25.2 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Χάνει από το είδωλό του

Την ώρα οι οι παίκτες του Ολυμπιακού βρίσκονταν στα αποδυτήρια στη Ζαλγκίριο Αρένα, έχοντας υποστεί την ήττα από τους γηπεδούχους, μετά την καθίζηση του δευτέρου ημιχρόνου, στο Μιλάνο "έπεφτε" η βόμβα της αγωνιστικής. Καθώς η νίκη της Γκράν Κανάρια επί της Αρμάνι κερδίζει στο νήμα των εκπλήξεων την δεύτερη μεγάλη νίκη της Μπούντουτσνοστ αυτή τη φορά με θύμα τη Μπαρτσελόνα.

Οι Ερυθρόλευκοι μόλις είχαν απολέσει μεγάλη ευκαιρία να αυξήσουν τις πιθανότητές τους για όσο το δυνατόν καλύτερη διεκδίκηση μιας θέσης εκ των 4-5 του βαθμολογικού πίνακα, που αν μη τι άλλο δίνουν μεγαλύτερη πιθανότητα για παρουσία στο φάιναλ φορ της Βιτόρια. Μήπως όπως αυτό είναι καλύτερο ώστε να συνειδητοποιήσει μια ώρα αρχύτερα ο Ολυμπιακός ότι ο βασικός στόχος εφέτος είναι η πρόκριση στα πλέι οφ (και μετά βλέπουμε...) ;

Γνωρίζοντας την 6η ήττα του (σε 7 παιχνίδια) την τελευταία διετία από τον κακό του δαίμονα τη Ζαλγκίρις του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ο Ολυμπιακός είναι σαν να βρίσκεται μπροστά σε έναν μεγάλο καθρέφτη. Κοιτώντας μέσα, βλέπει το είδωλό του μόνο που αυτό φοράει πλέον πράσινα !  Ναι οι Λιθουανοί του Σάρας είναι ένας νέος Ολυμπιακός, με τα στοιχεία που καθιέρωσαν τους Ερυθρόλευκους ως την κορυφαία ομάδα στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. 

Με επιθετική άμυνα στα όρια του φάουλ, αυταπάρνηση όσο και αν βρίσκονται πίσω στο σκορ, γηγενείς διψασμένους για διάκριση παίκτες και φιλόδοξους ελπιδοφόρους ξένους σε ένα μείγμα που το διαχειρίζεται το νέο μεγάλο όνομα της προπονητικής.

Οι Ερυθρόλευκοι για δεύτερο αγώνα μετά από αυτόν με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, δεν εξαργυρώνει στον ηλεκτρονικό πίνακα - και τις δύο φορές - σχεδόν ένα τέλειο ημίχρονο όταν μπροστά στο σκορ μόλις 7-8 πόντους. Είναι σχεδόν αναμενόμενο λοιπόν, ότι μόλις σκληρύνει η αντίπαλη ομάδα στην άμυνά της στο δεύτερο μέρος, θα αρχίσει η ερυθρόλευκη υποχώρηση. Ηταν δεδομένο ότι  ο εκπληκτικός - με τη Μπούντουτσνοστ - Ζακ ΛεΝτέι χρειάζεται να φάει πολλούς αγώνες της Ευρωλίγκα ακόμα για να σταθεροποιήσει σε υψηλό επίπεδο την απόδοσή του. Ενώ το ότι οι Πειραιώτες χρειάζονται έτσι και αλλιώς έναν ακόμα (έμπειρο) γκάρντ μετά τον Σπανούλη "φώναζε" ακόμα και στις βραδιές όπου ο Ουίλιαμς-Γκός "πέταγε" στο παρκέ, κυρίως σε αγώνες στο ΣΕΦ, όπως για παράδειγμα με τη Φενέρμπαχτσε.

Αλλωστε οι προπονητές λένε ότι τις καλύτερες παρατηρήσεις για την ομάδα τους τις κάνουν στις νίκες, όταν όλα δείχνουν εξαιρετικά και δεν υπάρχει η πίεση της ήττας. Το να μη βιαστεί να πάρει παίκτη ο Ντέηβιντ Μπλάτ είναι δικό του θέμα και ξέρει καλύτερα από τον καθένα πως θα το διαχειριστεί. Αν όμως δεν πάρει καν (που δεν το νομίζουμε) τότε το ευρωπαϊκό τουλάχιστον ταβάνι αυτής της ομάδας είναι ξεκάθαρο και είναι μέχρι την είσοδο στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας (και χωρίς να είναι και εξασφαλισμένη η πρόκριση).

Από εκεί και πέρα, ο κάθε παίκτης της ομάδας, θα πρέπει κάποια στιγμή να κάνει και την αυτοκριτική του και να επιχειρήσει να βελτιώσει (ατομικά) ο καθένας πρώτα απ' όλα τον εαυτό του και την προσωπική του απόδοση και μέσα από αυτήν θα βοηθήσει και το σύνολο. Διότι υπάρχουν παίκτες στάσιμοι, παίκτες που έχουν κάνει βήματα προς τα πίσω και την ίδια στιγμή η σεζόν αρχίζει να "ζεσταίνεται" και πρέπει να βγει ο καθένας μπροστά στον τομέα του.

Ο Ολυμπιακός (όπως και στο ΟΑΚΑ) έχασε το παιχνίδι στο εξαιρετικό του πρώτο ημίχρονο (με μηδέν λάθη, 12 ασίστ και 10/16 τρίποντα!). Εκει που λειτουργούσε άψογα στην επίθεση αλλά έκανε το πρώτο σκόπιμο φάουλ μετά από έξι λεπτά και 8 εύκολα καλάθια - σε ρυθμό προπόνησης - των γηπεδούχων κοντά στο καλάθι. Ο Ολυμπιακος τελειώνει δεκάλεπτα χωρίς κάποιες φορές να έχει συμπληρώσει πέντε φάουλ και αυτό τα λέει όλα και εξηγεί γιατί ακόμα και σε τέλεια αγωνιστικά ημίχρονο έχει πάρει πολύ μικρό - αναλογικά - προβάδισμα. 

Η εικόνα του πεσμένου στο παρκέ (από τη σύγκρουσή του με τον διαιτητή) Ντέηβιντ Μπλάτ είναι αλληγορική καθώς δείχνει πως ξαφνιάζεται ο Ολυμπιακός από θέματα μέσα στο παιχνίδι που παλιά ήταν απλά βούτυρο στο ψωμί του για να τα διαχειριστεί.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ