13.2 C
Athens
Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024

Το «δεν μπορώ» είναι χειρότερο του «δεν θέλω»

Ο Παναθηναϊκός δεν άλλαξε τσιπάκι ούτε κόντρα στη Φενέρμπαχτσε και πλέον ζητείται ηλεκτροσόκ.

Η κλασική έκφραση «δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω», δεν ισχύει για τους πρωταθλητές Ελλάδας. Διότι ομολογουμένως κόντρα στους φιναλίστ της περσινής Ευρωλίγκας ήθελαν και μάλιστα πολύ, όμως δεν μπορούσαν κι αυτό κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Την ίδια στιγμή οι Τούρκοι έπαιζαν με την ψυχολογία στα ύψη και με το αίσθημα ανωτερότητας να εμφανίζεται από την αρχή μέχρι το τέλος στο παρκέ του ΟΑΚΑ.

Η Φενέρ αντιμετώπισε τον αγώνα σαν τελικό, καθώς ήθελε να συνεχίσει το εντυπωσιακό φετινό της σερί στη διοργάνωση, ενώ ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς ήταν... μελιτζανί από το πρώτο δίλεπτο. Αυτά όλα δεν αποτελούν βεβαίως δικαιολογία για κανέναν. Διότι οι «πράσινοι» από την πλευρά τους έμοιαζαν να μην πιστεύουν στους εαυτούς τους. Κάθε προσπάθεια ήταν γεμάτη άγχος και πίεση. Όταν ο Νικ Καλάθης επέστρεψε στην κανονικότητα στην τρίτη περίοδο, η εικόνα άλλαξε. Ένας κούκος όμως ποτέ δεν φέρνει την άνοιξη και η παροιμία δεν είναι τυχαία. Ο Κιθ Λάνγκφορντ παρέμενε στο παρκέ ενώ ο «Ζοτς» πάντως είχε φροντίσει να μην τον αφήσει να «ζεσταθεί», στέλνοντας βοήθεια σε κάθε περίπτωση που φαινόταν ότι ο Αμερικανός θα εκτελέσει. Την ίδια στιγμή ο Νίκος Παππάς ήταν ξεχασμένος στην άκρη του πάγκου με τις απορίες να είναι δικαιολογημένες.

Για δεύτερο σερί παιχνίδι ο Καταλανός προπονητής θέλησε να μικρύνει το ροτέισον. Την περασμένη εβδομάδα δεν είχαν πατήσει παρκέ ο Αντετοκούνμπο και ο Μήτογλου ενώ χθες (7/12) δεν έπαιξαν καθόλου ο Λάσμε και ο Παπαγιάννης. Για αμφότερους υπάρχει εξήγηση κι αυτή είναι πως δεν έχουν βοηθήσει καθόλου μέχρι στιγμής. Παράλληλα όμως οι περισσότεροι παίκτες μοιάζουν να μην γνωρίζουν ποιος είναι ο ρόλος τους στο παρκέ. Κι έφτασε Δεκέμβριος. Αυτό αναμφίβολα αποτελεί ευθύνη της τεχνικής ηγεσίας.

Αν και είναι καλή ομάδα από το τρίποντο η Φενέρμπαχτσε, το βράδυ της Παρασκευής έγινε... Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς. Κάποιος μπορεί να μιλήσει για ατυχία, μια και ο Κάλινιτς που έβαλε 4/5 είχε 25% έως τώρα στη διοργάνωση, ενώ ο Λοβέρν των 0,2 προσπαθειών ανά παιχνίδι βρήκε στόχο σε δύο τρίποντα. Το συνολικό 13/21 σουτ έξω από τη γραμμή μαρτυρά δύο πράγματα. Αρχικά την τρομερή αυτοπεποίθηση που έχουν οι πρωταθλητές Τουρκίας και κατά δεύτερον την τραγική άμυνα του «τριφυλλιού». Την ίδια στιγμή, αυτά τα σουτ δεν ήταν προϊόν ανάγκης για τους φιλοξενούμενους, καθώς και μέσα στη ρακέτα είχαν στήσει το δικό τους πάρτι. Ήρθε η ώρα οι αλλαγές σε όλα τα μαρκαρίσματα να σταματήσουν, καθώς είναι φανερό ότι εκτίθενται τόσο οι παίκτες όσο και ο προπονητής. Φτάνει. 

Για μία ακόμα φορά τα ριμπάουντ χάθηκαν και ο Ματ Λοτζέσκι ήταν ο κορυφαίος για τους γηπεδούχους με επτά. Φυσικά η φθορά του στην άμυνα τον... υποχρέωσε να σουτάρει μόλις 1/5 τρίποντα, ενώ συνολικά ο Παναθηναϊκός ήταν ξανά τραγικός από μακριά με 25% και 7/28. Τα προβλήματα είναι πολλά. Είναι τόσα πολλά που προκαλούν «πονοκέφαλο». Ο Πασκουάλ είπε ότι για 35 λεπτά η ομάδα του έπαιξε με βάση το πλάνο και είχε επαφή με το σκορ. Αυτή είναι η αλήθεια, ωστόσο και το τελευταίο διάστημα κάτι δείχνει. Η έλλειψη συγκέντρωσης επίσης σημαντική, με αποκορύφωμα την τραγική ενέργεια του Γκιστ στο τελευταίο δεκάλεπτο, όταν ήταν μόνος του κάτω από το καλάθι και αντί να πετύχει δύο εύκολους πόντους προτίμησε να πασάρει στη γωνία στον Αντετοκούνμπο για τρίποντο!

Πραγματικά είναι πολύ δύσκολο να πει κάποιος τι πρέπει να αλλάξει για να βελτιωθεί η εικόνα. Το παιχνίδι με την Νταρουσάφακα προσφέρεται για επιστροφή στις επιτυχίες μετά από τρεις σερί ήττες, αλλά πλέον υπάρχει το «πρέπει» για όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια του Δεκεμβρίου, πλην του εκτός έδρας με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Αν πάντως κάποιος στοιχημάτιζε αυτή τη στιγμή, δύσκολα θα πόνταρε σε πρόκριση του Παναθηναϊκού στα πλέι οφ.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ