17.4 C
Athens
Σάββατο, 26 Οκτωβρίου, 2024

Το ΝΒΑ, η Κίνα και ο Αντετοκούνμπο

Η παρακάτω είδηση φαινομενικά δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την εθνική μας ομάδα. Αν διαβάσει κανείς πίσω από τις λέξεις, όμως, θα καταλάβει ότι αποτελεί έναν ακόμα πολύ καλό λόγο να αισθάνεται βέβαιος ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα φορέσει τον Σεπτέμβριο τη γαλανόλευκη εμφάνιση στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το πρακτορείο Bloomberg έμαθε και δημοσιεύει ότι το ΝΒΑ αναζητά ένα πεπειραμένο στέλεχος για να αναλάβει την ευθύνη των κυβερνητικών και δημοσίων σχέσεών του στην Κίνα. Η νέα αυτή θέση θα έχει έδρα τη Σανγκάη ή το Πεκίνο και αυτός που θα πάρει τη δουλειά θα αναφέρεται απ΄ευθείας στον διευθύνοντα σύμβουλο του ΝΒΑ Κίνας, Ντέρεκ Τσανγκ. Θα είναι δε υπεύθυνος για την καλλιέργεια όλων εκείνων των επαφών με κυβερνητικά και άλλα στελέχη και φορείς της χώρας, ώστε να διαμορφωθεί κατά τρόπο θετικό η δημόσια εικόνα και το αφήγημα του ΝΒΑ στην δεύτερη πιο μεγάλη οικονομία του κόσμου. Με άλλα λόγια θα κάνει lobbying.

Business εν καιρώ εμπορικού πολέμου

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι το ΝΒΑ ανησυχεί πως ο εμπορικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει τον τελευταίο χρόνο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα έχει αρνητική επίδραση στη διείσδυσή του στην τεράστια αυτή αγορά.

Το ΝΒΑ κάνει δουλειές με... φούντες στην Κίνα. Έχει πολύ μεγαλύτερη επιτυχία από οποιαδήποτε άλλη λίγκα οποιουδήποτε άλλου σπορ παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου του ποδοσφαίρου. Έχει συνάψει συμφωνία ύψους μισού δισ. δολαρίων για τη διαχείριση των δικαιώματων πώλησης διαφόρων αντικειμένων που σχετίζονται με το ΝΒΑ και άλλη συμφωνία διάρκειας 30 ετών με τον κινέζικο τηλεοπτικό κολοσσό CCTV. Υπολογίζεται ότι πέρυσι 800 εκατομμύρια Κινέζοι παρακολούθησαν ΝΒΑ στην τηλεόραση, το διαδίκτυο και μέσω των smartphones.

"Δεν θα αναφέρουμε συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία, μπορούμε όμως να σας πούμε ότι οι δουλειές μας στην Κίνα πάνε πολύ καλά. Από το 2008 και μετά οι δραστηριότητές μας στην Κίνα αναπτύσσονται με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης ετησίως", αναφέρει χαρακτηριστικά το απαντητικό e-mail που έφτασε στο Bloomberg από τα κεντρικά γραφεία του ΝΒΑ στη Νέα Υόρκη.

Επί του παρόντος δεν φαίνεται πως το ΝΒΑ βρίσκεται στο στόχαστρο των κινεζικών αρχών εξ αφορμής του εμπορικού πολέμου, που εδώ και ένα χρόνο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη εξαιτίας της πεποίθησης του Ντόναλντ Τραμπ ότι η αμερικανική οικονομία είναι υπέρ το δέον εκτεθειμένη στην κινεζική. Δασμοί στις εισαγωγές πάσης φύσεως προϊόντων επιβάλλονται εκατέρωθεν, ενώ υπάρχει και ανοικτή διαμάχη όσον αφορά την επένδυση στα δίκτυα 5G της Ευρώπης. Το ΝΒΑ δεν δείχνει να βρίσκεται στο κάδρο αυτή την ώρα, αλλά κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Γι' αυτό παίρνει τα μέτρα του, φροντίζοντας να ενισχύσει τις δημόσιες σχέσεις του στην Κίνα.

Και τι σχέση έχει ο η Εθνική ομάδα και ο Γιάννης;

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω και κυρίως την ισχυρή βούληση του ΝΒΑ να προστατεύσει και να αναπτύξει ακόμα περισσότερο τις δουλειές που κάνει στην Κίνα, μπορεί με ασφάλεια να εικάσει κανείς κατ' αρχάς ότι θα φροντίσει να στείλει στο Παγκόσμιο Κύπελλο μια εθνική ομάδα αποτελούμενη από όσο το δυνατόν περισσότερους Αμερικανούς σούπερ σταρ. Κι από εκεί και πέρα ότι θα ενθαρρύνει και τους άλλους σούπερ σταρ, που δεν είναι Αμερικανοί, να ενισχύσουν τις εθνικές ομάδες των χωρών τους στη διοργάνωση.

Ένας από αυτούς είναι και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Ο Γιάννης μάλιστα δεν είναι ένας απλός σταρ, αλλά με τις εμφανίσεις και την εξέλιξή του την τελευταία διετία τείνει να γίνει το ίδιο το πρόσωπο του ΝΒΑ, όπως είναι παίκτες του διαμετρήματος του ΛεΜπρόν Τζέιμς ή του Στεφ Κάρι. Πολύ περισσότερο η δική του παρουσία, δηλαδή, μπορεί να καταστεί απαραίτητη για το παιχνίδι δημοσίων σχέσεων που θα θελήσει να παίξει το ΝΒΑ τον προσεχή Σεπτέμβριο στην Κίνα. Άρα το λογικό είναι ότι αυτή τη φορά δεν θα βρεθεί κανείς από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού να βάλει εμπόδια στην παρουσία του Γιάννη στην Εθνική ομάδα. Αρκεί να το πάρει απόφαση ο ίδιος...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ