26.3 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Το θέμα δεν είναι οι ήττες, αλλά ο τρόπος !

Αποτελεί κανόνα (σχεδόν) ιδιαίτερα στην εφετινή Ευρωλίγκα για τον Ολυμπιακό,  στις λίγες (μόλις 5 σε 17 αγώνες) ήττες που έχει κάνει ως τώρα να του δίνει και να το καταλαβαίνει. 

Στη Βαρκελώνη ήταν η πρώτη ισπανική υποχώρηση, ενώ στη Βιτόρια η κατραπακιά ήταν ακόμα χειρότερη σε τέτοιο βαθμό που την έφερε στη δεύτερη θέση των πιο μεγάλων - σε έκταση - ηττών της ομάδας στην ιστορίας της στην Ευρωλίγκα. Ο Παναθηναϊκός έκανε παρέλαση στο ΣΕΦ την ίδια εποχή που αγκομαχούσε (και βασικά έχανε) σε κάθε εκτός έδρας αναμέτρησή του στην Ευρωλίγκα, μέχρι και στον ημιτελικό κυπέλλου με την ΑΕΚ.  Η δε Μπάμπεργκ έκανε στα τελευταία λεπτά ένα σερί 15-0 για να ανατρέψει το -10 από το οποίο έχανε από τους Πειραιώτες. Η μόνη ίσως ήττα που ο Ολυμπιακός δεν παρουσίασε τόσο μεγάλο αγωνιστικό κενό ήταν με την Ζαλγκίρις στο Κάουνας.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος που πιστώθηκε τα περισσότερα εύσημα όταν κράτησε την ομάδα του στην πρώτη δυάδα, παίζοντας και νικώντας τα μεγαλύτερα ντέρμπι πάντα με -2, -3 και -4 παίκτες (με -5 έπαιξε στο Κάουνας όπου έχασε) τώρα έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για να βρει το γιατί η ομάδα του παρουσιάζει τέτοια εικόνα για δεύτερο συνεχόμενο ματς μετά την Πυλαία και την ήττα από τον ΠΑΟΚ με μπάσκετ κυριαρχίας του αντιπάλου.

Είναι λογικό να υπάρχει η έλλειψη ενέργειας σε παίκτες που κάλυπταν 2-3 απουσίες σε κάθε παιχνίδι αλλά το πιο ανησυχητικό για την ομάδα του Πειραιά είναι το γεγονός ότι όταν χάνει τα αυγά (τρίποντα) και τα πασχάλια στην επίθεση, εκτός από το μυαλό της χάνει και το μεγάλο της ατού, που είναι η αμυντική προσήλωση. Την εβδομάδα που έρχεται περιμένουν τον Ολυμπιακό δύο ομάδες (Μακάμπι στο ΣΕΦ, Χίμκι στη Μόσχα) που είναι σαφώς κατώτερες του αλλά έχουν ένα κοινό με την Μπασκόνια. Είναι ομάδες ρυθμού και αν τους τον δώσεις σε...σκοτώνουν.

Μετά τον "Σφαιρό"  ο "κόουτς" στο παρκέ, ο αρχηγός Βασίλης Σπανούλης οφείλει να πάρει ως είθισται πρωτοβουλίες και να μιλήσουν οι παίκτες προσπαθώντας να δουν και οι ίδιοι πως μπορούν να επιστρέψουν στις πιο μεστές τους εμφανίσεις. Σαφώς και μια ομάδα - και μάλιστα με απουσίες - δεν μπορεί να είναι εννέα μήνες στην πρίζα, αλλά η συγκεκριμένη εβδομάδα χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη μελέτη με χρονικό ορίζοντα το άμεσο μέλλον.

Η ήττα από τους Πράσινους στο ΣΕΦ και ο τσάμπα πεταμένος βαθμός στα νερά του ποταμού Ρέγκνιτς (πάνω στον οποίο είναι χτισμένη η Βαμβέργη ή Μπάμπεργκ όπως την ξέρουν οι περισσότεροι) θα "κυνηγάνε" τους Πειραιώτες μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου και θα κάνουν πιο οδυνηρή - βαθμολογικά - κάθε ήττα όπως η χθεσινή στη χώρα των Βάσκων. 

Εχοντας εκτός έδρας Ρεάλ (με μηδενική διαφορά αφού τη νίκησε στην παράταση), ΤΣΣΚΑ και Παναθηναϊκό, ο Ολυμπιακός για να είναι σίγουρος πρέπει να μαζέψει πόντους για μπακ απ και πλέον για αυτή την εβδομάδα δεν έχει άλλο...κανονάκι (το άφησε στη Βιτόρια) και χρειάζεται επειγόντως να συνεχίσει το καλό σερί του στις διπλές εβδομάδες (στις οποίες δεν έχει χάσει ματς μέχρι τώρα).

Η ομάδα δείχνει να είναι "άδεια" τις τελευταίες μέρες και ζητείται άμεσα αλλαγή πλεύσης εάν θέλει να εξαργυρώσει την εξαιρετική πορεία στον πρώτο γύρο. Χρόνος και ματς υπάρχουν, απλά ξυπνητήρι χρειάζονται παίκτες και προπονητής. 

Υ.Γ . Το να επανέλθει ο Μιλουτίνοφ στο επίπεδο του κορυφαίου ψηλού της ομάδας (αφού τέτοιον Αμερικανό δεν έχει εφέτος στην άμυνα ο Ολυμπιακός) είναι κομβικό, οπως και τοωγγγγγδγγγδ να επανέλθουν Ρότζερς και Στρέλνιεκς στα επίπεδα προ των τραυματισμών τους. Διότι σε καν΄ένα δίμηνο (ίσως και λιγότερο) επιστρέφει ο Τιλί και η χημεία όλων των ξένων θα είναι άκρως απαραίτητη.

 

 

 

 

 

 

δίμηνο 

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ