9.3 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

«Τσουνάμι» και… αφαίμαξη στις ακαδημίες του Πανιώνιου

 
Eίτε ήταν «προμελετημένο» και είχε στόχευση την εφηβική ομάδα, είτε αποδίδεται σε χρονική συγκυρία, το «τσουνάμι» φυγής που γνώρισε η ακαδημία μπάσκετ του Πανιωνίου, δεν είχε προηγούμενο, στα 40 χρόνια από την ίδρυση της. Ούτε ένας, ούτε δυο, αλλά δέκα παίκτες, με την γονική συναίνεση τους, αποχώρησαν από την παιδική ομάδα, με την οποία κατέκτησαν την δεύτερη θέση του πανελληνίου πρωταθλήματος και αποχώρησαν για να μην ενισχύσουν την εφηβική ομάδα και ενώ θα είχαν τον ίδιο προπονητή, με τον οποίο κέρδισαν το μπόνους των μορίων εισαγωγής στις πανελλήνιες εξετάσεις, ύστερα από δυο χρόνια. Και μεταξύ των ανθρώπων που τώρα «τρέχουν» τον Πανιώνιο σε όλα τα επίπεδα, λέγονται πολλά.

Τέσσερις παίκτες είπαν το «φεύγω» αιφνιδιαστικά, μόλις στην πρώτη ημέρα της προετοιμασίας για την φετινή σεζόν. Αίφνης παρουσιάσθηκαν και τέσσερα συμφωνητικά παικτών, σύμφωνα με τα οποία, υπήρχε έγκριση του ερασιτέχνη να αποχωρήσουν μετά την περσινή περίοδο που διακόπηκε λόγω του κορονοϊού. Προφανώς και αφού παρουσιάστηκαν υπήρχαν, άρα ήταν συμφωνίες που γνώριζαν κάποιοι, αλλά μάλλον το κρατούσαν «μυστικό»…

Παράλληλα, ένας παίκτης δόθηκε με μεταγραφή στον Ολυμπιακό και ένας συμπαίκτης του, εντάχθηκε στον Προμηθέα. 

Ο Πανιώνιος, αρχικά, είχε δείξει τον δρόμο του ΑΣΕΑΔ στους αποχωρήσαντες παίκτες και στους γονιούς τους, αλλά στην συνέχεια, η ευθεία «κόκκινη» γραμμή, έγινε…τεθλασμένη. Κάποιοι κατάφεραν  να πάρουν τα δελτία χωρίς την εμπλοκή του αθλητικού δικαιοδοτικού οργάνου, κάποιοι έφτασαν μέχρι και να απειλήσουν με δημιουργία... θορύβου  περί άσχημης συμπεριφοράς στα παιδιά από τον προπονητή τους, με τον οποίο έφτασαν στην δεύτερη θέση, αλλά στην συνέχεια βρέθηκαν οι φίλοι τους να τους περιμένουν κι αυτοί να έχουν τραβήξει για αλλού.

Συγκυριακά ή όχι, το «τσουνάμι» φυγής παικτών, εκδηλώθηκε στην επόμενη ημέρα της «κυανέρυθρης» ακαδημία μπάσκετ λειτούργησε με διοικούσα επιτροπή γονέων, τα δυο τελευταία χρόνια και πλέον, έχει έφορο που ήταν δική του επιθυμία προς τη διοίκηση να αναλάβει αυτό το πόστο. Στην πράξη, αποδείχθηκε ότι δεν μπόρεσε να αποτρέψει το... τσουνάμι και να τηρήσει την αταλάντευτη και σκληρή στάση που διαμήνυε όταν άρχισε το φαινόμενο.

Και επειδή, στην ακαδημία μπάσκετ του Πανιωνίου, έγινε «μόδα» το «φεύγω και δίνω ό,τι έχω» για να αποφευχθεί ο χρονοβόρος (λόγω κορονοϊού ήταν απροσδιόριστες οι συνεδριάσεις) και κοστοβόρος (υπολογίζεται ότι μόνο τα έξοδα δικηγόρου είναι 700, συν τα τροφεία που εκδικάζονται και στις περισσότερες περιπτώσεις θα ήταν μίνιμουμ 1000 ευρώ) δρόμος του ΑΣΕΑΔ, ήρθε και το «ο τελευταίος  να κλείσει την πόρτα».

Πέντε ημέρες πριν από τη πρόσφατη έναρξη του πρωταθλήματος εφήβων της ΕΣΚΑΝΑ, πατέρας αθλητή απαίτησε από όλο το προεδρείο του ερασιτέχνη συλλόγου να πάρει το δελτίο του παιδιού του και να αφεθεί ελεύθερος για να συνεχίσει την πολλά υποσχόμενη, όπως την χαρακτήρισε, καριέρα του σε άλλη ομάδα. Χωρίς να δώσει ούτε ένα ευρώ επειδή ως μέλος της διοικούσας επιτροπής είχε συνεισφέρει σε εργασίες, υπηρεσίες τις οποίες δεν είχε πληρωθεί. Την προσφορά δεν την αρνούνταν αλλά όταν ανέφερε το ύψος που την υπολόγιζε, οι υπόλοιποι ...σάστισαν με την κοστολόγηση που έγινε.

Το παιδί  δε δηλώθηκε στο φύλλο του πρώτου επίσημου αγώνα για να μην δεσμευτεί στην τρέχουσα σεζόν και έβλεπε τους μέχρι πρότινος συμπαίκτες του και φίλους τους από την παιδική ηλικία να αγωνίζονται. Φυσικά, μεγάλο ποσοστό ευθύνης σ’ αυτή την διαδικασία φυγής του συγκεκριμένου παίκτη υπάρχουν πιθανώς και από ανθρώπους που τον μεταχειρίζονταν με τρόπο που του έδινε την αίσθηση του απόλυτου πρωταγωνιστή και αναντικατάστατου. Και που ίσως έχοντας δει τις προηγούμενες αποχωρήσεις, έκρινε ότι δεν θα του πρόσφερε ευκαιρίες διάκριση η χρονιά.  Ακόμα όμως και για έναν τόσο καλό και πιθανότατα εξελίξιμο  παίκτη, το θέμα δεν είναι τόσο το να επιθυμεί κάποιος να δοκιμάσει αλλού όπου θα θεωρεί ότι μπορεί να έχει καλύτερη εξέλιξη στην αθλητική του διαδρομή, όσο το χρονικό σημείο.

Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία για το παρόν της ανδρικής ομάδας στην Β’ Εθνική κατηγορία, όπου δηλώθηκε προσφάτως και ύστερα από μεγάλη, διοικητική προσπάθεια που θα πρέπει να έχει και την ανάλογη, οικονομική υποστήριξη στην δημιουργία ομάδας για την εξασφάλιση παραμονής.

Δηλαδή, με το ρολόι να είναι στο «και δέκα», με εξαιρετικά περιορισμένες επιλογές ελεύθερων και αρκετά ακριβών επιλογών, ο Πανιώνιος δεν μπορεί να αντλήσει κάποιους παίκτες από την αποδυναμωμένη εφηβική ομάδα του, έστω για τις θέσεις 9-12 της ανδρικής. Και αυτό το αρνητικό γεγονός συμβαίνει στην ακαδημία που κάνει πρωταθλητισμό στα δυο αγωνιστικά τμήματα του και τουλάχιστον στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής, θα μπορούσε κάλλιστα να στηρίξει, τουλάχιστον, προπονητικά και αγωνιστικά σε μικρό ποσοστό, τον Πανιώνιο που κόντεψε να πέσει στα… «βράχια» της Γ’ ΕΣΚΑΝΑ.

Φήμες, ήθελαν γονέα εκ των αποχωρησάντων, να είχε και οικονομικές απαιτήσεις για να έπαιζε ο νεαρός αθλητής γιος του στην ανδρική ομάδα. Κολλάει «γάντι» το «βρίσκουν και τα κάνουν»…



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ