22.8 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Το αίνιγμα του Νότου…

Ολοκληρώθηκε χθες ο πρώτος γύρους και στους δυο ομίλους της Β' Εθνικής, σε ένα πρωτάθλημα που σίγουρα δεν έκανε κανέναν σοφότερο αναφορικά με το ποιες ομάδες θα πάρουν την άνοδο, αλλά και ποιες οκτώ θα αποχαιρετήσουν τον Μάιο την κατηγορία. Ειδικότερα στο Νότο με τον οποίο θα ασχοληθούμε το ζενίθ με το ναδίρ απέχουν ελάχιστα το ένα από το άλλο.

Έτσι, μόνο ξεκάθαρη δεν είναι η κατάσταση, με το αινιγματικό σταυρόλεξο να δείχνει να μην έχει λύτη προς το παρών. Όταν ξεκινούσε το πρωτάθλημα οι γνώστες ανέφεραν ότι Δάφνη Δαφνίου και Παγκράτι θα πάλευαν για επιβίωση, αλλά προς το παρών η πρώτη είναι πρωταθλήτρια χειμώνα, και οι «ροσονέρι» ισόβαθμοι με τον Τρίτωνα στην δεύτερη θέση, και με πορεία ως τον δεύτερο γύρο και τον Παναθηναϊκό στο Κύπελλο Ελλάδας. Οι συγκεκριμένες ομάδες δείχνουν τον δρόμο για το πως φτιάχνονται οι ομάδες, με ρόλους, αρχές και προσανατολισμό, με την Δάφνη έχοντας δώσει τα ηνία στον Μάη Κωνστνατινίδη, και με την αρωγή του Περιστερίου να διαθέτει ταλαντούχους αθλητές σε ένα ενδιαφέρον πρότζεκτ. Το Παγκράτι εμπιστεύτηκε για τρίτη φορά έναν προπονητή με τον οποίοι δένει «τάλε κουάλε», με τον Δημήτρη Λιόγα να κάνει τρομερή δουλειά. Για το αν θα αντέξουν ως το τέλος σε πορεία πρωταθλητισμού θα φανεί σε έναν ακόμη γύρο, στον μαραθώνιο της Β' Εθνικής.

Η ομάδα που φαίνεται να παίζει σταθερά και να έχει σοβαρές πιθανότητες να κόψει το νήμα είναι ο Τρίτωνας, ο οποίος με την επιστροφή στην δράση του Κούτουλα μοιάζει έτοιμος για το επόμενο βήμα, ενώ την εμπειρία να το πράξει διαθέτει και ο Οίακας με το Ναύπλιο να προσδίδει μια νέα τοποθεσία για το Ελληνικό μπάσκετ. Με πανίσχυρη έδρα, και με παίκτες όπως οι Πελεκάνος, Κουμπούρας και Παπαντωνίου έχει τις δικές του πιθανότητες, δείχνοντας αδυναμία στα δύσκολα εκτός έδρας παιχνίδια. Τέλος ο Δούκας διαθέτει το μεγαλύτερο ρόστερ στην κατηγορία, με παίκτες για κάθε θέση, και έναν ταλαντούχο προπονητή όπως ο Νάσος Χούμπαυλης, και κανείς δεν θα πρέπει να μην τον πάρει σοβαρά.

Ο Πρωτέας Βούλας αποτελεί μια ομάδα που αρέσει, με ρόλους και ένα άκρως νεανικό σύνολο, που όπως όλα αυτού του είδους παρουσιάζει αστάθεια. Έτσι, η ομάδα του Βαγγέλη Βλάχου έκλεισε τον πρώτο γύρο με περισσότερες εκτός έδρας νίκες (5), αποδεικνύοντας ότι αποτελεί ομάδα χωρίς προγνωστικά, ικανή να κερδίσει οπουδήποτε. Ο Πανελευσινιακός προέρχεται από έναν περίεργο γύρο, που τον έβγαλε στον αφρό με ρεκόρ 8-7, όντας μια ομάδα με απίστευτες μεταμορφώσεις. Οι «σταυχοφόροι» μετά τις δυο νίκες στις πρώτες τρεις αγωνιστικές έτρεξαν ένα αρνητικό σερί πέντε ηττών, για να ακολουθήσουν έξι συνεχόμενες νίκες, αποτελώντας μια ομάδα με αρκετά σκαμπανεβάσματα. Στην ίδια κατηγορία κινείται και ο Έσπερος, ο οποίος έκανε θόρυβο στο ξεκίνημα του στην κατηγορία, και με 5 νίκες στα πρώτα έξι παιχνίδια φάνταζε ικανός να κάνει μια ακόμη υπέρβαση. Ωστόσο ακολούθησαν έξι συνεχόμενες ήττες για να προσγειώσουν στην πραγματικότητα την ομάδα του Αντώνη Μάντζαρη, η οποία θα κυνηγήσει να σταθεροποιηθεί στην κατηγορία, μετά από την πολυετή απουσία της από αυτή. Πιο σταθερή φαντάζει η Κόρινθος, η οποία διαθέτει δυνατή έδρα, ενώ έχει πετύχει σημαντικά διπλά για την οικονομία του πρωταθλήματος, και λογικά δεν θα μπλέξει σε περιπέτειες.

Από εκεί και πέρα αρχίζει το έτερο δύσκολο σταυρόλεξο, με επτά ομάδες να μάχονται για να αποφύγουν τέσσερις θέσεις, έχοντας ως γνώμονα από ότι έχουμε δει στον πρώτο γύρο. Η Πεντέλη παρουσιάζει ένα καλοδουλεμένο σύνολο, όντας σκληροτράχηλη, αλλά θα πρέπει να δώσει την μάχη της αναφορικά με την σωτηρία. Η ομάδα του Κώστα Χαρτοματσίδη έχει πετύχει σπουδαίες νίκες, αλλά λόγω απειρίας έχει «πληγωθεί» και στην έδρα της, και θα πρέπει να βρει τρόπο να ανταπεξέλθει στην μάχη που ανοίγεται μπροστά της, έχοντας απέναντι της πολύ εμπειρότερους συλλόγους. Ένας από αυτούς είναι ο Πανερυθραϊκός, ο οποίος διαθέτει τον μακροβιότερο προπονητή στην κατηγόρια, όπως είναι ο Δημήτρης Χουχουλής, όντας η ομάδα με τις περισσότερες συμμετοχές σε αυτή, με τον φετινό πρώτο γύρο να αποτελεί τον χειρότερο του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ομάδα των Βορείων προαστίων ξέρει τον τρόπο να διαχειριστεί τέτοιες καταστάσεις.

Για τα ψηλά ξεκίνησε σε μια διαρκή μάχη επιβίωσης βρίσκεται ο Μανδραϊκός, ο οποίος θα πρέπει να δώσει μάχη για να κρατηθεί ζωντανός. Στα δυτικά ξεκίνησα με τον Τζίμη Κουστένη στον πάγκο τους, και με όνειρα πρωταθλητισμού, αλλά αλλιώς τα έφερε το πρωτάθλημα. Πλέον στον πάγκο του βρίσκεται ο Σάββας Κατσούνης, ο οποίος διαθέτει την εμπειρία να βγάλει εις πέρας την αποστολή. Ο Μανδραίκός δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι διαθέτει εξαιρετικές μονάδες, παίκτες με εμπειρία και ποιότητα που έχουν την προσωπικότητα να μιλήσουν στα δύσκολα. Στην ίδια μάχη βρίσκεται και η πρώην ομάδα Σάββα Κατσούνη, ο Παπάγου. Οι «Στρατηγοί» διαθέτουν τον πρώτο σκόρερ της κατηγορίας, τον 41χρονο Κουτρούλια, και με τον Περικλή Ταυρόπουλο έχουν αρχίσει να αποδίδουν καλύτερα. Κλειδί για την σωτηρία τους θα παίξει το «Σαλούν». Σε δύσκολη θέση βρίσκεται ο Γλαύκος, ο οποίος αν και δείχνει σκληρό πρόσωπο, και έχοντας νικήσει και τον Δούκα στο Δαΐς, μετράει ένα σερί ηττών που μαζί με τους τραυματισμούς δυσκολεύει το έργο του Χρήστου Μυριούνη. Η ομάδα της Πάτρας θα αγωνιστεί σε όλο τον δεύτερο γύρο χωρίς τον Καρακωνστνατάκη που αποτελεί παρελθόν.

Η Ένωση Ιλίου αποτελεί μια ομάδα που αγωνίζεται χωρίς άγχος, χαίρεται το μπάσκετ, αλλά έχει και δυο διαιτητικές αποφάσεις εναντίον της, που σίγουρα της έκοψαν την χαρά του αθλήματος. Η πρώτη ήταν η απόφαση των διαιτητών στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Γλαύκο, να γυρίσουν την φάση πίσω και να δώσουν φάουλ στον Σερέτη, ο οποίος με 2/2 βολές έστειλε το παιχνίδι στην παράταση, και η δεύτερη μόλις χθες (27/1) με τους διαιτητές να μετρούν τρίποντο ισοφάρισης του Τσακίρη στην Καλλιθέα σε δίποντο. Τέλος, ο Κρόνος ξεκίνησε πολύ καλά, με δυο νίκες στις πρώτες τέσσερις αγωνιστικές, αλλά έχοντας να νικήσει από τις 4/11 βλέπει πολύ δύσκολη τη μάχη της σωτηρίας, παρά το γεγονός της αντικατάστασης του Φώτη Καρακώστα με τον Κώστα Ρουμελιώτη, και την μαχητικότητα που δείχνει η ομάδα του Αγίου Δημητρίου.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ