23.2 C
Athens
Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

Το “Ηλία ρίχτο” κρύφτηκε στα συρτάρια

Είναι λογικό κάθε τι νέο, κάθε καινούργια κατάσταση να αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα. Δεν είναι λογικό όμως να αντιμετωπίζεται εκ προοιμίου με αρνητισμό. Η Θεσσαλονίκη είναι μία περίεργη πόλη. Όλοι έχουν άποψη για όλα αλλά κυρίως έχουν τη βεβαιότητα ότι η δική τους άποψη είναι και η σωστή. Στην πόλη που (αυτό)χαρακτηρίζεται “Μητρόπολη του μπάσκετ”, πολλοί έστησαν τον Μάιο του 2017 τον Ηλία Παπαθεοδώρου στο “εκτελεστικό απόσπασμα” και διέταξαν πυρ όταν η μία ήττα διαδεχόταν την άλλη στις αρχές της περσινής σεζόν. Το basketa.gr κράτησε εξ αρχής αποστάσεις με αυτές τις λογικές, μέσα από αυτή τη γωνιά του με την προσέγγιση “μην πυροβολείτε τον πιανίστα, ας τον ακούσουμε να παίζει”.

 

Μην έχετε καμία αμφιβολία. Πολλοί είχαν φορτωμένη την επική ατάκα “Ηλία ρίχτο” του Γιώργου Αρμένη στην ταινία “Όλα είναι δρόμος” του Παντελή Βούλγαρη. Περίμεναν από τον ΠΑΟΚ να καταρρεύσει, για να τη χρησιμοποιήσουν σε “ποστάρισμα” στο διαδίκτυο ή ακόμη και σε δημοσιογραφικό κείμενο. Αυτό δεν έγινε πέρσι και, ανεξαρτήτως του πως θα κλείσει η σεζόν, δεν θα γίνει ούτε και φέτος. Ο Παπαθεοδώρου θα αφήσει πίσω του τη Θεσσαλονίκη το επόμενο καλοκαίρι -δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία με τις σημερινές συνθήκες- μετρώντας τουλάχιστον δύο προκρίσεις στους “16” του BCL, μία συμμετοχή σε τελικό Κυπέλλου, μία τρίτη θέση στο Πρωτάθλημα και σε κάθε περίπτωση μπάσκετ που ευχαριστεί όσους παρακολουθούν την ομάδα του.

 

Τα έφερε έτσι η μοίρα ώστε μέσα από ένα χαμένο παιχνίδι και μάλιστα παιχνίδι τίτλου, να πείσει τους πιο δύσπιστους που τον έκριναν με αγωνιστικά κριτήρια και να απογοητεύσει οριστικά τους υπόλοιπους που το έκαναν με κριτήρια μακριά από τις τέσσερις γραμμές. Ήταν η επιστροφή από το -19 απέναντι σε μία ομάδα με μπάτζετ που η φράση “πολλαπλάσιο του δικού του” δεν αρκεί για να περιγράψει την πραγματικότητα. Ο Παπαθεοδώρου πήγε κόντρα στην ίδια του τη φιλοσοφία για να πάρει το παιχνίδι γιατί η άμυνα ζώνης “2-3” που επιστράτευσε σε ολόκληρο το δεύτερο ημίχρονο είναι μακριά από το ρεπερτόριο του.

 

Τι έκανε ο Παναθηναϊκός στον δεύτερο ημίχρονο του τελικού του Ηρακλείου απέναντι στην άμυνα χώρου του ΠΑΟΚ; Είχε 33 πόντους με μόλις έξι ασίστ -είχε 15 στο πρώτο μέρος- και 9/29 σουτ (5/13 δίποντα και 4/16 τρίποντα). Ήταν από τις σπάνιες περιπτώσεις που σχεδόν εξυμνήθηκε από αντιπάλους αλλά και ουδέτερους ο ηττημένος προπονητής για την τακτική του. Δεν ήταν τυπικά λόγια παρηγοριάς του νικητή προς τον ηττημένο αυτά του Πιτίνο, του Καλάθη και του Αντετοκούνμπο. Ήταν λόγια αναγνώρισης για τον ΠΑΟΚ, τον προπονητή του και το μπάσκετ που παίζει. Κάποια στιγμή ίσως ακουστούν και στη Θεσσαλονίκη.

 

Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ