον Φάρο. Μέχρι ενός σημείου ο Φένερ έμοιαζε να παίζει σχεδόν μόνος του, ενώ από το 15' και μετά επανήλθε δριμύτερος στο σκοράρισμα ο Μπαρτ.

Με δύο συνεχόμενα τρίποντα του ο Φάρος μείωσε στον πόντο (43-44) στο 16', ωστόσο η ΑΕΚ αντέδρασε άμεσα και έξυπνα. Με τον Γκριν σε ρόλο σούτινγκ γκαρντ εκμεταλλεύτηκε το βαρύ σχήμα του Φάρου (με Σάφτενααρ και Διαμαντάκο ψηλούς), χτύπησε κυρίως μέσα στη ρακέτα και ενάμισι λεπτό πριν από τη λήξη του ημιχρόνου προηγήθηκε ξανά με 9 πόντους (52-43), καθώς, εκτός των άλλων, ο Φάρος ήταν επιρρεπής στο λάθος και αχρήστευσε πολλές από τις επιθέσεις του έτσι. Παρόλα αυτά, κατάφερε να κλείσει λίγο την ψαλίδα με τον Μπαρτ και πάλι, έτσι το ημίχρονο έληξε με την Ένωση προηγούμενη με 54-47.

Στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου η ΑΕΚ προηγήθηκε για πρώτη φορά με διψήφια διαφορά (57-47) και επέβαλε πλήρως το ρυθμό της, καθώς κατάφερε να περιορίσει σημαντικά τη δράση του Μπαρτ, που είχε σκοράρει 20 πόντους στο πρώτο ημίχρονο. Ο Λαρεντζάκης τα πήγε καλύτερα πάνω του, ο Φάρος έχασε το μοναδικο αξιόπιστο σημείο αναφοράς του στην επίθεση και ήταν τυχερός που η ΑΕΚ έχασε κάποια εύκολα σουτ και η διαφορά δεν ανέβηκε νωρίς πολύ ψηλά. Με τους Λαρεντζάκη και Άτιτς να σκοράρουν τρίποντα η ΑΕΚ προηγήθηκε με 65-51 στο 25', αλλά μετά κόλλησε. 

Σε αυτό ρόλο έπαιξε και η άμυνα ζον πρες, που χρησιμοποίησε ως ύστατο τρόπο για να την σταματήσει ο Θανάσης Σκουρτόπουλος και είχε αποτελέσματα. Διότι η Ένωση έμεινε για 3,5 λεπτά χωρίς πόντο κι έτσι ο Φάρος, παρόλο που δεν είχε πάντα σωστές επιθετικές επιλογές και ο Μπαρτ είχε αποσυρθεί στον πάγκο για να πάρει ανάσες, κατάφερε να μειώσει 65-57 στο 28', παίζοντας με ελληνική πεντάδα. Η τρίτη περίοδις έληξε με την Ένωση να έχει πετύχει μόνο έναν πόντο στο τελευταίο πεντάλεπτό της, αλλά να μην το πληρώνει, καθώς με καλή άμυνα κατάφερε να αχρηστεύσει πολλές από τις επιθετικές επιλογές του Φάρου, ο οποίος έχασε μεγάλη ευκαιρία να πλησιάσει αρκετά και αρκέστηκε στο ότι είχε ρίξει τη διαφορά σε μονοψήφια τιμή (57-66).

Παρ' όλα αυτά με ένα τρίποντο του Παπαμακάριου κι ένα καλάθι του Σάφτενααρ, η ομάδα της Λάρισας πλησίασε στους 6 πόντους στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου (62-68) και έδειξε διάθεση να απειλήσει, όμως η ΑΕΚ αντέδρασε και πάλι σωστά. Με πρωταγωνιστές τους Λαρεντζάκη και Γκριν, που δημιούργησαν με ωριμότητα φάσεις μέσα στη ρακέτα για τους Χάντερ και Άτιτς συνέβαλαν ώστε η Ένωση να βρει εύκολους πόντους και να ξεπεράσει το πρόσκαιρο επιθετικό αδιέξοδό της. Στην άμυνα ο Μπαρτ είχε βρει τον μπελά του από τον Λαρεντζάκη, με αποτέλεσμα ο Φάρος να δυσκολεύεται να σκοράρει, έτσι στο 36' η διαφορά ανέβηκε και πάλι στους 14 πόντους (80-66) κι αυτό που έμενε από εκεί και μετά ήταν να κάνει σωστή διαχείριση η ΑΕΚ για να φύγει με τη νίκη.

Όπερ και εγένετο. Ο Φάρος δεν είχε τη δυνατότητα να φανεί ξανά απειλητικός, καθώς η ΑΕΚ έπαιζε καλή άμυνα κι έτσι έφυγε από τη Λάρισα με μια νίκη που τη χρειαζόταν πολύ μετά τα άσχημα αποτελέσματά της τις τελευταίες αγωνιστικές.

TO ΠΟΛΥΕΡΓΑΛΕΙΟ: Ο Βινς Χάντερ ήταν ο πρώτος σκόρερ της ΑΕΚ, αλλά τα κατάφερε εν πολλοίς επειδή τον έκαναν... μάγκα με τις πάσες τους αφενός ο Μάικ Γκριν και αφετέρου ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης. Ο Γκριν ήταν ώριμος και συνετός, κάνοντας ένα καλό παιχνίδι μετά από αρκετό καιρό, όμως ο Λαρεντζάκης ήταν πραγματικά όλα τα λεφτά. Σκόραρε (11π.), πάσαρε (6ασ.), πήρε ριμπάουντ (8π.), έπαιξε καλή άμυνα, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, πάνω στον Μπαρτ, έκανε τα πάντα και βοήθησε παντού πραγματοποιώντας την καλύτερη φετινή εμφάνιση και μια από τις καλύτερες της καριέρας του. Θα πρέπει πάντως να σημειώσουμε και την καλή παρουσία του Έντιν Άτιτς, που πήρε την ευκαιρία, έμεινε στο παρκέ 26 λεπτά (επειδή έλειψαν ο Χάρις και ο Βασιλόπουλος) και είχε απολογισμό 7π., 6ρ. και καλή άμυνα.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: H AEK είχε 23 ασίστ και 10 λάθη, αντίθετα ο Φάρος είχε 10 ασίστ και 17 λάθη. Επίσης η ΑΕΚ εκτέλεσε 35 βολές και ο Φάρος τις μισές (17). 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ