24 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Τίτλοι, Final Four, ρεκόρ και η Ρόδος

Δύο ομάδες που έχουν γράψει την δική τους ιστορία στην Ευρωλίγκα συναντιούνται σήμερα στο ΣΕΦ. Ολυμπιακός και Μπαρτσελόνα γνωρίζονται καλά. Από το 2000 ως σήμερα έχουν αναμετρηθεί 24 φορές με την προϊστορία να έχει το δικό της παράδοξο.

Η Μπαρτσελόνα είναι αυτή που έχει συνολικά τον πρώτο λόγο, όπως δείχνει και το 9-15. Όμως ο Ολυμπιακός είναι αυτός που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια. Στους τελευταίους 10 αγώνες έχει 7 νίκες και 3 ήττες. Ο δύο από αυτές πέρυσι, εντός και εκτός έδρας.

Οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί και τρεις φορές σε Final Four. Τον Μάιο του 2009 στο Βερολίνο στον μικρό τελικό, τον Μάιο του 2010, όταν οι Καταλανοί επικράτησαν στον τελικό και κατέκτησαν το τρόπαιο στο Παρίσι και τον Μάιο του 2012 στον ημιτελικό στην Πόλη, που άνοιξε το δρόμο στον Ολυμπιακό για την δική του κορυφή απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Και κανείς δεν ξεχνά σίγουρα τον τελικό του 1997 στη Ρώμη, που οδήγησε τους «ερυθρόλευκους» στον πρώτο τους τίτλο, πριν η Ευρωλίγκα πάρει την μορφή που έχει σήμερα.

Ένα παιχνίδι που δεν ήταν σε Final Four, που δεν έκρινε τίτλο, παραμένει ανάμεσα στα πλέον ιστορικά. Ήταν στα play offs του 2015, όταν ο Γιώργος Πρίντεζης ευστόχησε σε τρίποντο κι έδωσε στον Ολυμπιακό τη νίκη και μαζί την πρόκριση στο Final Four.

Παλιοί γνώριμοι

Αρκετοί είναι σε μία ακόμη περίπτωση αυτοί που κάποτε ήταν συμπαίκτες με αυτούς που απόψε θα είναι αντιίπαλοι. Ο Κώστας Παπανικολάου στην θητεία του στην Μπαρτσελόνα είχε αγωνιστεί δίπλα στον Άντε Τόμιτς, ο Σάσα Βεζένκοφ με αρκετούς από τους νυν παίκτες των Καταλανών, ενώ είχε και προπονητή τον Σβέτισλαβ Πέσιτς. Ο Άξελ Τουπάν και ο Κέβιν Πάνγκος ήταν συμπαίκτες πέρυσι στην Ζαλγκίρις Κάουνας. Ο Γάλλος θα συναντήσει και τους συμπαίκτες του στην Εθνική Γαλλίας, Τόμας Ερτέλ και Κέβιν Σεραφέν.

Η Ρόδος του ενώνει

Είναι αρκετοί... Μπόγρης, Παπανικολάου, Μάντζαρης, Σεραφέν, Ερτέλ ήταν όλοι παρόντες στην Ρόδο, στο Ευρωπαϊκό Νέων του 2009 και όλοι έφυγαν με μετάλλιο. Οι τρεις Έλληνες παίκτες με το χρυσό και οι δύο Γάλλοι με το ασημένιο, αφού η ελληνική ομάδα είχε επικρατήσει στον τελικό με 90-85. Στον αγώνα εκείνο ο Παπανικολάου είχε 15 πόντους, Μπόγρης, Σλούκας και Γιαννόπουλος είχαν από 14 πόντους και ο Μάντζαρης είχε 2 και ακόμη 5 ριμπάουντ και 3 ασίστ. Ο Ερτέλ είχε 9 πόντους και ο Σεραφέν 10. Κορυφαίοι των Γάλλων ήταν ο Αντουάν Ντιό που αγωνίζεται στην Βαλένθια με 21 πόντους, 7 ριμπάουντ και 6 ασίστ και ο Έντουιν Τζάκσον της Μπουντούτσνοστ με 32 πότνους και 8 ριμπάουντ.

Τους εμπνέει ο αντίπαλος

Φαίνεται πως κάποιοι εμπνέονται όταν βλέπουν απέναντί τους την Μπαρτσελόνα ή τον Ολυμπιακό αντίστοιχα. Ο Τουπάν έχει κάνει ρεκόρ καριέρας σε πόντους (21) και αξιολόγηση (19) απέναντι στην Μπαρτσελόνα πέρυσι, ο Γιάνις Τίμας ως παίκτης της Μπασκόνια είχε κάνει ρεκόρ στα κλεψίματα (4) και ισχύει και το αντίστροφο: Ρεκόρ καριέρας για τον Πάου Ρίμπας στις ασίστ (8), ρεκόρ σε επιθετικά ριμπάουντ για τον Άντε Τόμιτς (8), ρεκόρ στα ριμπάουντ (8) για τον Πιερ Οριόλα, όλα αυτά απέναντι στον Ολυμπιακό.

Θα προσπεράσει ο Σπανούλης;

Ο Βασίλης Σπανούλης σπάει το ένα φράγμα μετά το άλλο φέτος στο ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά και στην Ευρωλίγκα. Απέναντι στην Μπαρτσελόνα μπορεί να ανέβει ακόμη πιο ψηλά σε μια κατηγορία που αφορά κυρίως την άμυνα: Τα κλεψίματα. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού έχει 245 κλεψίματα και χρειάζεται μόλις τρία για να προσπεράσει τον Τζέι Αρ Χόλντεν, για να βρεθεί στην όγδοη θέση των καλύτερων όλων των εποχών στην κατηγορία. Και μέσα στη χρονιά μπορεί να σκαρφαλώσει κι άλλο, αφού στην 7η θέση βρίσκεται ο Ναβάρο με 249 και στην 6η ο Ματσιούλις με 250. Η πρώτη πεντάδα αποτελείται από τους Διαμαντίδη (434), Παπαλουκά (335), Πριτζιόνι (322), Μπαζίλε (261) και Ρούντι Φερνάντεθ (254),  ο οποίος είναι και ο μοναδικός που ακόμη αγωνίζεται.

*Ο Βαγγέλης Μάντζαρης χρειάζεται δύο ακόμη τρίποντα για να φτάσει τα 200 στην καριέρα του στην Ευρωλίγκα, ενώ ο Γιάνις Στρέλνιεκς πλησιάζει στους 1000 πόντους σιγά σιγά, καθώς βρίσκεται στους 974.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ