24.5 C
Athens
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

“Όταν παίζω, νιώθω ότι ονειρεύομαι”! (vids)

Ασφαλώς δεν περιμέναμε να μάθουμε τώρα τον Λούκα Ντόντσιτς. Έχει φροντίσει να μας συστηθεί ο ίδιος από πολύ μικρός με τις εμφανίσεις του στο ισπανικό πρωτάθλημα και την Ευρωλίγκα. Όμως αυτά που κάνει στο Ευρωμπάσκετ ξεπερνούν κάθε προσδοκία και... φαντασία. Οδηγεί μαζί με τον πολυδιαφημισμένο Γκόραν Ντράγκιτς τη Σλοβενία στην κατάκτηση της κορυφής της Ευρώπης κι είναι μόνο 18 ετών! 

Πράγμα που είναι λίγο τρομακτικό. Δηλαδή, αν μεγαλώσει λίγο ακόμα, τι άλλο θα κάνει μέσα στο γήπεδο; Για τον ίδιο, πάντως, τα πράγματα είναι απλά: "Όταν παίζω αισθάνομαι ότι ονειρεύομαι", είχε πει σε ηλικία μόλις 13 ετών. Κι είναι προφανές ότι το ίδιο αισθάνεται και τώρα.

Το basketa.gr έχει μείνει κι αυτό άναυδο με τα κατορθώματα του τρομερού πιτσιρικά και έκανε μια βουτιά στο παρελθόν του θέλοντας να σας τον γνωρίσει λίγο καλύτερα.

1) Γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1999 στη Λουμπλιάνα. Κληρονόμησε το μπασκετικό DNA από τον πατέρα του, Σάσα Ντόντσιτς, ο οποίος από το 1993 ως το 2010 αγωνίστηκε σε διάφορες ομάδες της Σλοβενίας κερδίζοντας μάλιστα και δύο πρωταθλήματα. Το 2007 με την Ντομζάλε και το 2008 με την Ολίμπια Λουμπλιάνα. Έπαιζε σε θέση σμολ φόργουορντ και έχει αγωνιστεί και δύο φορές με την Εθνική Σλοβενίας. Σήμερα είναι προπονητής σε μικρές ομάδες.

2) Η μητέρα του, Μίριαμ Πότερμπιν, δεν έχει παίξει μπάσκετ. Aντιθέτως, υπήρξε μοντέλο, χορεύτρια και είναι ιδιοκτήτρια ενός από τα πιο γνωστά κέντρα αισθητικής και κομμωτικής στη Λουμπλιάνα, το οποίο είχε ανοίξει η μητέρα της.

3) Το 2008 κι ενώ ο Λούκα ήταν μόλις 9 ετών, οι γονείς του χώρισαν. Το κουτσομπολιό στη Σλοβενία έλεγε τότε ότι πέτρα του σκανδάλου ήταν η Νούσα Σενκ, ένα από τα πιο διάσημα φωτομοντέλα της χώρας, την οποία ερωτεύτηκε ο Σάσα Ντόντσιτς και ξεμυαλίστηκε. Το διαζύγιό του, πάντως, με την Μίριαμ Πότερμπιν δεν ήταν και τόσο πολιτισμένο. Οι δύο πλευρές κατέφυγαν στα δικαστήρια, τα οποία τελικά ανέθεσαν την επιμέλεια του μικρού Λούκα στη μητέρα του.

4) Από πολύ μικρός ασχολήθηκε με διάφορα αθλήματα, μεταξύ των οποίων και το τζούντο. Τον κέρδισε τελικά και απόλυτα φυσιολογικά το μπάσκετ. Άρχισε να παίζει στο δημοτικό σχολείο όπου φοίτησε, το Μίραν Γιαρκ, και λίγο αργότερα γράφτηκε στις ακαδημίες της Ολίμπια Λουμπλιάνα. Εκεί άρχισε να δείχνει σχεδόν αμέσως ότι δεν επρόκειτο για ένα απλό ταλέντο, αλλά για κάτι ξεχωριστό. "Από τις πρώτες επαφές του Λούκα με την μπάλα, εντυπωσιάστηκα από τη φυσικότητα με την οποία τη χειριζόταν. Συνειδητοποίησα σύντομα ότι επρόκειτο για κάτι ξεχωριστό. Ο Λούκα μπορούσε να παίζει δυο μέρες συνέχεια χωρίς να σταματήσει", έλεγε ο πατέρας του. Τον Απρίλιο του 2012 έπαιξε με την Ολίμπια σε ένα τουρνουά για παιδια 13 ετών στη Ρώμη και στον τελικό κόντρα στη Λάτσιο σκόραρε 54 πόντους, μάζεψε 11 ριμπάουντ, μοίρασε 11 ασίστ και, φυσικά, αναδείχθηκε MVP!

5) Λίγο νωρίτερα, τον Φεβρουάριο του 2012, η Ρεάλ ζήτησε και τον πήρε δανεικό από την Ολίμπια Λ. για να τον χρησιμοποιήσει στο τουρνουά Minicopa, κάτι σαν ένα πρωτάθλημα στην κατηγορία των παμπαίδων. Με τον Λούκα στη σύνθεσή της η Ρεάλ κατέκτησε αυτό το τουρνουά για πρώτη φορά στην ιστορία της (συνήθως το κέρδιζαν η Μπαρτσελόνα ή η Μπανταλόνα) κατατροπώνοντας την Μπαρτσελόνα στον τελικό με 71-47! Ο Ντόντσιτς είχε 25 πόντους και 16 ριμπάουντ, παρόλο που ήταν ένα χρόνο μικρότερος από όλους τους συμμετέχοντες!

6) Κατόπιν όλων τούτων, το καλοκαίρι του 2012 επισημοποίησε τη συμφωνία του με τη Ρεάλ, παρόλο που πολλά μεγάλα ευρωπαικά κλαμπ ήθελαν να τον αποκτήσουν. "Ήταν δική του επιλογή να πάει στη Ρεάλ", είπε ο πατέρας του, ενώ ο τότε διευθυντής των ακαδημιών της "βασίλισσας" και παλιός παίκτης της, Αλμπέρτο Ανγκούλο, εξήγησε ότι "εμείς δεν προσπαθούμε να πείσουμε κανένα νεαρό να έρθει εδώ. Απλώς τους εξηγούμε τον τρόπο που δουλεύουμε".

7) Με τη Ρεάλ υπέγραψε συμβόλαιο πενταετούς διάρκειας, το οποίο του προσέφερε ως αντάλλαγμα, τουλάχιστον στην πρώτη φάση του, μια υποτροφία. Ήταν δηλαδή εσώκλειστος σε κατοικίες που χρησιμοποιούσε η Ρεάλ για να φιλοξενεί ταλαντούχους ποδοσφαιριστές και μπασκετμπολίστες από όλο τον κόσμο, πήγαινε στο σχολείο με φροντίδα της Ρεάλ και φυσικά μάθαινε μπάσκετ. Όλα αυτά με έξοδα της ομάδας.

8) Αν και μόλις 13 ετών ήταν υποχρεωμένος να ζήσει μόνος του στη Μαδρίτη, μακριά από τη μητέρα του, η οποία τον επισκεπτόταν αρκετά συχνά, αλλά δεν ήταν συνέχεια κοντά του. "Στην αρχή είχα πάρα πολλές αμφιβολίες σχετικά με το αν θα έπρεπε να τον αφήσω να φύγει. Αλλά δεν θα ξεχάσω αυτό που μου είπε ο Λούκα κάποια στιγμή: "Μαμά, θέλω να το προσπαθήσω. Νομίζω ότι είναι σωστό να μου δώσεις την ευκαιρία", δήλωσε αργότερα σε συνέντευξή της η Μίριαμ Πότερμπιν.

8) Η εξέλιξή του ήταν αλματώδης. Οδηγούσε την εφηβική ομάδα της Ρεάλ σε συνεχόμενες νίκες, παρότι ήταν δύο χρόνια μικρότερος από τους αντιπάλους του, και αναπόφευκτα τράβηξε την προσοχή του Πάμπλο Λάσο, που τον πήρε για προπονήσεις με την πρώτη ομάδα πριν καν κλείσει τα 16 χρόνια του. Και στις 30 Απριλίου 2015 έγινε ο νεότερος παίκτης που έπαιξε ποτέ με τη φανέλα της Ρεάλ στην ACB! Έκανε το ντεμπούτο του σε έναν αγώνα με τη Μάλαγα σε ηλικά 16 ετών, 2 μηνών και 2 ημερών. Μόλις δύο παίκτες έκαναν ντεμπούτο στο ισπανικό πρωτάθλημα σε μικρότερη ηλικία: ο Ρίκι Ρούμπιο (14 ετών και 11 μηνών) και ο Άνχελ Ρεμπόλο (15 ετών και 3 μηνών).

9) Τη σεζόν 2015-16 εδραίωσε τη θέση του στη 12άδα της Ρεάλ και έκανε το ντεμπούτο του και στην Ευρωλίγκα. Στις 16 Οκτωβρίου 2015 και σε ηλικία 16 ετών και 229 ημερών έπαιξε σε έναν εκτός έδρας αγώνα με την Κίμκι και έγινε ο 12ος πιο νέος παίκτης που αγωνίστηκε ποτέ στη σύγχρονη εκδοχή της Ευρωλίγκας (από το 2000 και μετά). Τη σεζόν 2016-17 καθιερώθηκε ως ένας από τους καλύτερους Ευρωπαίους γκαρντ κερδίζοντας τέσσερις φορές τον τίτλο του MVP της αγωνιστικής της Ευρωλίγκας και εν τέλει αυτόν του πιο βελτιωμένου παίκτη της χρονιάς.

10) Από τότε που άρχισε να παίζει μπάσκετ, είχε δείξει πολλές φορές για πόσο μεγάλα πράγματα προοριζόταν. Ένα παιχνίδι στην Ευρωλίγκα, όμως, είναι από τα πιο χαρακτηριστικά. Είναι Γενάρης του 2016, στην πρώτη σεζόν στην Ευρωλίγκα. Είναι μόλις 17 ετών. Η Ρεάλ παίζει στη Μόσχα με την πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ κι έχει ένα σωρό απουσίες. Στα μισά της δεύτερης περιόδου ο Λάσο ρίχνει στο παρκέ τον Λούκα αντί του Σέρχιο Ροντρίγκεθ και μετά από ένα καλάθι της ΤΣΣΚΑ, που ανέβασε την υπέρ της διαφορά στο +7, παίρνει τάιμ άουτ. Σε έξαλλη κατάσταση, τα... χώνει στους παίκτες του: "Ένα γ...ένο σύστημα παίξτε! Ένα σύστημα! Όποιο θέλετε, αλλά δείξτε το και παίξτε το!", φωνάζει εξοργισμένος. Ο Λούκα μπαίνει αμέσως μετά, δειχνει το σύστημα, που τον βγάζει μόνο έξω από το τρίποντο και σουτάρει. Μέσα! Ακολουθούν άλλα δύο απανωτά τρίποντα. Μέσα κι αυτά! Η διαφορά μειώνεται στον 1. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι η Ρεάλ και το ευρωπαϊκό μπάσκετ έχουν κερδίσει έναν μεγάλο παίκτη... Δείτε το βίντεο:

11) Ο Λούκα κάνει πράματα και θάματα με τη Σλοβενία στο Ευρωμπάσκετ, αλλά σε κάποια φάση της ζωής του δεν ηταν δεδομένο ότι θα παίξει με την Εθνική ομάδα της γενέτειρας χώρας του. Το γεγονός ότι δεν είχε παίξει σε επίσημο αγώνα με τις μικρές εθνικές της Σλοβενίας (δεν είχε αγωνιστεί στο Ευρωμπάσκετ παίδων του 2014 λόγω τραυματισμού) είχε ανοίξει την όρεξη άλλων χωρών, που ήθελαν να τον αρπάξουν. Πρώτα η Σερβία, που επικαλέστηκε τη σερβική καταγωγή του πατέρα του. Ο Σάσα Ντόντσιτς γεννήθηκε σε ένα χωριό στα σύνορα της Σλοβενίας με την Ιταλία, όπου ο δικός του πατέρας, Σέρβος με καταγωγή από το Κόσοβο, δούλευε ως τελωνειακός υπάλληλος. Άρα στις φλέβες του Λούκα πράγματι κυλά σέρβικο αίμα. Μετά τη Σερβία ενδιαφέρθηκε διακριτικά και η Ισπανία, στην οποία ο Λούκα ζει από 13 ετών. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Χόρχε Γκαρμπαχόσα, του είπε μάλιστα κάποια στιγμή πως η πόρτα της Εθνικής Ισπανίας είναι ανοικτή γι' αυτόν. Όμως ο Λούκα ποτέ δεν θέλησε να παίξει σε άλλη Εθνική ομάδα πλην αυτής της Σλοβενίας. Και πέρυσι τέτοιον καιρό το ξεκαθάρισε οριστικά με προσωπική δήλωσή του.

12) Η επιλογή ατζέντη που θα τον εκπροσωπεί αποτέλεσε μείζον θέμα για τους γονείς του, που μετά το διαζύγιό τους αντιμετώπισαν οικονομικά προβλήματα και προσπάθησαν να τα λύσουν μέσω του σούπερ ταλαντούχου γιου τους με το λαμπρό μέλλον. Άκουγαν διάφορες προτάσεις από ατζέντηδες, τις απέρριπταν, δυσκολεύονταν να καταλήξουν κάπου, ενώ υπήρχε και το πρόβλημα ότι αυτή που υπέγραφε για λογαριασμό του Λούκα μέχρι αυτός να ενηλικωθεί ήταν η μητέρα του, η οποία είχε την επιμέλειά του. Και δεν ήταν πάντα σύμφωνη με τον πατέρα του... Εν τέλει, πριν από δύο χρόνια η εταιρεία BDS του Μπιλ Ντάφι και του Ράντε Φιλίποβιτς βρήκε τον τρόπο να τους δελεάσει. Τους έκανε ένα ταξίδι στις ΗΠΑ με όλα τα έξοδα πληρωμένα, τους εξήγησε πώς δουλεύει και απέκτησε το δικαίωμα να εκπροσωπεί τον Λούκα...

13) Είναι κάτι παραπάνω απο βέβαιο ότι τον προσεχή Ιούνιο ο Λούκα Ντόντσιτς θα επιλεγεί στο ντραφτ του ΝΒΑ. Στην Αμερική θεωρούν επίσης σχεδόν βέβαιο ότι θα επιλεγεί μέσα στα πρώτα τρία νούμερα, πιθανώς στο νούμερο 1. Μάλιστα ένας έμπειρος αρχισκάουτ ομάδας του ΝΒΑ, που δεν θέλησε να δημοσιοποιηθεί το όνομά του, είπε πριν από λίγες μέρες το εξής καταπληκτικό: "Το παιχνίδι του Ντόντσιτς απέχει έτη φωτός από το παιχνίδι οποιουδήποτε υποψήφιου για το ντραφτ του 2018. Ακόμα και του πιο καλού"!



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ