24.3 C
Athens
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

Το κόστος άρνησης της Εθνικής

Μετά την κοινή δήλωση την οποία συνυπέγραψε ο Γιώργος Βασιλακόπουλος μαζί με τους προέδρους άλλων πέντε μεγάλων ευρωπαϊκών ομοσπονδιών και για την οποία σας ενημέρωσε το basketa.gr, η ΕΟΚ δεσμεύτηκε και επισήμως ότι θα κληθούν παίκτες που αγωνίζονται σε ομάδες της Ευρωλίγκας για να στελεχώσουν την Εθνική ομάδα στους αγώνες των προκριματικών του Μουντομπάσκετ 2019, που θα γίνουν τον Νοέμβριο και τον Φεβρουάριο. Ως εκ τούτου έχει ενδιαφέρον να δούμε τι προβλέπουν οι κανονισμοί για την περίπτωση που οι παίκτες επιλέξουν να μην παίξουν στην Εθνική ή οι ομάδες τους δεν τους αφήσουν, καθώς επίσης και ποια ζημιά θα υποστούν οι δύο ελληνικές ομάδες της Ευρωλίγκας, ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, στην περίπτωση που εφαρμοστούν οι κανονισμοί.

Λαμβάνουμε ως βάση της ομάδας των προκριματικών τους 18 παίκτες που ήταν το καλοκαίρι στα πλάνα του Κώστα Μίσσα για την προετοιμασία. Από αυτούς θα αφαιρέσουμε τους Γιάννη Αντετοκούνμπο, Παπαγιάννη, Κουφό και Ντόρσεϊ, οι οποίοι παίζουν στο ΝΒΑ και δεν θα κληθούν γιατί δεν θα έρθουν, οπότε μένουν 14 παίκτες, οι οποίοι είναι λογικό να πιστεύουμε πως αποτελούν ό,τι καλύτερο διαθέτει το ελληνικό μπάσκετ αυτή τη στιγμή. Είναι οι εξής:

Αγραβάνης, Μάντζαρης, Μπόγρης, Παπανικολάου, Παπαπέτρου, Πρίντεζης (Ολυμπιακός)
Θανάσης Αντετοκούνμπο, Καλάθης, Μήτογλου, Όγκαστ, Παππάς (Παναθηναϊκός)
Λαρεντζάκης (ΑΕΚ)
Σλούκας (Φενερμπαχτσέ)
Μπουρούσης (Κίνα)

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι οι επίμαχοι αγώνες της Εθνικής ομάδας για τα προκριματικά του Μουντομπάσκετ 2019 είναι προγραμματισμένοι για τις 24 και 27 Νοεμβρίου και για 22 και 25 Φεβρουαρίου.

Τι θα συμβεί αν κληθούν και οι 11 παραπάνω παίκτες του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού και αρνηθούν να παίξουν στην Εθνική ομάδα;

Ποινές... Νοεμβρίου

Σύμφωνα με το άρθρο 94 παρ. 2 του Κανονισμού της ΕΟΚ, ο αθλητής που αρνείται αδικαιολόγητα τη συμμετοχή του στις αθλητικές εκδηλώσεις της Εθνικής ομάδας τιμωρείται αυτοδίκαια και αυτεπάγγελτα (αυτόματα δηλαδή, χωρίς να κληθεί σε απολογία) με αποκλεισμό από αριθμό αγώνων πρωταθλήματος ίσο με αυτούς που θα δώσει η Εθνική. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα παίξει δύο παιχνίδια τον Νοέμβρη, άρα οι παίκτες των δύο "αιωνίων" που θα αρνηθούν τη συμμετοχή τους θα τιμωρηθούν με αποκλεισμό από τις δύο επόμενες αγωνιστικές του πρωταθλήματος. Δηλαδή, οι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν θα παίξουν στον εντός έδρας αγώνα με τα Τρίκαλα και στον εκτός έδρας αγώνα με τον Άρη, ενώ οι παίκτες του Ολυμπιακού θα χάσουν το εντός έδρας παιχνίδι με τον Κόροιβο και το εκτός έδρας ντέρμπι με την ΑΕΚ!

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως δεν μπορούν να πάρουν αψήφιστα το θέμα της τιμωρίας τους, γιατί τα παιχνίδια που θα χάσουν στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι σημαντικά. Ούτε μπορούν να προσποιηθούν τους τραυματίες, γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να μείνουν εκτός δράσης για 8 ημερολογιακές μέρες μετά τον τελευταίο αγώνα της Εθνικής κι αν δεν το κάνουν, θα μηδενιστούν οι ομάδες τους (άρθρο 94, παρ. 7).

Αν τώρα είναι ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός αυτοί που δεν θα επιτρέψουν στους παίκτες να αγωνιστούν με την Εθνική ομάδα, τότε με βάση το άρθρο 94 παρ. 15 του Κανονισμού της ΕΟΚ, θα τιμωρηθούν με αφαίρεση δύο βαθμών από το πρωτάθλημα. 

Ποινές... Φεβρουαρίου

Παρόλο που και τον Φεβρουάριο η Εθνική ομάδα πρόκειται να παίξει δύο παιχνίδια, ο πέλεκυς που θα πέσει στα κεφάλια των παικτών που θα αρνηθούν τη συμμετοχή τους θα είναι πιο βαρύς, διότι θα έχει προηγηθεί ο Νοέμβριος! Αν δηλαδή κληθούν ξανά οι ίδιοι παίκτες από τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό και αρνηθούν ξανά, τότε με βάση το άρθρο 94 παρ. 3 του Κανονισμού της ΕΟΚ θεωρούνται υπότροποι. Και τιμωρούνται αυτεπάγγελτα με ποινή αποκλεισμού τεσσάρων αγωνιστικών από το πρωτάθλημα! Δηλαδή οι παίκτες του Ολυμπιακού θα χάσουν τα παιχνίδια με Άρη εντός, Ρέθυμνο εκτός, Κολοσσό εντός και Κόροιβο εκτός, ενώ αυτοί του Παναθηναϊκού θα απουσιάσουν από τους αγώνες με Προμηθέα εκτός, Πανιώνιο εντός, Κύμη εντός και Τρίκαλα εκτός.

Ισχύει φυσικά και σε αυτή την περίπτωση ότι αφαιρούνται δύο βαθμοί από τις ομάδες, εφόσον είναι αυτές που απαγορεύουν στους παίκτες τους να πάνε στην Εθνική.

Τι προβλέπει η FIBA

Ποινές για τους αθλητές που αρνούνται τη συμμετοχή τους στις εθνικές ομάδες δεν προβλέπουν μόνο οι κανονισμοί των οικείων ομοσπονδιών, αλλά και αυτός της FIBA. Κι ένα ερώτημα που ανακύπτει σε αυτή την περίπτωση είναι αν μπορεί η οικεία ομοσπονδία να προσφύγει στη FIBA και να ζητήσει την τιμωρία των παικτών σωρευτικά και με βάση το δίκαιο της τελευταίας. Αν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, τότε το πράγμα... χοντραίνει πολύ, διότι οι ποινές της παγκόσμιας ομοσπονδίας είναι πιο βαριές.

Στο άρθρο 90 του 3ου βιβλίου του Κανονισμού της η FIBA προβλέπει πως αν ένας παίκτης αρνηθεί να παίξει στην Εθνική ομάδα δίχως να είναι τραυματίας ή άρρωστος, τότε τιμωρείται με αποκλεισμό από τους αγώνες του συλλόγου του για 30 ημερολογιακές ημέρες, που αρχίζουν να μετρούν την επομένη του τελευταίου αγώνα της Εθνικής, εν προκειμένω δηλαδή από τις 28 Νοεμβρίου ως τις 27 Δεκεμβρίου. Αν μάλιστα ο παίκτης αυτός συμμετέχει κανονικά στους αγώνες του συλλόγου του όσο η Εθνική ομάδα έχει υποχρεώσεις (η περίπτωσή μας, καθώς είναι προφανές πως όσοι δεν πάνε να παίξουν στην Εθνική, θα αγωνιστούν κανονικά στις αναμετρήσεις της Ευρωλίγκας), ο γενικός γραμματέας της FIBA, σύμφωνα πάντα με την ίδια διάταξη, μπορεί να του επιβάλει πρόσθετη ποινή αποκλεισμού για άλλες 30 ημερολογιακές ημέρες. Δύο μήνες εκτός δράσης δηλαδή! Κι αυτά μόνο για τους αγώνες του Νοεμβρίου, διότι ακολουθεί και ο Φεβρουάριος...

Σε κάθε περίπτωση ο κανονισμός της FIBA εφαρμόζεται εφόσον ένας αθλητής αρνηθεί τη συμμετοχή του στην Εθνική ομάδα, αλλά αγωνίζεται σε πρωτάθλημα άλλης χώρας. Ο Σλούκας δηλαδή. Ή ο Λιθουανός Λεκαβίτσιους του Παναθηναϊκού ή ο Λετονός Στρέλνιεκς και ο Σέρβος Μιλουτίνοφ του Ολυμπιακού. Αν η οικεία ομοσπονδία προσφύγει στη FIBA, τότε επιβάλλονται οι ποινές των 30 ή 60 ημερών και ισχύουν στο πρωτάθλημα της άλλης χώρας. Στο τουρκικό, αν μιλάμε για τον Σλούκα. Ή στο ελληνικό, αν μιλάμε για τους υπόλοιπους του παραδείγματος. Με άλλα λόγια, σε ένα ακραίο σενάριο, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός μπορεί δυνητικά να χάσουν για αρκετό καιρό έξι και οκτώ παίκτες τους αντίστοιχα!

Μόνο η Ευρωλίγκα κάνει τον... Κινέζο!

Μια και συμπεριλάβαμε τον Γιάννη Μπουρούση στους υποψήφιους να στελεχώσουν την Εθνική ομάδα στα "παράθυρα" της FIBA, αξίζει να αναφέρουμε και τούτο. Η κινέζικη λίγκα, η CBA, δεν έχει προγραμματίσει αγώνες για το διάστημα που θα διεξάγονται παιχνίδια για τα προκριματικά του Μουντομπάσκετ 2019! Το πρωτάθλημα διακόπτεται στις 15 Νοεμβρίου και επαναρχίζει μετά τις 28 Νοεμβρίου, οπότε αν ο Μπουρούσης κληθεί από τον ομοσπονδιακό προπονητή, δεν θα μπει σε δίλημμα αν πρέπει να έρθει στην Εθνική ή να καθήσει στην Κίνα για να παίξει με την ομάδα του. Θα είναι ελεύθερος να έρθει. Τον Φεβρουάριο δε, η κανονική περίοδος ολοκληρώνεται λίγο πριν από την έναρξη του δεύτερου "παραθύρου" (22-25/2), οπότε και πάλι δεν τίθεται δίλημμα. Πρώτα θα γίνουν οι αγώνες των Εθνικών ομάδων και μετά θα αρχίσουν τα πλέι οφ.

Μόνο η Ευρωλίγκα σε όλο τον κόσμο έχει αποφασίσει να πάει κόντρα...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ