26.3 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Όταν τα «πάντσερ» έκαναν την Ευρώπη να παραμιλά (vid)

Δώδεκα ημέρες πριν το πρώτο τζάμπολ του Ευρωμπάσκετ το Basketa.gr ξεκινά την αναδρομή του στις ισάριθμες πιο πρόσφατες διοργανώσεις...

Πριν 24 ολόκληρα χρόνια η Γερμανία φιλοξενούσε στη χώρα της το τουρνουά κι έψαχνε μία πρώτη διάκριση.

Ξεκίνησε τη διοργάνωση χάνοντας από την Εσθονία με 113-103 και οι περισσότεροι πίστεψαν ότι το συγκρότημα του Σβέτισλαβ Πέσιτς δεν θα πετύχαινε κάτι σημαντικό.

Ωστόσο τα πράγματα εξελίχτηκαν πολύ διαφορετικά. Τα «πάντσερ» νίκησαν 93-64 το Βέλγιο και διπλασίασαν τα ροζ φύλλα στην πρώτη φάση επικρατώντας άνετα της Σλοβενίας με 79-57.

Ο δεύτερος γύρος όμως ήταν πολύ δύσκολος... Οι Γάλλοι με τον Τζιμ Μπιλμπά να σκοράρει 13 πόντους τους έριξαν στο καναβάτσο με 64-56, ενώ και η Κροατία έκαμψε την αντίστασή τους με 70-63 χάρη στους 22 πόντους του Ντίνο Ράτζα. Ο αγώνας με την Τουρκία ήταν τελικός πρόκρισης και οι Γερμανοί κυριαρχώντας στο δεύτερο ημίχρονο νίκησαν 77-64. 

Ήδη ήταν πετυχημένοι, καθώς είχαν προκριθεί στα προημιτελικά. Εκεί θα τους περίμενε η Ισπανία η οποία μέχρι τότε είχε υποστεί μόλις μία ήττα και μάλιστα από την Εθνική Ελλάδας.

Οι «φούριας ρόχας» υποτίμησαν τους αντιπάλους τους και το πλήρωσαν χάνοντας στην παράταση με 79-77. Ο Κρίστιαν Βελπ έκανε πάρτι κάτω από τα καλάθια σταματώντας στους 23 πόντους. Άπαντες πίστευαν ότι η Ελλάδα θα έβαζε «φρένο» στην ανέλπιστα καλή πορεία των διοργανωτών, αλλά στον ημιτελικό του Μονάχου οι διεθνείς πλήρωσαν τα πολλά λάθη τους κι έχασαν 76-73 επιτρέποντας στους οικοδεσπότες να προκριθούν στον τελικό, παρά τους 23 πόντους του Φάνη Χριστοδούλου.

Απέναντί τους βρέθηκε η Ρωσία η οποία θεωρείτο το μεγάλο φαβορί του παιχνιδιού. Ο Βελπ τα έβαλε με όλους και με όλα και το τρόπαιο θα κρινόταν στα τελευταία δευτερόλεπτα με τους Ρώσους να έχουν προβάδισμα 70-68. Στα 3'' πριν το φινάλε ο Γερμανός σέντερ κάρφωσε δυνατά στο αντίπαλο καλάθι, με τον Μιχαΐλοφ να του κάνει ένα εντελώς ανόητο φάουλ. Ο Βελπ δεν αστόχησε στη βολή και οι Γερμανοί από το... πουθενά βρέθηκαν στην κορυφή της Ευρώπης.

Θυμηθείτε στο παρακάτω βίντεο τον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης:



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ