25.5 C
Athens
Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024

Το «τέλος εποχής» και η επόμενη μέρα στον Παναθηναϊκό

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανακοίνωσε την οριστική του αποχώρηση από τον Παναθηναϊκό, όμως το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι κρίσιμο για τον μέλλον του συλλόγου και της ΚΑΕ.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο ισχυρός άνδρας της «πράσινης» ΚΑΕ φάνηκε αρκετά συγκινημένος σε κάποια σημεία, όταν γνωστοποιούσε την πρόθεσή του να πάψει να αναμειγνύεται με το «τριφύλλι». Παρ' όλα αυτά έστω κι έμμεσα άφησε κάποια «παραθυράκια» ανοικτά αναφορικά με το μέλλον, τα οποία σχετίζονται κυρίως με το γήπεδο στον Βοτανικό. Σε περίπτωση που ανακοινωθεί το σχέδιο επίσημα από την Πολιτεία και υπάρχει εντός αυτού το γήπεδο μπάσκετ, αλλά και η εμπορική εκμετάλλευση από τον Ερασιτέχνη, τότε είναι πιθανόν να ανατραπεί η κατάσταση.

Οι προθέσεις ήταν γνωστές

Πριν από περίπου ένα μήνα, στις 12/5, το Basketa.gr σας είχε ενημερώσει σχετικά με τις προθέσεις του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, με την απαραίτητη υποσημείωση -η οποία ισχύει και τώρα- κι αφορά τον απρόβλεπτο χαρακτήρα του και το γεγονός ότι πολλές φορές παίρνει ανατρεπτικές αποφάσεις κι αποφασίζει με βάση την αγάπη του για τον σύλλογο και όχι το προσωπικό του συμφέρον.

Παρ' όλα αυτά επί της ουσίας εκείνο το κείμενο ήταν αρκετά «εύστοχο», καθώς ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού ανακοίνωσε ότι το κεφάλαιο έκλεισε γι' αυτόν, δηλώνοντας πάντως πρόθυμος να συνεχίσει να εκφράζει τη γνώμη του σε περίπτωση που θα του το ζητούν οι άνθρωποι της ομάδας. 

Επιπλέον η μείωση του μπάτζετ ήταν επίσης αποφασισμένη, με βάση και τα οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν λόγω της αδυναμίας που παρουσιάζει η EuroLeague για να προσφέρει σημαντικά έσοδα στις ομάδες.

Τα νούμερα που... ζαλίζουν

Στο ξεκίνημα της συνέντευξης Τύπου ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος προχώρησε στην αποκάλυψη που προκάλεσε αίσθηση κι αφορούσε το συνολικό ποσό που έχει ξοδέψει η οικογένειά του για τη μεγάλη της αγάπη, τον Παναθηναϊκό. Αυτό ανέρχεται στα 372.800.000 ευρώ, ενώ ο ίδιος αποκάλυψε ότι έχει δώσει 64.000.000 ευρώ από το 2012 όταν κι ανέλαβε. 

Πρόκειται για ασύλληπτα νούμερα τα οποία έγιναν γνωστά, καθώς μέχρι τώρα όλοι ήξεραν ότι η οικογένεια Γιαννακόπουλου έχει δώσει πολλά χρήματα, αλλά κανείς τον ακριβή αριθμό. Ακόμα κι αν ο Δ. Γιαννακόπουλος κάνει πράξη τη δήλωση περί οριστικής αποχώρησης από τον Παναθηναϊκό, ο πατέρας του, οι θείοι του αλλά και ο ίδιος θα αποτελούν για πάντα κομμάτι της ιστορίας του συλλόγου, καθώς συνολικά οδήγησαν την ομάδα σε 18 πρωταθλήματα Ελλάδας, 15 κύπελλα, 6 ευρωπαϊκά τρόπαια και 1 διηπειρωτικό.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι εφόσον κάποιος προσφέρει το ποσό των 25.000.000 θα μπορεί να αγοράσει τις μετοχές της ΚΑΕ, με την αυστηρή προϋπόθεση όμως ότι θα έχει βλέψεις για τον σύλλογο και δεν θα αποτελεί κάποιον «αλεξιπτωτιστή» ο οποίος θα θέλει απλώς να εκμεταλλευτεί το brand name του Παναθηναϊκού.

Το μέλλον σε BCL ή Ευρωλίγκα

Ένα άλλο «καυτό» ζήτημα αφορά το μέλλον του Παναθηναϊκού και σε ποια διοργάνωση θα αγωνίζεται τη νέα σεζόν. Είναι φανερό ότι έχει επέλθει ρήξη μεταξύ των πρωταθλητών Ελλάδος και της Ευρωλίγκας, με τελευταία αφορμή τα οικονομικά θέματα που προέκυψαν μετά τη διακοπή της σεζόν λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Η πρόθεση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου είναι φανερή και θα ήθελε να δει το «τριφύλλι» μακριά από την EuroLeague, θεωρώντας ότι έτσι θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου και για τους υπόλοιπους συλλόγους ούτως ώστε να ακολουθήσουν στο Basketball Champions League που πιστεύει ότι είναι το μέλλον.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός και η Μακάμπι Τελ Αβίβ αποτελούν τους «πυλώνες» της EuroLeague κι αν φύγει κάποια από αυτές τις ομάδες θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις. Όσον αφορά τη ρήτρα που υπάρχει εμφανίστηκε αποφασισμένος ότι στα δικαστήρια θα κερδηθεί η συγκεκριμένη «μάχη».

Οι νέοι «κλειδοκράτορες»

Όπως είχε ενημερώσει στην περσινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του PAO Alive, η διαχείριση της ΚΑΕ θα περάσει στα χέρια άλλων ανθρώπων από τη στιγμή που δεν μαζεύτηκαν τα 20.000.000 ευρώ που ήταν και ο στόχος. Οι δύο άντρες λοιπόν που θα «τρέχουν» από εδώ και στο εξής την ομάδα είναι ο Μάνος Παπαδόπουλος και ο Τάκης Τριαντόπουλος.

Ο πρώτος είναι αρκετά γνωστός σε όσους ασχολούνται με το μπάσκετ, καθώς είναι στους «πράσινους» από τα τέλη της δεκαετίας του '80, ενώ από το 2014 είναι ο πρόεδρος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός. Παράλληλα εκπροσωπεί το «τριφύλλι» στα ΔΣ τόσο της Ευρωλίγκας όσο και του ΕΣΑΚΕ και είναι ένας πολύ έμπειρος παράγοντας ο οποίος είχε ανάμειξη και στις μεταγραφές που έκανε η ομάδα, τόσο τα χρόνια που το μπάτζετ ήταν πολύ μεγάλο, όσο και στο πρόσφατο παρελθόν. Άλλωστε στον Παπαδόπουλο είχε αναφερθεί με δηλώσεις του και ο Ρικ Πιτίνο.

Όσον αφορά τον Τάκη Τριαντόπουλο, πρόκειται για έναν άνθρωπο ο οποίος χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Αποτελεί τα τελευταία χρόνια μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, αλλά και αντιπρόεδρος της DPG Group of Companies στην οποία εργάζεται από τα πρώτα της βήματα το 2009.

Αμφότεροι θεωρούνται απόλυτα έμπιστοι από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και γι' αυτόν τον λόγο τους παραχωρεί τη διαχείριση της ομάδας.

Ο Βοτανικός θα κρίνει τα πάντα

Φυσικά, «κλειδί» για τις εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα αποτελεί η εξέλιξη του πλάνου της «Διπλής Ανάπλασης» με τον Παναθηναϊκό να παίρνει τον χώρο στο Βοτανικό και να παραχωρεί το γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης» στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Οι αποκαλύψεις αφορούσαν τις προθέσεις που φέρεται να υπάρχουν τον τελευταίο καιρό από τον Δήμο Αθηναίων αλλά κι από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ούτως ώστε να μείνει εκτός «κάδρου» η ΚΑΕ. Αν συμβεί αυτό, τότε δύσκολα θα παραμείνει στον σύλλογο.

Σε περίπτωση όμως που υπάρξει τήρηση της υπάρχουσας συμφωνίας κι εκτός από το γήπεδο ποδοσφαίρου, χτιστεί και γήπεδο μπάσκετ, σε συνδυασμό με την εκμετάλλευση των εμπορικών χρήσεων από τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, τότε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος θα είναι και στην επόμενη μέρα του «τριφυλλιού».

Η ενίσχυση στον Ερασιτέχνη

Όσον αφορά την εμπλοκή του στον Ερασιτέχνη ΠΑΟ, σε λίγο καιρό θα γίνουν εκλογές και σε περίπτωση που δεν έχει προχωρήσει το θέμα του Βοτανικού, δεν θα διεκδικήσει την προεδρία.

Ωστόσο γνωστοποίησε ότι θα βοηθήσει κάποια τμήματα όπως για παράδειγμα το βόλεϊ το οποίο έχει εξελιχθεί σε «αδυναμία» του. Το γεγονός αυτό μαρτυρά ότι ακόμα κι αν θελήσει να απομακρυνθεί από τα κοινά του Παναθηναϊκού, είναι δεδομένο ότι θα έχει τη διάθεση να βοηθάει όποτε χρειάζεται. Άλλωστε όπως είπε και ο ίδιος «μεγάλωσε» μέσα στον σύλλογο και δεν είναι ευχάριστο να αποχωρεί από αυτόν...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ