14.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το διαβατήριο ανά χείρας…

Την δεκαετία του '90 ποιο εύκολα έβγαζες ελληνικό διαβατήριο παρά… εισιτήριο λεωφορείου. Τα παραδείγματα, πολλά!

Μπρος στα τρόπαια, τι είναι ένα διαβατήριο; Ή και δύο; Το ζητούμενο να έρχεται, οι τίτλοι να γεμίζουν τα παλμαρέ και δεν πειράζει, χαλάλι το (όποιο) τρέξιμο απαιτείται για την έκδοση του συγκεκριμένου εγγράφου. Και στη Ελλάδα τρέξαμε πολύ. Όχι εγώ κι εσύ, αλλά ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Και αρκετοί ακόμα. Διότι στον βωμό της επιτυχίας (και της έλευσης ενός ξένου ακόμα), ο Μίλαν Τόμιτς έπρεπε να γίνει… Γιαννακόπουλος και ο Πέτζα Στογιάκοβιτς… Μακρής! Υπάρχουν πολλά ακόμα, τέτοια παραδείγματα. Τα περισσότερα συνέβησαν την δεκαετία του '90, όταν δηλαδή άνοιξαν τα σύνορα και το basketa.gr σας τα παρουσιάζει.

Μίλαν (Τόμιτς) Γιαννακόπουλος

Ένας Γιαννακόπουλος στον Ολυμπιακό. Και όχι όποιος κι όποιος αλλά ο αρχηγός του. Ο Μίλαν Τόμιτς, ένας από τους καλύτερους σουτέρ της Ευρώπης εκείνη την εποχή έκατσε 13 συνεχόμενα χρόνια στους “ερυθρόλευκους” και βάση νόμου δικαιούταν την ελληνική υπηκότητα. Με τον Γιάννη Ιωαννίδη στον πάγκο, την πήρε πολύ νωρίτερα.

Τάκης (Ντράγκαν Τάρλατς) Κωνσταντινίδης

Με τον Γιάννη Ιωαννίδη να ελέγχει (σχεδόν) τα πάντα, ο Ολυμπιακός έχτιζε την δυναστεία του στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 και παράλληλα, μοίραζε διαβατήρια. Ένα “έπεσε” στα χέρια του Ντράγκαν Τάρλατς ο οποίος όταν το ξεφύλλισε είδε το όνομα του να μεταφράζεται σε Τάκης Κωνσταντινίδης. Οι τότε συμπαίκτες του αλλά και φίλοι, ακόμα και σήμερα τον “πειράζουν” για το μικρό του όνομα.

Πέτρος (Πέτζα Στογιάκοβιτς) Κίνης

Κανείς ΠΑΟΚτζης δεν μπορεί να ξεχάσει το τρίποντο του στο ΣΕΦ. Ουδείς φίλος του μπάσκετ δεν μπορεί να λησμονήσει την καριέρα του στο ΝΒΑ και το πρωτάθλημα που κατέκτησε με τους Μάβερικς στο φινάλε της καριέρας του. Επίσης, το γεγονός πως στην οροφή του “Golden 1 Center” του Σακραμέντο υπάρχει η φανέλα του. “Κακώς” που γράφει Στογιάκοβιτς διότι στα χαρτιά είναι περασμένος ως Πέτρος Κίνης. Τέσσερα χρόνια στην Θεσσαλονίκη, κανείς δεν πρέπει να τον προσφώνησε έτσι, ούτε καν η Αλέκα Καμηλά.

Ιάκωβος (Αλεξέι Λέντκοφ) Τσακαλίδης

Ουδείς γνώριζε την ύπαρξη παρά μόνο ο Γιάννης Ιωαννίδης. Το που τον ανακάλυψε, μόνο ο Θεός πρέπει να το γνωρίζει, κι αυτό παίζεται! Ο Γεωργιανός σέντερ μπήκε στην ζωή μας το 1997 και από το Αλεξέι Λέντκοφ, βαπτίστηκε Ιάκωβος Τσακαλίδης. Φυσικά την γλώσσα δεν την μιλούσε αλλά με τρία χρόνια παραμονής στην ΑΕΚ, την έμαθε. Κι όχι φαρσί, τα βασικά. Με τον ερχομό του νέου Millennium αποχώρησε για το ΝΒΑ και επέστρεψε εφτά χρόνια μετά για χάρη του Ολυμπιακού.

Μάρκο (Γιάριτς) Λάτσης

Αν “πουλούσε” παραμύθι στην Αντριάνα Λίμα πως είναι σόι του Λάτση, μπορεί και να μην χωρίζανε ποτέ. Τώρα, ο Μάρκο Γιάριτς ζει μακριά της. Στην Ελλάδα ήρθε το 1996 και εν μία νυκτί κατείχε ελληνικά έγγραφα με το επίθετο της γνωστής οικογενείας των εφοπλιστών. Δύο χρόνια μετά, άφησε το Περιστέρι για να κάνει καριέρα στο ΝΒΑ.

Ντούσαν (Βούκσεβιτς) Τσαλίκης

Ήρθε στην Ελλάδα σε πολύ μικρή ηλικία, για την ακρίβεια… έφηβος και στην Πάτρα απέκτησε ελληνικό διαβατήριο και όνομα. Τα επίσημα έγγραφα του τον ανέφεραν… Τσαλίκη (καμία σχέση με τον τραγουδιστή) αλλά ο κόσμος ποτέ δεν τον έμαθε έτσι. Μια (μπασκετική) ζωή η φανέλα του έγραφε Βούκσεβιτς. Είτε όταν μετά τον Απόλλωνα βρέθηκε στον Ολυμπιακό και από κει στην Ρεάλ, στην Σιένα και την Βίρτους Μπολόνια.

Άιβαρ (Κούουσμα) Μαγουλάς

Παλιά δεν λέγανε πως το επίθετο μας το παίρναμε από κάτι που μας χαρακτήριζε; Ο Άιβαρ Κούουσμα μετονομάστηκε σε… Μαγουλάς επειδή όταν εμφανίστηκε στον Παναθηναϊκό είχε μπόλικα κιλά και ροδαλά μάγουλα, έτοιμα για τσίμπημα! Ο Παύλος Γιαννακόπουλος δεν είχε πρόβλημα για την εξωτερική του εμφάνιση και μάλιστα, ο μύθος αναφέρει πως ο ίδιος έτρεξε τις διαδικασίες για να εκδοθεί στον Εσθονό ελληνικό διαβατήριο.

Ράσο (Νεστέροβιτς) Μακρής

Με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς στον πάγκο, ο ΠΑΟΚ έφερε ουκ ω λίγους Γιουγκοσλάβους (τότε) και μεταξύ αυτών, τα σύνορα είχε περάσει και ο Ράσο Νεστέροβιτς. Πιτσιρίκος (δεν ήταν καν 20 χρονών) που ξεχώριζε με την σωματοδομή του, προοριζόταν για μεγάλα πράγματα, εξού και του δόθηκε αμέσως ελληνικό διαβατήριο και η επωνυμία… Μακρής! Καμία σχέση με τον Ορέστη, γενικά καμία σχέση με την χώρα! Απόλαυσε τον φραπέ της Θεσσαλονίκης για δύο χρόνια και μετά έφυγε για να γίνει μεγάλος και τρανός στο ΝΒΑ.

Τιτ (Σοκ) Γιαννόπουλος

Από το Ταλίν της Εσθονίας βρέθηκε το καλοκαίρι του 1992 στην χώρα μας και τον Παναθηναϊκό. Ξαφνικά, στα χέρια του κρατούσε ελληνικό διαβατήριο. Ο παίκτης που όλη η Ευρώπη γνώριζε ως Τιτ Σοκ, αυτός που υπήρξε μέλος της ασημένιας πρωταθλήτριας κόσμου Σοβιετικής Ένωσης το 1986, στην Ελλάδα κυκλοφορούσε ως Τιτ… Γιαννόπουλος. Ο Ζέλικο Παβλίσεβιτς μπορεί να το αγνοούσε βέβαια, το ίδιο και ο Κώστας Πολίτης. Το ελληνικό του διαβατήριο πάντως, το εκμεταλλεύτηκε μια χαρά και ο Άρης (1997-1998).

Bonus: Σεργκέι Μπαζάρεβιτς

Προσγειώθηκε” για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 1999 για χάρη του ΠΑΟΚ αλλά φάνηκε πως η οικογένεια του Ρώσου (μέχρι το κόκκαλο) Σεργκέι Μπαζάρεβιτς προϋπήρχε στην χώρα μας. Για την ακρίβεια, η γιαγιά του ήταν…. από τον Βόλο! Ο “δικέφαλος του Βορρά” βρήκε τα απαιτούμενα έγγραφα (;) και ο άλλοτε σταρ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας παίζει στην χώρα μας ως Έλληνας!



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ