24.7 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Φραγκιάς στο Basketa.gr: “Να βγούμε από το μπασκετικό μνημόνιο”

Αναλαμβάνοντας μια (ακόμα) δύσκολη αποστολή στην καριέρα του, ο Βασίλης Φραγκιάς νοιώθει λίγο και σαν...υπηρεσιακός υπουργός οικονομικών οι τελευταίοι εκ των οποίων νοιώθουν και λίγο όπως οι προπονητές μπάσκετ όταν βρίσκονται σε αποστολή αυτοκτονίας.

"Ναι ουσιαστικά στον Πανιώνιο σε βάθος χρόνου βέβαια θέλουμε να επιστρέψει ο σύλλογος σε μια κανονικότητα και να βγει από το μπασκετικό μνημόνιο στο οποίο βρίσκεται τα τελευταία χρόνια" λέει  - χρησιμοποιώντας ορολογία της εποχής - στο Basketa.gr  ο έμπειρος τεχνικός που όμως είναι παράλληλα και ρεαλιστής.

"Φυσικά και δεν αιθεροβατούμε, αλλά ξέρουμε ότι εφέτος πρέπει να σώσουμε την κατηγορία σε πρώτη φάση και μετά πιο ήρεμοι όλοι μαζί το καλοκαίρι με τον πρόεδρο και τη διοίκηση γενικότερα σε πρώτο πλάνο να μπει το σχέδιο για να μπορέσει ο Πανιώνιος σιγά σιγά να αρχίσει να επιστρέφει στα ένδοξα χρόνια" λέει ο νέος τεχνικός των Κυανέρυθρων που μέσα σε 8-10 μέρες δεν είχε μόνο να διαχειριστεί ότι ένας νέος προπονητής σε μια ομάδα, αλλά και το γεγονός ότι σε αυτήν είχαν έρθει τέσσερις νέοι παίκτες (Τζόι Ντόρσεϊ, Νώντας Παπαντωνίου, Γιώργος Παπαδημητρίου και Μπράντον Γουντ).

"Κακά τα ψέμματα, τα πρώτα λόγια ενός προπονητή σε τέτοιες περιπτώσεις έχουν να κάνουν βασικά με την τόνωση της ψυχολογίας, απλά στην περίπτωσή μας είχαμε και την προσθήκη τεσσάρων νέων παικτών κάτι που κάνει το εγχείρημα πιο δύσκολο. Ευτυχώς μεσολαβούσε και ένα...ρεπό το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό οπότε προλάβαμε να πούμε δύο λόγια για τον "τελικό" με το Ρέθυμνο παιχνίδι που έπρεπε πάση θυσία να νικήσουμε".

Πλέον όπως λένε συνήθως οι προπονητές η νίκη έχει περάσει στο αρχείο και το μυαλό είναι στο επόμενο παιχνίδι.

"Ναι έτσι ακριβώς, απλά όχι στο επόμενο όπου έχουμε πάλι ρεπό αφού παίζουμε τώρα με τον Ολυμπιακό !  Πάμε στο μετά με τον Κολοσσό που επίσης μας "καίει" να πάρουμε τη νίκη.  Ξέρεις με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό συνηθίζουν οι άλλες ομάδες να λένε ότι θα είναι μια γιορτή για μας. Μα στη γιορτή χαίρονται και γιορτάζουν όλοι, εγώ γιορτάζει μόνο ο Παναθηναϊκός και  ο Ολυμπιακός σε αυτά τα παιχνίδια (γέλια).  Απλά για μας είναι καλό που θα προσγειωθούμε σε ένα τέτοιο παιχνίδι μετά από μια μεγάλη νίκη, ώστε να μπούμε πιο ομαλά και σωστά στην προετοιμασία για τον αγώνα με τον Κολοσσό" 

Σύμμαχοι του κόουτς είναι πάντως οι έμπειροι παίκτες που αποκτήθηκαν όπως ο Παπαντωνίου και ο Ντόρσεϊ καθώς: "Εχουν την εμπειρία και την ικανότητα να περάσουν πράγματα στους υπόλοιπους στα αποδυτήρια και αυτό είναι μεγάλη βοήθεια. Εντάξει ο Νώντας έχει φάει με το κουτάλι συνθήκες ελληνικού πρωταθλήματος, αλλά και ο Ντόρσεϊ έχει μεγάλο κίνητρο να επανέλθει και αυτό μπορεί να ωφελήσει και τις δύο πλευρές".

Η πλατεία ήταν πάντα δύσκολη για κάθε προπονητή καθώς ήταν απαιτητική γιατί είχε σχεδόν πάντα ένα βασικό στοιχείο. Ηξερε μπάσκετ:

"Το προτιμώ 100 φορές να έχουμε απέναντί μας ανθρώπους που ξέρουν και να βλέπουν και να κρίνουν. Πάντα θυμάμαι ως αντίπαλος είχα ψηλά την έδρα του Πανιωνίου όταν ερχόμουν εδώ.  Υπήρχε σεβασμός.  Και ξέρω ότι κάποιοι τώρα που έχουν ζήσει νίκες επί Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού,  συμμετοχή σε Ευρωλίγκα δεν αρκούνται να πανηγυρίσουν μια νίκη επί του Ρεθύμνου.

Το καταλαβαίνω, απλά τώρα γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια με τον νέο πρόεδρο τον κ. Χριστοδουλόπουλο ο οποίος πραγματικά "μάτωσε" για να φέρει παίκτες μέσα στη χρονιά και το βλέπει πολύ ζεστά. Το βασικό είναι να σώσουμε αυτή τη χρονιά και μετά μπορεί να μπει ένα πλάνο που να μην έχει απλά αυτοσκοπό τη σωτηρία. 

Αυτό που πέτυχε πέρυσι η ομάδα αλλά και εφέτος με τον Κρις Χουγκάζ ως τώρα ήταν άθλος, αφού ξεκινούσε αργότερα απ' όλους, χωρίς προετοιμασία και με θέματα. Για αυτό λέμε ότι είμαστε ρεαλιστές και δεν θα πάμε να κυνηγάμε ανεμόμυλους σαν τον Δοκ Κιχώτη"  λέει ο Βασίλης Φραγκιάς που προτιμά πάντως Καζαντζάκη αντί του Θερβάντες (ο δημιουργός του Δον Κιχώτη).

"Ναι διότι είμαι του δόγματος "Φτάσε όπου δεν μπορείς" που έλεγε ο Καζαντζάκης και αυτό προσπαθούμε. Δεν λέω ότι θα νικήσουμε τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό προς θεού, απλά θέλουμε να κάνουμε τη δική μας υπέρβαση και αυτό που προσπαθούμε σε αυτή τη φάση είναι να περάσουμε θετική ενέργεια. Ετσι και αλλιώς εμείς οι προπονητές είμαστε πάντα...ανοιχτά, κάτι σαν 24/7 οπότε από συναντήσεις και κουβέντες με τους παίκτες άλλο τίποτα".

Κλείνοντας και με δεδομένη και τη δική του εμπειρία στο εξωτερικό, δεν μπορούμε - με αφορμή τη συμφωνία της Μακάμπι με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο - να μην τον ρωτήσουμε για τον Ελληνα προπονητή στο εξωτερικό.

"Το καλύτερο εξαγώγιμο προϊόν, το έχω πει και παλαιότερα. Επειδή κοιτάμε πολύ τη λεπτομέρεια, το ψάχνουμε αρκετά, υπάρχει μεγάλη εκτίμηση στο εξωτερικό και το έχω δει ειλικρινά σε όλο τον πλανήτη που έχω ταξιδέψει με το μπάσκετ. Αλλά τι καλύτερο παράδειγμα με τρεις Ελληνες προπονητές στην Ευρωλίγκα. 

Απλά στην Ελλάδα τους αναπολούμε τους προπονητές όταν πάνε έξω και λέμε ρε καλοί ήταν, όπως συνήθως λένε και για κάποιον όταν πεθάνει, ότι αυτός ήταν καλός άνθρωπος !

Ηδη πάντως έστειλα συγχαρητήριο μήνυμα στο Γιάννη που τον ξέρω από τότε που είχαμε αντίπαλοι αυτός με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς και εγώ με τον Αρίωνα, από τότε που είχαμε μαύρα μαλλιά !  Αν και του Γιάννη κρατάνε, εγώ πρέπει να αποφασίσω να κάνω κανένα βάψιμο και μάλιστα σε τίποτε ξανθό ! Πλάκα κάνω, δεν τα πειράζω με τίποτε, είναι άλλωστε η γοητεία μας".

 

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ