24.7 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Το πραγματικό… Champions League του Προμηθέα (vids+pics)

Οι επιτυχίες διαδέχονται η μία την άλλη στον Προμηθέα. Μπορεί πριν από λίγα 24ωρα οι Πατρινοί να εξασφάλισαν την τρίτη θέση στην κανονική περίοδο της Stoiximan.gr Basket League και την παρουσία τους στο επόμενο Basketball Champions League, για τους διοικούντες τους όμως τα πραγματικά μεγάλα κέρδη έρχονται.

Μετά τη δεύτερη θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων ήρθε και ο τίτλος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Λυκείων Ελλάδας-Κύπρου, με τα Εκπαιδευτήρια Πάνου να έχουν στη σύνθεσή τους τρεις παίκτες από την παιδική (Καφέζας, Μαντίκος και Μοίραλης) και εννέα παίκτες από την εφηβική ομάδα των Πατρινών (Γκάτζιος, Μπαρδάκας, Πατσαντζόπουλος, Σανδραμάνης, Ερμείδης, Σωτηρίου, Αδαμόπουλος, Δατσιάδης και Καραΐσκος). Άπαντες είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα «Νους», που έχει εκπονηθεί σε πολύ πρωτοποριακό μοντέλο και έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει «καρπούς» για την ομάδα, για την οποία τα καλύτερα δεν έχουν έρθει ακόμα.

Οι Προμηθείς πραγματοποιούν μεν εξαιρετική πορεία στο φετινό πρωτάθλημα της Stoiximan.gr Basket League με το ανδρικό τμήμα, μόλις στη δεύτερη παρουσία τους σε αυτό, αλλά το σημαντικότερο για εκείνους είναι η συνέπεια που δείχνουν τα τελευταία χρόνια στις μικρότερες ηλικιακές κατηγορίες, με τους παίκτες που έχουν στα «σπλάχνα» τους να διαπρέπουν όπου κι αν αγωνίζονται. Και είναι, άπαντες, ακόμα στην αρχή της καριέρας τους.

Με τόσο «βάθος» στο ρόστερ των εκπαιδευτηρίων, υπήρξαν και μαθητές/παίκτες του Προμηθέα που δεν κατέστη δυνατό να αγωνιστούν στο Φάιναλ Φορ που έγινε στα Κρέστενα Ηλείας. Εκτός δωδεκάδας έμειναν οι Άγγελος Γραμματικός (Εφηβικό) και Παύλος Γοργότσης (Παιδικό), ενώ δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής ο Λευτέρης Μαντζούκας, καθώς είναι μαθητής της Γ’ Γυμνασίου. MVP της τελικής φάσης του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Λυκείων Ελλάδας-Κύπρου αναδείχθηκε ο Χρυσόστομος Σανδραμάνης, με τα Εκπαιδευτήρια Πάνου να κατακτούν φέτος το τρίτο διαδοχικό μετάλλιό τους, καθώς το 2016 ήταν δεύτερα και το 2017 τρίτα, με τους Γκάτζιο, Μπαρδάκα, Πατσαντζόπουλο και Σανδραμάνη να πρωταγωνιστούν και στις τρεις διοργανώσεις. Δείτε, εδώ, την αήττητη πορεία τους μέχρι την κατάκτηση του φετινού τίτλου.

https://www.facebook.com/1809558159353420/videos/1810159682626601/

Προπονητής-γυμναστής των Εκπαιδευτηρίων Πάνου είναι ο Γιώργος Σταθάτος, πρώην βοηθός στην ανδρική και πρώην κόουτς στην παιδική ομάδα του Προμηθέα, ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του με την κατάκτηση των τριών μεταλλίων των εκπαιδευτηρίων την τελευταία τριετία στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Λυκείων. «Κατ’ αρχήν, αποτελεί πολύ μεγάλη επιτυχία για τα Εκπαιδευτήρια Πάνου το ότι για 3η συνεχόμενη χρονιά βρεθήκαμε στα τελικά. Περιμέναμε με αγωνία αυτήν τη στιγμή. Το χρυσό μετάλλιο μάς έλειπε τις προηγούμενες δύο φορές. Πολλά συγχαρητήρια στους αθλητές μου, στη διοίκηση των Εκπαιδευτηρίων Πάνου και στον Προμηθέα που μας εμπιστεύεται τα παιδιά του», ανέφερε σχετικά ο 38άχρονος προπονητής.

Οι μαθητές/παίκτες του Προμηθέα Πατρών συμμετέχουν στο πρότυπο πρόγραμμα αθλητικών υποτροφιών με τίτλο «Νους», που έχει σκοπό να συνδυάσει την άθληση με τη μάθηση και να δώσει τη δυνατότητα σε παιδιά με ταλέντο, με φυσικά αθλητικά προσόντα και με θέληση για αθλητισμό να συνδυάσουν και τα δύο, αξιοποιώντας και εντατικοποιώντας στο μέγιστο τις αθλητικές δυνατότητές τους με ταυτόχρονη επιμέλεια στις σχολικές επιδόσεις τους. Το πρόγραμμα λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2014 με εντυπωσιακά, μέχρι στιγμής, αποτελέσματα. Οι υποτροφίες περιλαμβάνουν την εξ ολοκλήρου οικονομική κάλυψη από πλευράς του πατρινού συλλόγου των εξόδων για τη στέγασή τους στην αχαϊκή πρωτεύουσα, στον ξενώνα του Ιδρύματος Δημ. & Λιλής Σταυροπούλου στον Καστελόκαμπο, τη διατροφή τους, τις μετακινήσεις τους, τον αθλητικό ρουχισμό τους και τη μόρφωσή τους, με την κάλυψη των διδάκτρων της φοίτησης στα Εκπαιδευτήρια Πάνου.

Τα εκπαιδευτήρια εδρεύουν στη Ναύπακτο και σε αυτά φοιτούν όλοι όσοι ανήκουν στο πρόγραμμα «Νους». Η μπασκετική ομάδα αποτελείται εξ ολοκλήρου από μαθητές/παίκτες του Προμηθέα Πατρών, οι οποίοι μάλιστα με τη φετινή επιτυχία τους έγραψαν ιστορία, καθώς έγιναν οι πρώτοι από σχολείο της περιφέρειας που κατάφεραν να αναδειχθούν πρωταθλητές.

https://www.youtube.com/watch?v=o3kZ8x5adso

Όλοι όσοι είναι ενταγμένοι στο «Νους» τελούν υπό την καθημερινή μέριμνα των ανθρώπων της πατρινής ομάδας. Αθλητικά, ένα δίκτυο από προπονητές, γυμναστή, φυσικοθεραπευτή, ιατρό, διατροφολόγο και ψυχολόγο έχουν την επίβλεψή τους, ενώ μορφωτικά έμπειροι καθηγητές -από τα Εκπαιδευτήρια Πάνου, με τα οποία συνεργάζονται οι Προμηθείς τα τελευταία χρόνια- έχουν την ευθύνη της εκπαίδευσής τους. Το πρόγραμμα έχει τεθεί υπό την ευθύνη και την καθοδήγηση του ομοσπονδιακού προπονητή Κώστα Μίσσα και στο τέλος της σχολικής χρονιάς αξιολογείται τόσο η αθλητική όσο και η μαθησιακή πορεία των συμμετεχόντων. Σε περίπτωση που ένας αθλητής αδιαφορεί είτε για τις προπονήσεις του είτε για τα μαθήματά του τότε η υποτροφία διακόπτεται, βάσει του αποτελέσματος που εκδίδει εξειδικευμένη επιτροπή αθλητικού και εκπαιδευτικού κύρους.

Νωρίτερα μες στη σεζόν, ο Προμηθέας Πατρών κατέκτησε τη δεύτερη θέση και το ασημένιο μετάλλιο στο 45ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων που έλαβε χώρα στη Χερσόνησο Κρήτης, χάνοντας μόνο από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό. Ο Χρυσόστομος Σανδραμάνης, μάλιστα, ήταν μέλος της κορυφαίας πεντάδας του Φάιναλ Σιξ.

Φέτος συμμετείχαν, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, και στην «Ευρωλίγκα των μικρών». Οι Έφηβοι του Ανδρέα Κεσαπίδη πέτυχαν μία νίκη σε τέσσερις αγώνες τους στο «Adidas Next Generation Tournament» που φιλοξενήθηκε στην ισπανική πόλη Οσπιταλέτ.

Η εφηβική ομάδα παίρνει μέρος και στο ανδρικό πρωτάθλημα της Α1 ΕΣΚΑΗ. Ολοκλήρωσε την κανονική περίοδο στην τρίτη θέση με απολογισμό 20-6, όσο είχε και το Ληξούρι, ενώ πρώτη ήταν η Κεφαλονιά (24-2). Στα πλέι οφ, που ξεκινούν τη Δευτέρα (14/05), θα παίξει με την Απολλωνιάδα. Με την τελευταία νίκη της, επί του Αίολου Αγυιάς, συμπλήρωσε έντεκα διαδοχικές επιτυχίες που αποτελούν το καλύτερο αήττητο σερί στην ιστορία της.

 

Η σεζόν δεν έχει ολοκληρωθεί για τους Πατρινούς, καθώς η παιδική ομάδα τους θα πάρει μέρος στο Φάιναλ Σιξ του 45ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Παίδων (20-24/06), μετά την εξασφάλιση της πρώτης θέσης στο Β’ Όμιλο της ημιτελικής φάσης και μάλιστα ως αήττητη. Αξίζει να σημειωθεί πως οι Παίδες μετρούν φέτος 28 νίκες και είναι η μοναδική ομάδα στην Ελλάδα με συμμετοχή και στις τέσσερις τελευταίες διοργανώσεις των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων Παίδων. Επίσης, αυτή θα είναι η έβδομη σερί συμμετοχή στην τελική φάση Πανελληνίου Πρωταθλήματος Υποδομών (Εφήβων ή Παίδων) του Προμηθέα, όταν η επόμενη ομάδα σε συμμετοχές την τελευταία πενταετία έχει πέντε (ΠΑΟΚ), ενώ ακολουθούν με τέσσερις ο ΑΣΕ Δούκα και ο Ίκαρος Καλλιθέας.  

Θυμηθείτε, εδώ, και το μοναδικό επίτευγμα του Προμηθέα Πατρών που κατέκτησε τόσο την πρώτη όσο και τη δεύτερη θέση στο Πρωτάθλημα Παίδων ΕΣΚΑΗ.

Οι Προμηθείς έχουν ήδη εφτά παίκτες στο ρόστερ τους στη Stoiximan.gr Basket League που προέρχονται από το πρόγραμμα «Νους»: τους Ανδρέα ΣκούφηΛευτέρη Μαντζούκα, Χρυσόστομο Σανδραμάνη, Παναγιώτη Γκάτζιο, Δημήτρη Ερμείδη και Δημήτρη Καραΐσκο, μαζί με τον Άρη Σωτηρίου που προπονείται με το ανδρικό, αν και δεν έχει πάρει ακόμα χρόνο συμμετοχής στο ελληνικό πρωτάθλημα. Εξάλλου, δανεικοί σε άλλες ομάδες είναι οι Παναγιώτης Βύρλας (Έσπερος ΑΟΠΑ), Θεόδωρος Κυριλής (Αγρίνιο), Βασίλης Μαλτέζος (Κρόνος Αγ. Δημητρίου) και Νίκος Κουμουνδούρος (Ιωνικός Ν.Φ.). «Δεν έτυχε, πέτυχε», δήλωσε πρόσφατα στο Basketa.gr ο προπονητής της πρώτης ομάδας, Μάκης Γιατράς.

 

Η παρουσία του Προμηθέα, όχι αποκλειστικά των παικτών του που ανήκουν στο «Νους», «επεκτάθηκε» πρόσφατα και στο Ισραήλ. Οι Άγγελος Λάγιος, Νικόλαος Λιόλιος και Γιώργος Νεόφυτος -όπως και πέρυσι οι Αλαφοδήμος, Καφέζας, Μαντζούκας και Μοίραλης- κατέκτησαν με την ομάδα της ΕΣΚΑΗ το χρυσό μετάλλιο στο διεθνές τουρνουά 3on3 που διοργανώθηκε στην πόλη Νετάνια, κερδίζοντας στον τελικό με 15-9 την ισραηλινή Ρος Χαγίν. Η επιλογή των παικτών έγινε από το προπονητικό επιτελείο των κλιμακίων της ένωσης και εκτός από τους τρεις παίκτες του Προμηθέα συμμετείχαν οι Χρήστος Αργυρόπουλος και Νίκος Φραγκοπαναγιώτης (Νέοι Έσπερος ΑΟΠΑ) και ο Νάσος Μπαζίνας (Απολλωνιάς Α.Σ.), με προπονητή το Χρήστο Σαράντη (Α.Ο. Αστέρια Αχαΐας).

Το αχαϊκό συγκρότημα διοργανώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα και σημαντικές ημερίδες. «Εμπνεόμενοι από το μυθικό Προμηθέα -που μοίρασε τη φωτιά στους ανθρώπους- πιστεύουμε ότι και η γνώση πρέπει να μοιράζεται, να γίνεται κοινό κτήμα όσων ασχολούνται επισταμένως με ένα αντικείμενο και να εξελίσσεται», είναι άλλωστε το μότο των ανθρώπων του. Η τελευταία, το «1st Patras International Basketball Gathering» που διοργανώθηκε στην Πάτρα υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, φιλοξενήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης και είχε θέμα «Η σύγχρονη προσέγγιση στον νέο Αθλητή του Μπάσκετ», με ομιλητές εκπροσώπους από τον Ερυθρό Αστέρα, τη Βίρτους Μπολόνια και την ιταλική ακαδημία Στελατζούρα, καθώς και τους Κώστα Μίσσα, Σούλη Μαρκόπουλο και Γιάννη Χριστόπουλο. Δείτε, εδώ, βίντεο και φωτογραφίες.

Τα καλύτερα έρχονται για τον Προμηθέα, ο οποίος δεν ενδιαφέρεται μόνο για το παρόν του, αλλά παράλληλα «χτίζει» και το μέλλον του, με κινήσεις ουσίας κι όχι εντυπωσιασμού. Ο σύλλογος τα τελευταία χρόνια έχει ρίξει μεγάλο βάρος στις υποδομές του, οι οποίες λειτουργούν σε επαγγελματικό και πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα πλαίσιο, και οι μέχρι στιγμής επιτυχίες του, σε αγωνιστικό επίπεδο, δεν είναι τυχαίες -κι είμαστε ακόμα στην αρχή... 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ