25.7 C
Athens
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024

Τα δυο κακά της μοίρας της

Οι λογαριασμοί της ΑΕΚ με την Μπάμπεργκ παραμένουν ανοικτοί. Η πρόκριση στο φάιναλ φορ του Basketball Champions League θα κριθεί την Τετάρτη στο ΟΑΚΑ. Παρ' όλα αυτά η ΑΕΚ θα μπορούσε να κατέβει σε αυτό τον κρίσιμο επαναληπτικό με κάτι καλύτερο από τη διαφορά των τεσσάρων πόντων, με τη οποία έχασε στο Μπάμπεργκ.

Αυτή η διαφορά δεν είναι... βουνό. Ανατρέπεται. Ωστόσο θα ήταν προτιμότερο η ΑΕΚ να είχε μια νίκη στα χέρια της για να υπερασπιστεί. Μια νίκη που θα έκανε τα πράγματα πιο απλά. Μια νίκη που θα μπορούσε να είχε πάρει, αν δεν πλήρωνε το κόστος για τα δύο βασικά ελαττώματα που εμφανίζει η κατά τα άλλα πολύ καλή φετινή ομάδα της. Για το ένα φέρει ως ένα βαθμό ευθύνη ο Λούκα Μπάνκι. Για το άλλο δεν φταίει κανείς.

Ελάττωμα πρώτο: Η απουσία ύψους μέσα στη ρακέτα

Στον αγώνα της Τετάρτης η άμυνα της ΑΕΚ υπέφερε αφόρητα στο χαμηλό ποστ. Ο Κλιφ Αλεξάντερ κατά κύριο λόγο, αλλά και ο Όγκουστιν Ρούμπιτ έδειχναν να μην έχουν αντίπαλο μέσα στη ρακέτα και έκαναν τη μεγαλύτερη ζημιά από κάθε άλλον παίκτη της Μπάμπεργκ. Δεν ήταν παράλογο αυτό που συνέβη ούτε συνέβη για πρώτη φορά. Η ΑΕΚ αντιμετωπίζει ένα θεμελιώδες δομικό πρόβλημα, αφού δεν διαθέτει μπόι και μέγεθος ώστε να θωρακίζεται πιο αποτελεσματικά η ρακέτα.

Ο Βινς Χάντερ μπορεί να είναι ο καλύτερος ψηλός του φετινού BCL, μπορεί να έχει πολλά αθλητικά προσόντα, αλλά η άμυνα δεν είναι το δυνατό του σημείο, ειδικά στο λόου ποστ, αφού δεν είναι ογκώδης. Ο Ντελρόι Τζέιμς είναι καλύτερος αμυντικός, αλλά είναι κι αυτός κοντός και πάσχει, ειδικά στο κομμάτι των ριμπάουντ.

Ο Λούκα Μπάνκι έχει εξηγήσει σε ανύποπτο χρόνο ότι περίμενε από τον Βασίλη Καββαδά να λύσει το πρόβλημα του μεγέθους κάτω από τα καλάθια, αφού είναι πιο κλασικός σέντερ και πιο δυνατός, αλλά δεν έχει παίξει καθόλου φέτος κι έτσι δεν ξέρουμε τι θα συνέβαινε αν ήταν στο ρόστερ. Ο προπονητής της Ένωσης προτίμησε να μην πάρει άλλον ψηλό σέντερ (ή δεν βρήκε) κι έτσι υπάρχει αυτό το κενό.

Εκτός από τη μέτρια άμυνα απέναντι σε δυνατούς και ογκώδεις ψηλούς, η ΑΕΚ χάνει και περίπου 10 αμυντικά ριμπάουντ σε κάθε αγώνα. Για την ακρίβεια, 10,7 στο BCL και 9,6 στο πρωτάθλημα. Δεν είναι λίγα. Ο Μπάνκι προσπαθεί να καλύψει αυτό το κενό με μεγαλύτερη πίεση στην περιφέρεια, ώστε να δυσκολέψει την προσπάθεια του αντιπάλου να βάλει την μπάλα στο καλάθι και συνήθως τα καταφέρνει. Αλλά όχι πάντα, όπως αποδείχθηκε στο Μπάμπεργκ.

Ελάττωμα δεύτερο: Η κακοδαιμονία

Μόλις στην πρώτη φάση της δεύτερης περιόδου του αγώνα στο Μπάμπεργκ η ΑΕΚ έχασε με τραυματισμό τον Γιόνας Ματσιούλις. Έναν παίκτη μεγάλης κλάσης, πολύπειρο, φορμαρισμένο τον τελευταίο καιρό και ικανό να κάνει πολλά πράγματα στο γήπεδο και πολλή βρώμικη δουλειά. Η ιστορία δεν γράφεται με "αν", οπότε κανείς δεν μπορεί να εικάσει με ασφάλεια αν το παιχνίδι με την Μπάμπεργκ θα είχε διαφορετική εξέλιξη, ευνοϊκότερη για την ΑΕΚ, στην περίπτωση που ο Λιθουανός έπαιζε ως το τέλος. Το σίγουρο ωστόσο είναι πως η φετινή κακοδαιμονία της ομάδας έχει καταντήσει πια παροιμιώδης.

Είναι χαρακτηριστικό πως από τους 16 παίκτες που έχουν φορέσει φέτος έστω και σε ένα παιχνίδι τη φανέλα της Ένωσης, μόνο οι τρεις έχουν παίξει και στους 37 αγώνες για το πρωτάθλημα και το BCL. O Χάντερ, ο Γκρίφιν και ο Λαρεντζάκης. Μέχρι χθες ήταν κι ο Ματσιούλις ανάμεσα σε αυτούς, αλλά χτύπησε κι αυτός. Αλώβητος είναι και ο Τζέιμς από τη στιγμή που ήρθε, ενώ και ο Ρόμπερσον δεν είχε απουσίες μέχρι που έφυγε.

Όλοι οι υπόλοιποι έχουν χάσει λίγα ή πολλά παιχνίδια λόγω τραυματισμών ή ασθενειών. Ο Ξανθόπουλος, που δεν είχε τραυματιστεί ποτέ στην καριέρα του, φέτος δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι. Ο Καββαδάς έχει χάσει πρακτικά όλη τη σεζόν. Ο Σαντ Ρος είχε έναν τραυματισμό στην αρχή της σεζόν. Ο Σάκοτα είχε κι αυτός προσφάτως τα προβλήματά του. Ο Θίοντορ επίσης. Οι Μωραΐτης, Ρογκαβόπουλος σημείωσαν απουσίες λόγω ασθενειών. Ο Γιαννόπουλος έχασε κάποια παιχνίδια λόγω διαστρέμματος. Ο Τσαλμπούρης είχε κι αυτός πριν από λίγο καιρό ένα θεματάκι. Ο Ράταν Μέις ήταν κι αυτός απών από κάμποσα παιχνίδια τον Νοέμβριο.

Για τους τραυματισμούς και τις ασθένειες δεν μπορεί να κάνει κανείς τίποτα. Εξελίσσονται όμως σε ανασταλτικό παράγοντα για τη φετινή ΑΕΚ, η οποία είναι βέβαιο πως θα είχε βρει νωρίτερα καλή χημεία και θα είχε ρολάρει διαφορετικά αν έπαιζε πλήρης. Κάτι που δεν έχει συμβεί σε κανένα σημείο της φετινής σεζόν.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ