22.7 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Το ξεχωριστό Φάιναλ Φορ του Βελιγραδίου (vid+pics)

Τι δήλωσαν παίκτες και προπονητές εν όψει του Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκας, που θα γίνει στη «Stark Arena» του Βελιγραδίου (18-20/05).

Η αντίστροφη μέτρηση για την τελική φάση της φετινής διοργάνωσης ξεκίνησε με τη συνέντευξη Τύπου, που έλαβε χώρα την Πέμπτη (17/05) στο Φρούριο της σερβικής πρωτεύουσας. Το παρών έδωσαν ο δήμαρχος Βελιγραδίου Μάλι Σίνισα, ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωλίγκας Τζόρντι Μπερτομέου και οι Δημήτρης Ιτούδης και Σέρχιο Ροντρίγκεθ από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, οι Ζέλικο Ομπράντοβιτς και Λουίτζι Ντατόμε από τη Φενέρμπαχτσε, οι Πάμπλο Λάσο και Λούκα Ντόντσιτς από τη Ρεάλ Μαδρίτης και οι Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και Παούλιος Γιανκούνας από τη Ζαλγκίρις Κάουνας.

«Είναι πολύ ξεχωριστό για εμένα, χωρίς αμφιβολία. Θα είμαστε εδώ μόνο για πέντε ημέρες», τόνισε αρχικά ο προπονητής της Φενέρμπαχτσε, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, για να απαντήσει στη συνέχεια για τους συναδέρφους του προπονητές, που είναι «παιδιά» του:«Προφανώς, είναι αλήθεια. Είμαι χαρούμενος που έχω αυτή την ευκαιρία να περάσω χρόνο μαζί τους. Με το Δημήτρη, τον Πάμπλο και το Σαρούνας. Το ξεκινήσαμε από χθες. Δεν είναι εύκολο. Είναι πιο νέοι. Ο "Σάρας" είμαι σίγουρος ότι θα προσπαθήσει να πάμε κάπου απόψε. Πάντα έπαιζε με την καρδιά του. Θα δούμε πώς θα είναι αύριο. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι να βρίσκεσαι εδώ. Ξέρω πόσο ξεχωριστός είναι ο Σαρούνας για την ομάδα του και πόσο σκληρά δούλεψε. Οι άλλες δύο ομάδες είναι ιστορικές. Χαίρομαι που βλέπω τους φίλους μου εδώ, στο Φάιναλ Φορ».

Ο Λουίτζι Ντατόμε, από την πλευρά των παικτών, ανέφερε: «Είναι ένα τρομερό συναίσθημα να είμαστε εδώ. Είναι ένα πανέμορφο άθλημα το μπάσκετ. Είχαμε πολλά παιχνίδια και φέτος, είμαι χαρούμενος και ανυπομονώ. Κάθε Φάιναλ Φορ είναι διαφορετικό. Το ήξερα και πιο πριν, κάθε μπάλα μετράει. Κάθε κατοχή μετράει, αυτό είναι το μεγαλύτερο μάθημα. Επίσης, έμαθα πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Είμαστε τυχεροί που είμαστε υγιείς, πρέπει να έχουμε αυτοπεποίθηση και να είμαστε έτοιμοι. Οι φίλαθλοί μας είναι μέρος της επιτυχίας μας. Είναι μεγάλο δείγμα εμπιστοσύνης που ο κόσμος μας είχε κλείσει τα εισιτήρια πριν εξασφαλίσουμε την πρόκριση. Εμείς σεβόμαστε κάθε φίλαθλο που θα έρθει για να ζήσει μια μεγάλη γιορτή του μπάσκετ. Είναι ένα πολύ όμορφο περιβάλλον εδώ και θέλουμε να είναι ένα καλό τριήμερο για όλους μας».

Ο Λιθουανός τεχνικός Σαρούνας Γιασικεβίτσιους επεσήμανε από την πλευρά του: «Δόξα το Θεό, δεν παίζουμε έναν εναντίον ενός, με εκείνον σε αυτό το σημείο. Ξέρουμε τη δυσκολία του αγώνα. Παίζουμε με τους πρωταθλητές. Είμαστε έτοιμοι για ένα καλό παιχνίδι. Το να είσαι στο Φάιναλ Φορ και να παίζεις με το Ζέλικο είναι μεγάλη επιτυχία, γιατί έχεις φθάσει μέχρι εδώ. Είμαι σίγουρος πως θα είναι προετοιμασμένοι και θα παίξουν καλό μπάσκετ. Έτσι είναι τα πράγματα. Για αυτό είμαστε στο Φάιναλ Φορ. Ελπίζω πως θα γίνει εξαιρετικό παιχνίδι».

Ο Παούλιους Γιανκούνας δεν έκρυψε τη χαρά του για τη συμμετοχή του στο Φάιναλ Φορ του Βελιγραδίου: «Είμαι χαρούμενος που είμαι εδώ και είναι τιμή μου που θα παίξω στο Φάιναλ Φορ με τη Ζαλγκίρις Κάουνας. Ανυπομονώ, όπως και οι συμπαίκτες μου. Το 1999 ήταν μια μεγάλη γιορτή για τη Ζαλγκίρις, το Κάουνας και τη Λιθουανία. Ήταν ημέρες μεγάλη γιορτής για εμάς, πανηγυρίζαμε για την επιτυχία στους δρόμους. Είναι ένα καλό παράδειγμα για το τι πρέπει να κάνουμε. Η ομάδα εκείνη δεν ήταν φαβορί, αλλά ήταν μία οικογένεια. Έτσι πρέπει να είμαστε κι εμείς».

Ρεάλ Μαδρίτης και ΤΣΣΚΑ Μόσχας είχαν συναντηθεί και το 1969 στον τελικό του τότε Πρωταθλητριών και με αυτή την αφορμή ο προπονητής της «ομάδας του στρατού», Δημήτρης Ιτούδης, παραδέχθηκε: «Το 1969 δεν είχα γεννηθεί. Πολλοί θρύλοι, που βρίσκονται εδώ, είχαν παίξει τότε. Είχαμε νικήσει. Είναι δύο ιστορικές ομάδες. Είμαστε χαρούμενοι και ευτυχισμένοι που βρισκόμαστε εδώ». Ρωτήθηκε και για τους τραυματισμούς που συνοδεύουν, πάντα, τους Ρώσους στα Φάιναλ Φορ κι απάντησε: «Ήταν κρίμα που ο Λέο (Βέστερμαν) δεν θα μπορέσει να είναι στο Φάιναλ Φορ. Ήταν άτυχος. Χρειάστηκε χειρουργείο, ευτυχώς όλα πήγαν καλά. Δείξαμε χαρακτήρα. Δεν είχαμε το Νάντο (Ντε Κολό) και τον Κάιλ (Χάινς) στα πλέι οφ. Ήρθαμε πιο κοντά μεταξύ μας. Υπήρξαν παίκτες που βγήκαν μπροστά. Βοήθησαν να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που υπήρχαν. Αυτό μας έφερε πιο κοντά, μας έκανε πιο δυνατούς. Πιστεύουμε σε αυτό που μπορούμε να κάνουμε μαζί. Με το Σέρχιο (Ροντρίγκεθ) μιλάω πολύ. Κάνει τη ρουτίνα του στο παρκέ, μένει και φεύγει τελευταίος. Δεν χρειάζεται να του πεις τι ακριβώς να κάνει. Είμαι πεπεισμένος, όπως και οι συμπαίκτες του, πως θα κάνει τη δουλειά».

O Σέρχιο Ροντρίγκεθ συμπλήρωσε: «Είναι ιδιαίτερα παιχνίδια. Θέλουμε να είμαστε εδώ, ετοιμαζόμαστε ολόκληρη την σεζόν για αυτές τις ημέρες. Έχουμε μια μεγάλη πρόκληση μπροστά μας, πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι και να πετύχουμε το στόχο που είχαμε θέσει από την αρχή της σεζόν. Ο μεγάλος στόχος ήταν να βρεθούμε εδώ. Ανυπομονούμε να το απολαύσουμε, να παίξουμε το παιχνίδι μας και να ζήσουμε κάθε λεπτό της εμπειρίας. Πρέπει να είσαι έτοιμος σε αυτά τα παιχνίδια. Είμαι ενθουσιασμένος που είμαι εδώ και συγκεντρώνομαι για να είμαι απόλυτα έτοιμος. Έχουμε την ευθύνη να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας».

Ο τεχνικός της Ρεάλ Μαδρίτης, Πάμπλο Λάσο, δήλωσε: «Είναι αλήθεια πως είχαμε μια δύσκολη σεζόν με πολλά προβλήματα και τραυματισμούς. Στο τέλος ήταν όλοι έτοιμοι να παίξουν. Πάμε σε ένα καλό Φάιναλ Φορ. Ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι. Είμαστε χαρούμενοι που βρισκόμαστε εδώ. Αυτή τη στιγμή είμαστε χαρούμενοι, που καταφέραμε να φθάσουμε εδώ. Είναι μεγάλη επιτυχία. Είμαστε δύο ματς μακριά από τον τίτλο».

Ο Λούκα Ντόντσιτς πρόσθεσε: «Είναι πολύ ιδιαίτερο να είμαστε εδώ. Ήταν μια δύσκολη σεζόν, αλλά είμαστε έτοιμοι. Θα ήταν φανταστικό να πάρουμε την Ευρωλίγκα. Θα ολοκληρώσει μια σεζόν με εκπληκτικό τρόπο. Είμαστε έτοιμο και έχουμε έρθει εδώ για να κερδίσουμε. Θα είναι δύσκολο, αλλά θέλουμε να το απολαύσουμε και να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Δεν νιώθω καθόλου πίεση. Πήρα ένα μάθημα στο προηγούμενο Φάιναλ Φορ. Έχουμε βελτιωθεί πολύ από το προηγούμενο καλοκαίρι και νιώθουμε έτοιμοι».

Πρώτος το λόγο πήρε ο πρόεδρος κι εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωλίγκας, Τζόρντι Μπερτομέου: «Ευχαριστούμε άπαντες και κυρίως τις ομάδες που τα κατάφεραν και είναι εδώ. Πέτυχαν κάτι που είναι κάθε χρόνο ολοένα και πιο δύσκολο. Μας πήρε δεκαεφτά χρόνια, αλλά καταφέραμε να φέρουμε το Φάιναλ Φορ στο Βελιγράδι. Μας βοήθησαν οι αρμόδιες αρχές κι έτσι τιμούμε το σερβικό μπάσκετ, που έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως, με εκπληκτικούς παίκτες και προπονητές. Οι σερβικές ομάδες αποτελούν σημαντικό κομμάτι της επιτυχίας μας, σε μια σεζόν που ήταν επιτυχημένη, με ρεκόρ προσέλευσης με 2,2 εκατ. θεατές. Συγχαρητήρια στις τέσσερις ομάδες. Στην πρώτη σεζόν του νέου συστήματος διεξαγωγής της Ευρωλίγκας είχαμε ερωτήματα στο μυαλό μας, αλλά στο τέλος της δεύτερης σεζόν καταλήξαμε ότι αυτό το σύστημα ήταν το καταλληλότερο».

https://www.youtube.com/watch?v=a8yjQZzbK-Y

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ