22.2 C
Athens
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024

Χριστούγεννα… για πρωταθλητές (vids)

Τα Χριστούγεννα έφτασαν (25/12), το ΝΒΑ έχει πέντε ιδιαίτερα παιχνίδια στο πρόγραμμά του και το Basketa.gr σας βάζει στο κλίμα για το θέαμα της ιδιαίτερης αυτής ημέρας.

Χριστούγεννα, μια από τις πιο ιδιαίτερες γιορτές του ημερολογιακού έτους. Είναι και μία από αυτές, όπου βρισκόμαστε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, κάτι που δε συμβαίνει εύκολα όλο τον χρόνο. Εντάξει, όμως, οι μπασκετικοί δεν έχουμε τον νου μας μόνο στο τραπέζι, τα δώρα και τα παραδοσιακά εδέσματα. Παράδοση στο άθλημά μας είναι... και η μέρα Χριστουγέννων στο ΝΒΑ, που πάντα μας προσφέρει συγκινήσεις. 

Και το ΝΒΑ φρόντισε για εμάς ξανά, με πέντε παιχνίδια που έχουν τη δική τους βαρύτητα και το Basketa.gr σας παρουσιάζει το τι θα παρακολουθήσουμε.

Ο πρωταθλητισμός του Γιάννη και η Νέα Υόρκη (Νιου Γιορκ Νικς-Μιλγουόκι Μπακς 19:00)

Όμορφη η Νέα Υόρκη, για να περάσει κανείς τις γιορτές αυτές, σωστά; Ο Γιάννης, όμως, δεν πάει για αυτό κατά βάση. Επισκέπτεται την κοσμοπολίτικη πόλη, για να αποδείξει πως δικαίως η ομάδα του έχει βλέψεις πρωταθλητισμού. Οι Μιλγουόκι Μπακς, άλλωστε, είναι δεύτεροι αυτή τη στιγμή στην Ανατολή με ρεκόρ 22-10, έχοντας αποδείξει προ ημερών στη Βοστόνη, ότι μπορούν να τα καταφέρουν. Ο Έλληνας «αστέρας» είναι απόλυτος ηγέτης σε αυτό το σύνολο του Μάικ Μπουντενχόλζερ, συμπληρώνεται εξαιρετικά από παίκτες, σαν τον Κρις Μίντλετον, τον Έρικ Μπλέντσο, τον Ερσάν Ιλιασόβα, τον Θον Μέικερ και τον Τζορτζ Χιλ, ο Μάλκολμ Μπρόγκντον έχει... ξεθαρρέψει πλήρως και ο Μπρουκ Λόπες έχει «κολλήσει» αρκετά καλά.

Οι Νικς, στην άλλη πλευρά, δε βλέπουν τα πράγματα να πηγαίνουν τόσο καλά, αν σκεφτεί κανείς πως όλη την χρονιά μένει έξω ο Κρίσταπς Πορζίνγκις. Η κατάσταση θα ήταν διαφορετική από το «φτωχό» 9-25 που τους φέρνει στην προτελευταία θέση, αν σκεφτεί κανείς τη σεζόν «έκρηξης» του Ενές Καντέρ, τη διαρκή άνοδο του Φραν Εντιλικινά, τη σταθερή αξία του Τιμ Χάρνταγουεϊ, του Εμάνυοελ Μούντιεϊ και του Νόα Βόνλε, σε ένα σύνολο με αρκετούς καλούς ρολίστες, που όμως περιμένουν τον ηγέτη τους. Ο κόουτς Φιζντέιλ ελπίζει να δείξει τις πραγματικές δυνατότητες της ομάδας την επόμενη σεζόν.

Οι MVP ξανασμίγουν (Χιούστον Ρόκετς-Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ 22:00)

Μεγάλη ευκαιρία έχασαν, πέρυσι, οι Χιούστον Ρόκετς, με πλεονέκτημα έδρας απέναντι στους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, για να περάσουν στους τελικούς. Η σεζόν αυτή, όμως, δεν ξεκίνησε ιδανικά. Η προσθήκη του Καρμέλο Άντονι μάλλον μπέρδεψε την κατάσταση, όπως αναμενόταν αν κρίνουμε από τη συνολική του καριέρα, και τώρα ο Τζέιμς Χάρντεν, ο Κρις Πολ, ο Κλιντ Καπέλα, ο Έρικ Γκόρντον και η υπόλοιπη παρέα, καλούνται να ξαναφέρουν στα υψηλά στρώματα τους Τεξανούς, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται μέσα στην οκτάδα, μετά από ένα καλό «ντεμαράζ» στα τελευταία ματς, με ρεκόρ 17-15.

Απέναντί τους, οι Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, που με την προσθήκη του Ντένις Σρέντερ, αντιθέτως, βρήκαν αρκετά καλή «χημεία». Ο Ράσελ Ουέστμπρουκ είναι το «τέρας» που ξέρουμε, ο Πολ Τζορτζ κάνει μία από τις πιο γεμάτες σεζόν της καριέρας του, ο Στίβεν Άνταμς και ο Τζεράμι Γκραντ κυριαρχούν χαμηλά και η ομάδα βρίσκεται στο 21-11 και την τρίτη θέση, θέλοντας δικαιολογημένα την πρωτιά, που δεν είναι καθόλου μακριά. Ελπίζουν άπαντες, πως ο Μπίλι Ντόνοβαν και το σύνολό του δε θα κάνουν... άλλη μια τρύπα στο νερό.

Έχουν και οι δύο μεγάλο βάρος να σηκώσουν (Μπόστον Σέλτικς-Φιλαδέλφεια 76ερς 00:30, 26/12)

Τι λέγαμε όλοι στην έναρξη της σεζόν; Ότι αφού οι Μπόστον Σέλτικς έκανα το «θαύμα» να βρεθούν πέρυσι στους τελικούς της Ανατολής, με την επιστροφή των Ίρβινγκ, Χέϊγουορντ και Τάις θα γίνονταν αυτόματα φαβορί για τον τίτλο στην Περιφέρεια. Η διαδικασία δεν είναι τόσο εύκολη, όμως, και αυτό το κατάλαβαν ο Μπραντ Στίβενς και οι παίκτες του, μέσα από αλλεπάλληλα «χαστούκια» στην αρχή, που τους έδειξαν πως χρειάζονται ακόμη πολλή δουλειά, για να «δέσει» το σύνολο, που παρότι μεταγραφή δεν υπήρξε, είναι και λίγο σαν καινούργιο, αφού δεν είχαν παίξει ποτέ όλοι μαζί. Τις τελευταίες αγωνιστικές, όμως, η ομάδα «στρώνει», ο Κάιρι Ίρβινγκ δεν απογοητεύει, όπως και ο Τζέισον Τέιτουμ και Μάρκους Μόρις, ενώ απαιτείται άμεσα η αγωνιστική άνοδος των Γκόρντον Χέϊγουορντ, Αλ Χόρφορντ και Τζέιλεν Μπράουν, για να φτάσει η ομάδα, εκεί όπου προβλέπεται. Καιρός, άλλωστε, υπάρχει ακόμη, με το ρεκόρ στο 19-13 για την πέμπτη θέση.

Οι Φιλαδέλφεια 76ερς, από την πλευρά τους, οφείλουν να αποδείξουν πως το... process που τόσο διαφήμιζαν, πρέπει να περάσει στο επόμενο στάδιο, αυτό της διεκδίκησης του τίτλου, ενώ βρίσκονται τώρα στο 22-12 και την τέταρτη θέση. Και τα έχουν όλα. Έναν Μπεν Σίμονς σε «δαιμονιώδη» κατάσταση, έναν Τζόελ Εμπίντ πιο ώριμο από ποτέ στη ρακέτα κι έναν Τζέι Τζέι Ρέντικ να κάνει... αυτά που τον διακρίνουν πάντα, με τον Τζίμι Μπάτλερ να είναι ενθουσιασμένος με την προοπτική αυτού του συλλόγου. Την ευκαιρία τους, την έχουν δηλαδή και στο «TD Garden» μένει να δείξουν, ότι πράγματι την αξίζουν.

Το παιχνίδι στην Καλιφόρνια αλλάζει (Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς-Λος Άντζελες Λέικερς 3:00, 26/12)

Ήταν αυτονόητο, ότι τα δεδομένα θα διαφοροποιούνταν, με τη μεταγραφή του ΛεΜπρόν Τζέιμς στους Λος Άντζελες Λέικερς. Οι «Λιμνάνθρωποι» κάνουν και πάλι όνειρα πρωταθλητισμού, κάτι λογικό, αν και υπό τις υπάρχουσες συνθήκες δεν είναι άμεσα εφικτό. Ο «Βασιλιάς» μπορεί να οδηγήσει μια παρέα εξαιρετικά ταλαντούχων παικτών και μερικών με εμπειρία, αλλά περιοσμένες δυνατότητες, όπως ο Λόνζο Μπολ, ο Μπράντον Ίνγκραμ, ο Κάιλ Κούζμα, ο Ραζόν Ρόντο, ο Λανς Στίφενσον και ο ΤζαΒέιλ ΜακΓκί. Μπορεί, όμως, μέχρι ένα σημείο, έχοντάς τους τώρα στο 19-14 και την τέταρτη θέση της Δύσης, καθώς χρειάζεται τη βοήθεια άλλου ενός «αστέρα», ευελπιστώντας να αποκτηθεί το καλοκαίρι. Το ματσάρισμα με τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, πάντως, είναι πολύ ενδιαφέρον.

Οι τελευταίοι είναι... χαλαρά στη δεύτερη θέση με 23-11 και δικαιούνται αυτή τη μικρή χαλάρωση. Τη δικαιούνται, αφενός λόγω των τριών τίτλων σε τέσσερα χρόνια και της απώλειας του σπουδαίου κινήτρου να «κυνηγήσουν» ρεκόρ αυτή τη στιγμή (το 73-9, άλλωστε, πολύ δύσκολα θα «σπάσει»), αφετέρου επειδή περιμένουν τον ΝτεΜάρκους Κάζινς. Και όταν προστεθεί κι αυτός, θα μιλάμε για μια πραγματική αρμάδα στα χέρια του Στιβ Κερ. Τους υπόλοιπους τους γνωρίζετε. Στεφ Κάρι, Κέβιν Ντουράντ, Κλέι Τόμπσον, Ντρέιμοντ Γκριν, Αντρέ Ιγκουοντάλα, Σον Λίβινγκστον, Τζόρνταν Μπελ, Γιόνας Γερέμπκο και άλλοι. Πολύ μπροστά από τους υπόλοιπους...

Ελληνική εκπροσώπηση και στη Δύση (Γιούτα Τζαζ-Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς 5:00, 26/12)

Δύο ομάδες, που έχουν την... ατυχία να βρίσκονται στη Δύση, καθώς έχουν αμφότερες τρομερά ρόστερ, ενώ πριν από λίγες μέρες είχαν συναντηθεί στο Πόρτλαντ, με νικητές τους φιλοξενούμενους με 120-90. Οι Γιούτα Τζαζ έχουν και... Έλληνα στο τεχνικό τους επιτελείο, με τον Φώτη Κατσικάρη να αποτελεί τον πρώτο που διέβη τον Ατλαντικό, ευρισκόμενος στο πλευρό του Κουίν Σνάιντερ, ενώ μαζί του βρίσκεται ο Ναζ Μήτρου-Λονγκ. Τα Χριστούγεννα, λοιπόν, θα μας βρούν με τριπλή ελληνική εκπροσώπηση, αν και οι «Μορμόνοι» πρέπει να αρχίσουν να... βιάζονται, όντες τώρα 11οι στο 16-18, σε μια Δύση εξαιρετικά ανταγωνιστική. Ο Ντόνοβαν Μίτσελ, όμως, παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει τον χαρακτήρα και μαζί του ικανότατους συμπαίκτες στους ρόλους τους, σαν τον Ρούντι Γκομπέρ, τον Κάιλ Κόρβερ, τον Τζο Ίνγκλς, τον Ρίκι Ρούμπιο, τον Τάμπο Σεφολόσα, τον Ντάντε Έξουμ, τον Τζέι Κράουντερ και αρκετούς ακόμη.

Οι Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς δείχνουν να έχουν τη δυνατότητα για το «βήμα» παραπάνω. Ηγέτες ο Ντέιμιαν Λίλαρντ και ο Σι Τζέι ΜακΚόλουμ, έχουν δίπλα τους μονάδες σαν τον Αλ-Φαρούκ Αμίνου, τον Γιουσούφ Νούρκιτς, τον Σεθ Κάρι, τον Μορίς Χάρκλες, τον Έβαν Τέρνερ και άλλους, σε μια σεζόν που τους βρίσκει τώρα σε καλό σημείο, στο 19-14 μαζί με τους Λέικερς στην τέταρτη θέση. Αν καταφέρουν την υπέρβαση του πλεονεκτήματος έδρας, μπορεί να δούμε και ωραία πράγματα από αυτή την ομάδα στα playoffs, ευελιστώντας σε... ένα δείγμα τους στο Σολτ Λέικ Σίτι.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ