10.2 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Φασούλας: «Επιχειρούν αλλοίωση του εκλογικού σώματος» (vid)

Ο Παναγιώτης Φασούλας μίλησε για όλα στη συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποίησε, με τον υποψήφιο πρόεδρο της ΕΟΚ να αναφέρεται στις εκλογές, την προσφυγή που προκάλεσε μεγάλο «κύμα» αντιδράσεων και τις βασικές θέσεις του προγράμματός του.

Τα «χαρτιά» του ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου άνοιξε ο Παναγιώτης Φασούλας. Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΕΟΚ μίλησε για όλα, ξεκινώντας από μια ιδιαίτερη αναφορά στο θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη και συνεχίζοντας στα... καθ' ημάς, εξήγησε την προσφυγή που έγινε στο Πρωτοδικείο και προκάλεσε άλλο ένα «κώλυμα» στις εκλογές της Ομοσπονδίας, ενώ φυσικά μίλησε για το πλήρες πρόγραμμα σε όλους τους τομείς.

Στην αρχική του τοποθέτηση ανέφερε τα εξής: «Είμαστε, αρχικά, σε μια μέρα θλίψης, καθώς σε λίγη ώρα είναι η εξόδιος ακολουθία του Μίκη Θεοδωράκη, ενός Μεγάλου Έλληνα. Παράληλλα, θα ήθελα να πω δυο κουβέντες για το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ένα εμβληματικό θέατρο για τους Έλληνες και τους Πειραιώτες.

Η δική μου προεδρική θητεία θα συνδεθεί με τη δημοκρατική λειτουργία. Αυτό θα εξακολουθώ να υποστηίζω με πάθος, θέλω να αυξηθούν τα πραγματικά ενεργά σωματεία της ΕΟΚ. Όχι σωματεία που η συμμετοχή τους εξυπηρετεί συγκεκριμένες εκλογικές σκοπιμότητες. Η προσφυγή είναι η προστασία του ελληνικού μπάσκετ από αυτούς που τους ενδιαφέρει η πάση θυσία νίκη στις εκλογές. Ο μοναδικός στόχος κάποιων ήταν να κερδηθεί χρόνος για να γίνει αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος μέσω νοθείας. Δεν μπορούμε να μιλάμε για σωματεία δύο ταχυτήτων. Αν υπήρξε αντικειμενικό πρόβλημα σε κάποιες περιπτώσεις, αυτό θα μπορούσε να διορθωθεί.

Από τα 89 σωματεία που έχουν προσφύγει για να ψηφίσουν, τα 16 έχουν δικαίωμα ψήφου τουλάχιστον από τις 7 Αυγούστου. Προσέφυγαν λοιπόν στις 29 Αυγούστου για να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου, ενώ το είχαν ήδη. Ο συντάκτης του κειμένου της προσφυγής δεν είναι καλά ενημερωμένος προφανώς.

Από τα 73 που μένουν, υπάρχουν 12 σωματεία που είναι στο μητρώο, αλλά είναι εκπρόθεσμα. Δεν θα αρνιόμουν τη συμμετοχή τους. Από τα 61 που μένουν, τα 27 δεν έχουν εμφανιστεί καθόλου στη ΓΓΑ για να καταθέσουν έστω ένα χαρτί. Για δύο χρόνια, 34 σωματεία δεν έχουν συμπληρώσει τα χαρτιά τους έστω για να μπουν στο μητρώο. Τουλάχιστον 3 δεν έχουν καμία αγωνιστική δραστηριότητα.

Αυτοί οι άνθρωποι που παρεμβαίνουν υπέρ της νυν διοίκησης, το μόνο που θέλουν είναι η νόθευση των εκλογών. Το μόνο που θέλουν είναι ο Παναγιώτης Φασούλας και όσοι είναι μαζί του να είναι έξω από τη διοίκηση της ΕΟΚ. Αυτό προσπαθούν εδώ κι ενάμιση χρόνο. Δεν συμμετέχουμε σε αυτά τα παιχνίδια. Είμαστε άνθρωποι που συμφωνούμε όλοι ότι ζούμε σε κράτος δικαίου. Ο νόμος λέει ότι τα σωματεία πρέπει να εκπληρώσουν κάποιες υποχρεώσεις για να έχουν δικαίωμα ψήφου.

Σε ό,τι αφορά στο υπόλοιπο κομμάτι των προτάσεών μας για το μπάσκετ. Μιλάμε για αλλοίωση του εκλογικού σώματος κατά 12%. Όλο αυτόν τον ενάμιση χρόνο, μας δόθηκε η ευκαιρία να συνδιαλεχθούμε με τα σωματεία για τα προβλήματα που υπάρχουν.

Όταν μιλάμε για ψηφιοποίηση των διαδικασιών, μιλάμε για τον τρόπο να περιοριστούν οι πελατειακές σχέσεις. Να μπει τέλος στο παιδομάζωμα από τα μεγάλα σωματεία. Η ψηφιοποίηση θα επιτρέψει σε όλα τα σωματεία να έχουν το ίδιο δικαίωμα μεταγραφών. Έχουμε το θάρρος να μιλάμε για την άρση του παιδομαζώματος που γίνεται κάθε χρόνο.

Η ανάπτυξη του ελληνικού μπάσκετ ξεκινά από τα παιδικά κι εφηβικά. Οι παιδικές και οι εφηβικές ομάδες τελειώνουν τα πρωταθλήματά τους με τρία έως έξι παιχνίδια σε πολλές περιοχές. Το αντιμετωπίζουμε προγραμματικά τι πρέπει να κάνουμε γι αυτό. Η ελληνική διαιτησία είναι ένα αντικείμενο, που αγγίζουμε. Δεν ξέρω αν το αγγίζει κάποιος άλλος. Έχουμε ολόκληρο σχέδιο για τη διαιτησία και την αξιολόγηση των διαιτητών. Είναι ζητήματα που αντιμετωπίζουμε προγραμματικά.

Την Α2 θέλουμε να την ξανασυστήσουμε στο κοινό. Χαιρόμαστε που ο ΕΣΑΚΕ έχει τα παιχνίδια του στην ΕΡΤ. Έχουμε την αίσθηση πως η δημόσια τηλεόραση δεν είναι μόνο για τα εμπορικά θέματα, πρέπει να δείξουμε πως υπάρχει ακόμη ένα πρωτάθλημα.

Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός είναι χρέος και κοινωνικό αγαθό. Το μπάσκετ γυναικών πρέπει να αναβαθμιστεί, γιατί πιστεύουμε στον διπλασιασμό των ανθρώπων που ασχολούνται με το άθλημα. Πώς θα ασχοληθούν οι άνθρωποι, όταν είναι λίγες οι γυναικείες ομάδες στην επαρχία. Πώς θα γίνει αν δεν δημιουργηθούν τμήματα γυναικών, νεανίδων και κορασίδων στην επαρχεία;

Θέλω να πω ότι η αναδιοργάνωση και αναβάθμιση των εθνικών ομάδων είναι πρωταρχικός στόχος. Η Εθνική Ομάδα πρέπει να ξαναφτάσει ψηλά, εκεί που αξίζει. Θα δουλεύουμε σκληρά για να παράξουμε νέα ταλέντα, για να δημιουργήσουμε σπουδαίους αθλητές. Για να ανεβάσουμε το ενδιαφέρον του κόσμου για το άθλημά μας. Αυτή την στιγμή είμαστε το 5ο ή 6ο άθλημα σε εγγραφές νέων αθλητών.

Για να εφαρμόσουμε όλα αυτά, αρκεί να εκλεγούμε. Δεν περιμένουμε ούτε ΕΣΠΑ ούτε οτιδήποτε άλλο. Είναι απλά πράγματα, που πιστεύω ότι μπορούμε να τα κάνουμε την επόμενη μέρα. Σε αυτό το πλαίσιο έγινε η επιλογή του Νίκου Γκάλη. Χρειαζόμαστε έναν εγγυητή προς την ελληνική κοινωνία αυτών που θέλουμε να κάνουμε. Τον θέλουμε για την τεράστια προσωπικότητα και το κύρος του. Κανείς δεν του είχε ζητήσει να συμπράξει, μόνο εμείς το κάναμε.

Χρειάζεται να έχουμε κοντά μας, όλους όσοι μπορούν να βοηθήσουν. Αν οι εκλογές γίνουν στις 12 Σεπτεμβρίου, θεωρώ ότι η ψήφος είναι κρίσιμη. Εμείς θα ξαναφέρουμε το μπάσκετ στη θέση που του αξίζει».

Για το θέμα της εσωστρεφούς Ομοσπονδίας και τον Νίκο Γκάλη: «Φανταζόμουν πως το πρώτο πράγμα που θα συμφωνούσαν όλοι θα είναι να έχουμε τον Νίκο Γκάλη στον χώρο. Δεν είμαι άνθρωπος μη ενωτικός. Γι αυτό δεν με έχετε ακούσει να καταφέρομαι εναντίον άλλων υποψηφίων, κάτι που έγινε σε βάρος μου. Κανείς δεν είπε πως ο Νίκος Γκάλης θα συμμετέχει στα διοικητικά συμβούλια. Σιγά μην του πάρουμε κι ένα γραφείο, για να χτυπάει κάρτα. Θέλουμε να συναντηθεί με τον Άνταμ Σίλβερ, για παράδειγμα, για να φέρουμε κάποια φιλικά παιχνίδια του ΝΒΑ στην Ελλάδα, όπως γίνονται στο Παρίσι και το Λονδίνο. Μιλάμε για τεράστια έσοδα, εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο. Αν ήθελε να είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας, θα κατέβαινε και θα έβγαινε παμψηφεί. Έχουμε θέση για το μπάσκετ, δεν λέμε πως αυτά που λέμε δεν αλλάζουν και είναι γραμμένα στα μάρμαρα. Αλλάζουν, αυτό που δεν αλλάζουμε είναι οι αρχές μας. Σήμερα στο Πρωτοδικείο ενωμένοι, θέλουν να τηρηθεί η μη νομιμότητα. Ποιο το νόημα να βγαίνουν νόμοι όταν δεν τηρούνται; Τα 16 σωματεία που είναι στο μητρώο και περιέργως έχουν προσφύγει, προφανώς θα ψηφίσουν».

Για το μπάσκετ, τη δήλωση πως κανείς δεν είναι μεγαλύτερος από αυτό και τη συζήτηση με τα σωματεία: «Δεν σκέφτομαι ότι μπορεί να υπάρχει κάποιος μεγαλύτερος από το μπάσκετ, αυτό είναι προφανές. Από τα σωματεία αποκομίσαμε τη διάθεση συμμετοχής των σωματείων στις αποφάσεις που τα αφορούν. Πώς θα προσελκύσεις χορηγούς στην Ομοσπονδία, όταν όλα γίνονται σε καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας; Πού είναι ο οικονομικός απολογισμός της Ομοσπονδίας; Όταν αποκλείεις ανθρώπους από τη συμμετοχή, όταν η Ομοσπονδία είναι εσωστρεφής, όταν προσπαθούν να αποκλείσουν εμάς από τα διοικητικά της, πώς θα πείσουμε τον χορηγό ότι τα λεφτά του θα πιάσουν τόπο; Η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει να φαίνεται τίμια, όχι μόνο να είναι. Αυτό δεν το δείχνουμε εμείς. Το αναπτυξιακό πρόγραμμα έχει καταργηθεί, δεν υφίσταται πλέον. Από κάπου πρέπει να χρηματοδοτούνται όλα αυτά. Τα κλιμάκια γίνονται όπως να ναι, με επιλογές από τα σωματεία, που στέλνουν τους καλύτερούς τους. Πώς θα προσελκύσουμε χορηγούς, αν δεν κάνουμε αξιόπιστες επιλογές, χωρίς να πηγαίνουν οι εθνικοί προπονητές από γήπεδο σε γήπεδο; Εμείς μιλάμε για μπάσκετ ερασιτεχνικών σωματείων».

Για το ποια είναι η πραγματική εξαγγελία του προγράμματος: «Ένα μεγάλο θέμα είναι το οικονομικό και το πώς θα μοιραστούν τα έσοδα στις ομάδες. Η Ομοσπονδία το 2008 είχε έσοδα στα 15-16 εκατομμύρια ευρώ και σήμερα έχει γύρω στα 5-6 εκατομμύρια. Τους λόγους που αυτό συμβαίνει, τους εξήγησα. Η Ομοσπονδία πρέπει να αποκτήσει το πρόσωπο της εσωστρέφειας σε συνεννόηση και με την Πολιτεία, με την οποία έχουμε το… σπορ να τσακωνόμαστε».

Για το τι επείγει να γίνει, αν εκλεγεί: «Θέλουμε να υπάρξει αξιοκρατία στο μπάσκετ με τη συμμετοχή όλων των σωματείων. Επιθυμούμε να γίνουν όλα ψηφιακά και να κάνουμε το δικό μας διαγωνισμό για το αναπτυξιακό κομμάτι, το οποίο εκτός των άλλων ελευθερώνει τον πρόεδρο από το ρουσφέτι. Δεν εκλεγόμαστε για πάνω από δύο θητείες, δεν ερχόμαστε για 50 χρόνια εδώ. Η οικονομική βελτίωση των σωματείων θεωρώ, ότι θα ήταν η μεγαλύτερη παρακαταθήκη για την εκτόξευση του μπάσκετ».

Για τη συνεργασία και την πιθανή ύπαρξη αντιπολίευσης: «Είμαστε ανοικτοί σε συνεργασίες και πρόσθεση ιδεών. Εμείς καταθέτουμε ένα πρόγραμμα, για να γίνει μια αντίστοιχη συζήτηση, αλλά αυτό δεν έχει ακόμη συμβεί. Δε θα δεχτούμε, όμως, προτάσεις όπως η δημιουργία γηπέδων, γιατί αυτές είναι δουλειές του κράτους. Ποιος θα διαφωνήσει, επίσης, για την επιβολή κανόνων στις μεταγραφές, την εξυγίανση στη διαιτησία, τις βελτιώσεις στο αναπτυξιακό και το ασυμβίβαστο, τόσο για τους προπονητές όσο και για τους διαιτητές;».

Για την ασφάλιση των αθλητών των μικρότερων κατηγοριών: «Είναι μια επιτακτική ανάγκη, κυρίως για να μη βάζουμε στο μυαλό κάθε παράγοντα την οικονομική επιβάρυνση. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε την ασφάλισή τους με το Υπουργείο Εργασίας».

Στο τέλος ανέφερε τα εξής: «Βοηθήστε να αλλάξει το μπάσκετ μια και καλή, προτού μπει σε περίεργα μονοπάτια».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ