15.8 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Άλλο η στατιστική κι άλλο η βαθμολογία

Το 1/3 της φετινής Ευρωλίγκα μπήκε στα βιβλία αφήνοντας την αίσθηση ότι τόσο ο Ολυμπιακός, παρά τις τρεις διαδοχικές νίκες στο φινάλε αυτού του διαστήματος, όσο και ο Παναθηναϊκός, είναι σε χειρότερη μοίρα από πέρσι. Οι δύο εκπρόσωποι του ελληνικού μπάσκετ στη διοργάνωση σε σύγκριση με το αντίστοιχο κομμάτι της περσινής σεζόν, εμφανίζονται με χειρότερα αποτελέσματα και μοιραία να υποχωρούν βαθμολογικά. Είναι όμως και στατιστικά χειρότεροι από πέρσι; Όσο κι αν σας προκαλεί εντύπωση ή ακόμη κι αμφιβολίες, είναι καλύτεροι από πέρσι!

 

Που υπερτερούν, που μειονεκτούν; Ποια είναι η κατηγορία στην οποία εμφανίζουν τη μεγαλύτερη απόκλιση από το αντίστοιχο περσινό κομμάτι της Ευρωλίγκας; Το basketa.gr επιχειρεί μέσα από τους αριθμούς να βρει απαντήσεις.

 

 

Δημιουργεί περισσότερο, σουτάρει καλύτερα

 

 

Η αντιπαράθεση των αριθμών του Ολυμπιακού των 10 πρώτων αγωνιστικών της διοργάνωσης κι εκείνων της περσινής, τον εμφανίζει να έχει δύο νίκες λιγότερες και να υποχρεώνεται σε υποχώρηση τριών θέσεων στη βαθμολογία. Οι “ερυθρόλευκοι” ωστόσο έχουν σχεδόν 10 βαθμούς περισσότερους στο σύστημα αξιολόγησης και κατά μέσο όρο, γεγονός που αποδίδεται στο ότι σκοράρουν περισσότερο (+5,7 πόντοι μέσο όρο), με υψηλότερα ποσοστά τόσο στα δίποντα (+3.24%) όσο και στα τρίποντα (+3,49%), βγάζοντας περισσότερη δημιουργία στο παιχνίδι τους (+3,7 ασίστ μέσο όρο). Παράλληλα ο φετινός Ολυμπιακός είναι καλύτερος, έστω και οριακά, στα ριμπάουντ (+0,5 ανά αγώνα) και στα κοψίματα (+0,2 ανά αγώνα).

 


Στον αντίποδα ο περσινός Ολυμπιακός ήταν σαφώς πιο αποτελεσματικός στο πρώτο μισό του γηπέδου αφού δεχόταν 6,7 πόντους λιγότερους από τη φετινή ομάδα, συγκρίνοντας πάντα τα δεδομένα των 10 πρώτων αγωνιστικών των δύο σεζόν. Η περσινή ομάδα ήταν ακόμη πιο εύστοχη στις βολές (+1,57%), έκανε περισσότερα κλεψίματα (+0,8 ανά αγώνα) κι ελαφρώς λιγότερα λάθη (-0,2 ανά αγώνα).

 

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΤΩΝ 10 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ

 

 

 

 

Τα τρίποντα είναι η μεγαλύτερη “πληγή”

 


Οι απώλειες βασικών παικτών κι ο ερχομός κάποιων άλλων που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον φετινό Παναθηναϊκό, θα περίμενε κανείς να δημιουργήσουν κι ανάλογες διαφορές στη στατιστική απεικόνιση της παρουσίας της ομάδας στις 10 πρώτες αγωνιστικές της Ευρωλίγκας. Κι όμως η σύγκριση -όπως φαίνεται και από τον σχετικό πίνακα- εμφανίζει απροσδόκητα μικρές διαφορές. Με εξαίρεση μία κατηγορία.

 


Το basketa.gr επεσήμανε από νωρίς το πρόβλημα που θα μπορούσε να εμφανιστεί και τελικά εμφανίστηκε στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού από το τρίποντο. Η σύγκριση το επιβεβαιώνει και στην πραγματικότητα επισημαίνει τη μεγαλύτερη “πληγή” του “τριφυλλιού”. Οι “πράσινοι” των πρώτων 10 αγωνιστικών της Ευρωλίγκας και σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, δυσκολεύονται πολύ στο τρίποντο.

 


Είναι χαρακτηριστικό ότι ο περσινός Παναθηναϊκός σε αυτό ακριβώς το σημείο είχε 93/232 τρίποντα και ο φετινός έχει 67/217. Έχει πάρει δηλαδή 78 πόντους λιγότερους από πέρσι από την περίμετρο. Δεν είναι μάλιστα μόνο το ότι έχει λιγότερα εύστοχα τρίποντα αλλά σουτάρει και με ποσοστό μικρότερο κατά σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες (-9,21%).

 

 

Κατά τα άλλα ο φετινός Παναθηναϊκός σκοράρει ελαφρώς περισσότερο (+1,1 πόντοι μέσο όρο), σουτάροντας καλύτερα από τη γραμμή του φάουλ εκεί όπου πέρσι αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα (+5,54%) αλλά και στα δίποντα (+0,22%). Πηγαίνοντας περισσότερο στο επιθετικό ριμπάουντ (+2,4 ανά αγώνα), είναι στα ίδια επίπεδα στο σύνολο (+0,1 ανά αγώνα). Ο φετινός Παναθηναϊκός αυτού του διαστήματος είναι καλύτερος και στους τομείς της οικονομίας με περισσότερες ασίστ (+0,7 ανά αγώνα), περισσότερα κλεψίματα (+1,6 ανά αγώνα) αλλά και κοψίματα (+0.1 ανά αγώνα), κάνοντας μόλις δύο λάθη περισσότερα από πέρσι σε απόλυτους αριθμούς.

 


Στον αντίποδα και πέραν της αδυναμίας στο τρίποντο, μόνο στην άμυνα είναι λιγότερο αποτελεσματικός (+2,1 πόντοι ανά αγώνα) και κάπως έτσι εμφανίζεται με καλύτερο ranking (+3,4 βαθμοί ανά αγώνα), καλύτερος δηλαδή στατιστικά.

 


Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΤΩΝ 10 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ

 

 

Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ