21.3 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Φότου: «Κίνητρο η κουλτούρα μας»

Η Νέα Ζηλανδία έχει πάντοτε... μία ξεχωριστή παρουσία στα παρκέ, με τον Άιζακ Φότου να μην κρύβει την υπερηφάνεια του, που αποτελεί μέρος αυτής.

Τη δική της... παράδοση στα παρκέ έχει «χτίσει» η Νέα Ζηλανδία. Όχι τόσο μέσω διακρίσεων, αλλά και η «Χάκα» που πάντοτε χορεύουν, πριν από την έναρξη κάθε αγώνα, δε γίνεται να μη στιγματίσει όποιον φίλαθλο δει την αναπαράστασή της από τους «Tall Blacks». Ο Άιζακ Φότου, μετά από αρκετά χρόνια... στην ξενιτιά, αφού από το 2012 που πήγε στο κολλέγιο της Χαβάης, βρίσκεται μονίμως στο εξωτερικό, αγωνιζόμενος αυτή τη στιγμή για την Ουλμ, δεν έχει ξεχάσει την κουλτούρα της πατρίδας και της εθνικής του ομάδας, για την οποία πάντοτε επιστρέφει.

Η Νέα Ζηλανδία, μάλιστα, πήρε δύο πολύ μεγάλα «διπλά» σε Κίνα και Νότιο Κορέα στο τελευταίο «παράθυρο» της FIBA για τα προκριματικά του Μουντομπάσκετ 2019 στη ζώνη Ασίας-Ωκεανίας, με τον 24χρονο φόργουορντ να αναφέρει μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, ότι «είναι, σίγουρα, σπουδαίο να κερδίζουμε ποιοτικά σύνολα, σαν την Κορέα και την Κίνα. Κάθε νίκη για εμάς είναι μεγάλη κι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», ενώ τόνισε ποια είναι τα αγωνιστικά στοιχεία που διακρίνουν την εθνική του. «Δεν παίξαμε ακριβώς το δικό μας μπάσκετ με την Κορέα στο πρώτο ματς στην έδρα, οπότε νιώσαμε καλά στη συνέχεια που αγωνιστήκαμε όπως ξέρουμε εμείς. Με πολλή σκληράδα στην άμυνα και το ριμπάουντ, δηλαδή».

Οι νίκες αυτές, ήρθαν μετά από δύο κουραστικά ταξίδια στις εν λόγω χώρες της Άπω Ανατολής, με τον Άιζακ Φότου να παραδέχεται ότι «τα ταξίδια έκαναν πιο δύσκολη τη ζωή μας, αλλά μείναμε ενωμένοι και πήραμε αυτά τα δύο πολύ μεγάλα αποτελέσματα».

Τι είναι αυτό, όμως, που τον κάνει κάθε φορά να αποδέχεται το κάλεσμα της πατρίδας του; «Αυτό που δίνει το κίνητρο για το ταξίδι στην Νέα Ζηλανδία, είναι η εκπροσώπηση της χώρας μου, να παίζω με καλούς φίλους μου και για κάποιους σπουδαίους προπονητές. Η κουλτούρα των Tall Blacks είναι κάτι ιδιαίτερο και λατρεύω να επιστρέφω σε αυτή μία φορά στο τόσο. Νιώθω πως έχω ένα μεγάλο προνόμιο», ήταν η απάντησή του. Φυσικά, δε θα μπορούσε να μην αναφερθεί στη συμμετοχή του 18χρονου αδερφού του, Νταν, στην αναμέτρηση με την Κορέα, για εννέα δευτερόλεπτα. «Ήταν σαφώς μία όμορφη στιγμή, να βλέπω τον αδερφό μου στο παρκέ για την εθνική, για πρώτη φορά. Ήμουν σαφώς περήφανος για εκείνον και ξέρω, ότι θα συνεχίσει να δουλεύει, για να γίνεται καλύτερος και να βελτιώνεται», είπε.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ