24.2 C
Athens
Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024

Το goaltending που ωρίμασε τον Μορέιρα (pics, vids)

Υπάρχουν στιγμές στη ζωή του ενός ανθρώπου που συνοδεύονται από λάθη τα οποία κουβαλάει μαζί του για πάντα. Ένα τέτοιο έκανε ο νέος σέντερ του ΠΑΟΚ Γιανίκ Μορέιρα στη σεζόν αποφοίτησης του από το Southern Methodist University. Η ομάδα του ζούσε μια ξεχωριστή χρονιά αφού βρέθηκε στον 2ο γύρο της 1ης κατηγορίας του NCAA. Αντιμετώπιζε το UCLA και ηττήθηκε ουσιαστικά εξαιτίας του Μορέιρα.

 

Στα τελευταία δευτερόλεπτα το UCLA ήταν στην επίθεση με το SMU μπροστά με 59-57 και ο Μπρους Άλφορντ επιχείρησε τρίποντο που... έφτανε δεν έφτανε στη στεφάνι. Ο Μορέιρα σταμάτησε την μπάλα και η ομάδα του ηττήθηκε. Το βίντεο δείχνει πως η απόφαση των διαιτητών δεν ήταν εύκολη...

 

https://youtu.be/sp2x4TiYTjY

 

Ο Μορέιρα ανέλαβε την ευθύνη: “Νόμιζα ότι το σουτ ήταν κοντό. Περίμενα airball. Ήταν δικό μου λάθος. Έπρεπε να αφήσω την μπάλα να χτυπήσει στη στεφάνι. Δεν έπρεπε να κάνω ένα τέτοιο λάθος ως senior” είπε με δάκρυα στα μάτια.

 

 

Στα χέρια του Λάρι Μπράουν

 

Ο Μορέιρα μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του τυχερό γιατί δούλεψε για δύο χρόνια υπό τις οδηγίες ενός θρύλου, του Λάρι Μπράουν. Του προπονητή που πριν έρθει στα 77 του στην Ευρώπη για να κοουτσάρει στη νέα σεζόν την ιταλική Τορίνο, είχε κατακτήσει ως προπονητής τον τίτλο τόσο του NCAA το 1988 όσο και του ΝΒΑ το 2004. Ήταν στη διετία του στο SMU, το 2013-15, όταν ο Μορέιρα έπαιξε με προπονητή τον Μπράουν.

 

Μοιραία το γεγονός που συνέδεσε περισσότερο τους δύο, ήταν το “goaltending” κόντρα στο UCLA. Η Washington Post είχε γράψει: “Το 2.593ο παιχνίδι της καριέρας του Λάρι Μπράουν, ήταν ένα από τα πιο περίεργα. Ο ίδιος είχε παραδεχτεί: “Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Σου... σπάει την καρδιά”. Ο Μπράουν περίμενε οι διαιτητές να κάνουν χρήση του instant replay αλλά ο διαιτητής Σον Χαλ είχε πει: “Το σφύριγμα είναι “goaltending, δεν υπάρχει θέμα βίντεο”. Τελικά το είδαν, όχι για να διαπιστώσουν αν η τάπα του Μορέιρα ήταν νόμιμη ή όχι αλλά για να δουν αν το σουτ ήταν για δύο ή τρεις πόντους. Ήταν φανερό πάντως ότι είχε ελάχιστες πιθανότητες να καταλήξει στο καλάθι.

 

Ο Λάρι Μπράουν σε τάιμ άουτ του SMU, απευθύνεται στον Μορέιρα

 

Στα αποδυτήρια ο Μπράουν αγκάλιασε έναν προς έναν τους παίκτες του, χτυπώντας στοργικά τον Μορέιρα στο κεφάλι. Σε εκείνη τη σεζόν πάντως, νέος παίκτης του ΠΑΟΚ είχε συμπεριληφθεί στη 2η καλύτερη 5άδα της περιφέρειας του κολεγίου ενώ είχε αναδειχτεί και ο πιο βελτιωμένος παίκτης της.

 

 

Ένας τραυματισμός τον έφερε στην Ευρώπη

 

Μπορεί να μην έγινε ντραφτ, ωστόσο ο Μορέιρα επιχείρησε το καλοκαίρι του 2015 να... τρυπώσει στο ΝΒΑ. Συμμετείχε στο summer league με τους Κλίπερς όμως τον Σεπτέμβριο ένας τραυματισμός στο αριστερό γόνατο, εξαφάνισε τις λιγοστές ελπίδες του για ένα συμβόλαιο. Έτσι τον Νοέμβριο πέρασε για πρώτη φορά τον Ατλαντικό για να παίξει στη Ρουάν Μέτροπολ της Γαλλίας. Το τέλος της σεζόν τον βρήκε στην ACB με τη Μούρθια.

 

Κατά την παρουσίαση του από τους Ισπανούς και αφού συγκρίθηκε με τον... Κέβιν Γκαρνέτ, ο Μορέιρα είχε πει: “Είμαι πολύ ενεργός στο παρκέ. Με όλο τον σεβασμό, το παιχνίδι μου μοιάζει με αυτό του KG” είχε πει.

 

 

Ο Τουπάν και ο Στάκχαους

 

Το καλοκαίρι του 2016 έκανε μια εμφάνιση στο summer league με τους Ράπτορς αλλά και πάλι δεν βρήκε μια ευκαιρία στο ΝΒΑ, αρκούμενος στο να αγωνιστεί στην G League με την ομάδα του Τορόντο. “Αρκούμενος”; Δεν ήταν μια σεζόν διεκπεραίωσης όπως για πολλούς, πιθανώς, παίκτες που αγωνίζονται στην αναπτυξιακή λίγκα του ΝΒΑ. Ο Μορέιρα κατέκτησε το Πρωτάθλημα του 2017 με τους Ράπτορς έχοντας προπονητή τον Τζέρι Στάκχαους και συμπαίκτη τον Άξελ Τουπάν που θα τον βρει απέναντι του φέτος στα παιχνίδια του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό.

 

https://youtu.be/Md25VQncGLk

 

 

Ο Μορέιρα με το τρόπαιο της G-League του 2017

 

O Μορέιρα είχε σημαντικό ρόλο στην πορεία προς τον τίτλο. Δεν άρχιζε συχνά στην 5άδα (7/48) όμως έδινε πολλά στους Ράπτορς έχοντας μέσους όρους 8,1 πόντων, 6,2 ριμπάουντ, 1,48 ασίστ, 0,6 κλεψιμάτων και 0,48 κοψιμάτων. Στο τέλος της σεζόν έκανε ένα πέρασμα από το Ιράν για να βρεθεί στη σεζόν που πέρασε, στη ρωσική Πάρμα.

 

 

1ος σκόρερ και ριμπάουντερ της Ανγκόλα

 

Ο Μορέιρα είναι σταθερός σε κάθε κλήση της Εθνικής ομάδας του από το 2010 ενώ το 2014 αγωνίστηκε και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ισπανίας με μέσους όρους 17,8 πόντων και 8,2 ριμπάουντ σε πέντε ματς. Προκάλεσε αίσθηση με μία εμφάνιση του απέναντι στην Αυστραλία όταν οδήγησε την Ανγκόλα σε νίκη με 91-83 έχοντας 38 πόντους και 15 ριμπάουντ...

 

https://youtu.be/XzZutxPoBsg

 

Στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου που βρίσκονται σε εξέλιξη, η Ανγκόλα μέτρησε τέσσερις νίκες σε έξι αγώνες και ήταν 1η στον όμιλο της με Αίγυπτο, Μαρόκο και Δημοκρατία του Κονγκό. Ο Μορέιρα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο όντας ο 1ος σκόρερ και ο 1ος ριμπάουντερ της ομάδας του με 11,7 πόντους και 6 ριμπάουντ σε αυτά τα έξι παιχνίδια. Το έκανε εκτελώντας με 56,2% (είχε 59,3% στις βολές) ενώ είχε ακόμη 0,7 ασίστ, 1,3 κλεψίματα, 0,7 κοψίματα και 13 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης.

 

 

Τα ρεκόρ καριέρας

 

ΠΟΝΤΟΙ: 20 (25/11/2014 κόντρα στο Αρκανσας, NCAA)

ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ: 17 (25/3/2018 κόντρα στην Αστάνα Τάιγκερς, VTB League)

ΑΣΙΣΤ: 5 (17/12/2016 κόντρα στην Γκρίνσμπορο Σουόρμ, D-League)

ΚΛΕΨΙΜΑΤΑ: 3

ΚΟΨΙΜΑΤΑ: 9 (29/12/2014 κόντρα στο Μιντγουέστερν Στέιτ, NCAA)

 

 

Ο 3ος Αφρικανός του ΠΑΟΚ

 

Ο Γιανίκ Μορέιρα μπαίνει σε μια πολύ μικρή λίστα παικτών του ΠΑΟΚ. Αυτών που έρχονται από την Αφρική. Μόνο δύο παίκτες από τη “μαύρη ήπειρο” φόρεσαν στο παρελθόν τη φανέλα του Δικεφάλου του Βορρά. Ήταν ο Σενεγαλέζος Μαμαντού Ν΄Ντάι και ο Μαροκινός Ρέντα Ραλίμι (φωτό).

 

Στη σεζόν 2005-06, ο Ν'Ντζάι που στη συνέχεια έπαιξε για δύο χρόνια στον Πανελλήνιο, μέτρησε 23 παιχνίδια Πρωταθλήματος με τον ΠΑΟΚ, έχοντας 7,6 πόντους, 6,26 ριμπάουντ και 1,3 τάπες.

 

Στη σεζόν 2007-08, ο Ραλίμι, που την προηγούμενη περίοδο αγωνίστηκε στον Μακεδονικό, έκανε 11 εμφανίσεις Πρωταθλήματος με 8,8 πόντους, 5,1 ριμπάουντ και 0,72 τάπες.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ