12.1 C
Athens
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024

Σφαιρόπουλος: «Ήμασταν άτυχοι στους τελικούς της Εuroleague με τον Ολυμπιακό»

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος δεν έκρυψε τα λόγια του και σε συνέντευξή του μίλησε για τους δύο χαμένους τελικούς του Ολυμπιακού στην Εuroleague, για τους Σπανούλη και Στογιάκοβιτς αλλά και για τη Μακάμπι και τον Ντόρσεϊ.

Ο Έλληνας τεχνικός «ξέθαψε» αρκετά παλιά γεγονότα στην καριέρα του στην τουρκική έκδοση του "Εurosport" ενώ μίλησε και για την τωρινή κατάσταση στη Μακάμπι αλλά και τον κορονοϊό που εμποδίζει την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων.

Αναλυτικά ο Γιάννης Σφαιρόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά:

Για τους δύο χαμένους τελικούς στην Ευρωλίγκα με τον Ολυμπιακό το 2015 και το 2017: “Δεν θα πω ψέματα, καμία φορά χρειάζεσαι και τύχη για να κατακτήσεις ένα τρόπαιο και αυτή την φορά δεν ήταν με το μέρος μας. Στον πρώτο μου χρόνο στην Ευρωλίγκα φτάσαμε στον τελικό με αντίπαλο την Ρεάλ και το Final Four να γίνεται στην Μαδρίτη. Η Ρεάλ ήταν σπουδαία τότε. Και εμείς ήμασταν καλοί, αλλά η γραμμή για λάθος ήταν μικρή για εμάς. Η Ρεάλ δεν είχε κατακτήσει το τρόπαιο για 20 χρόνια, αλλά η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε να στεφθούν πρωταθλητές. Ο τελικός ήταν στην Μαδρίτη και αν παίξεις ένα τέτοιο παιχνίδι στην Μαδρίτη δεν γίνεται να νικήσεις.

Αντιμετωπίσαμε ένα παρόμοιο σενάριο το 2017 όταν ηττηθήκαμε από την Φενέρμπαχτε. Ο τελικός ήταν στην Κωνσταντινούπολη. Η Φενέρ είχε ηττηθεί στο φινάλε του τελικού έναν χρόνο νωρίτερα και όλοι ήθελαν να δρέψουν τους καρπούς της προόδου τους, με την μοίρα να φέρνει τον τελικό σπίτι τους.

Δεν θέλω να αναφερθώ στους παράγοντες “διαιτητές, φίλαθλοι, έδρα” και να φανεί ότι ψάχνω δικαιολογίες, αλλά σε αυτούς τους δύο αγώνες όλα έπαιξαν ρόλο. Ναι, οι αγώνες ήταν σε ουδέτερο έδαφος, αλλά και στις δύο περιπτώσεις το πλεονέκτημα ήταν στην αντίθετη πλευρά. Ήμασταν άτυχοι. Από παιχνίδια σαν αυτό όμως άρχισα να καταλαβαίνω το παιχνίδι σε άλλο επίπεδο. Ήταν ωραίες εμπειρίες. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ισχύει ότι πρέπει να ηττηθείς πολλές φορές μέχρι να νικήσεις”.

Για τον Τάιλερ Ντόρσεϊ: “Ο Ντόρσεϊ ήταν καλός πέρυσι, αλλά είχε πρόβλημα στο θέμα της λήψης αποφάσεων. Φέτος είναι πιο συγκεντρωμένος. Ξέρει πότε να σουτάρει, πότε να δημιουργήσει και πότε να αφήσει χώρο στους συμπαίκτες του”.

Για το πώς μπόρεσε να συνυπάρξει με παίκτες όπως ο Σπανούλης και ο Στογιάκοβιτς και τι τους κάνει ξεχωριστούς: “Το έχω πει πολλές φορές, αλλά σημαντικό σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να καταλαβαίνουν οι παίκτες το παιχνίδι. Αν καταλαβαίνεις την δυναμική του παιχνιδιού, ξέρεις και τον εγωισμό και τον ψυχισμό αυτών των παικτών. Αυτοί οι παίκτες, όπως και άλλοι σπουδαίοι παίκτες, έγιναν ηγέτες επειδή ήταν ανοιχτοί σε πράγματα. Φυσικά και είχαν μεγάλο “εγώ”, αλλά αν προσεγγίσεις, ως προπονητής, την κατάσταση σωστά, τότε δεν θα έχεις συγκρούσεις μαζί τους. Νομίζω ότι το βασικό είναι να καταλαβαίνεις το παιχνίδι και να είσαι ειλικρινής μαζί τους”.

Για την εξαιρετική άμυνα της Μακάμπι και πού οφείλεται αυτή: “Όπως όλοι οι προπονητές, έχω κάποιες βασικές αρχές. Το σημαντικό είναι ότι όλοι οι παίκτες μιλάνε μεταξύ τους. Δεν μπορεί να “κοιμηθεί” κανείς στην αδύνατη πλευρά ή την δυνατή πλευρά. Όλοι πρέπει να ακολουθούν τον παίκτη τους και να ξέρουν τι θα ακολουθήσει. Πρέπει να θυμούνται με ποιον τρόπο μαρκάρουμε το Πικ εν Ρολ, κάτι που για να γίνει σαφές χρειάζονται εκατοντάδες επαναλήψεις στην προπόνηση. Πρέπει να ξέρουν ποιος παίκτης μπαίνει και βγαίνει από το παρκέ. Το πιο βασικό ωστόσο είναι να υπάρχει αρμονία στην ομάδα και όλοι να είναι διατεθειμένοι να μάθουν”.

Για το πώς αντιμετωπίζει την κατάσταση με τον κορονοϊό και αν είναι εντάξει ψυχολογικά: “Αυτή είναι η δουλειά μας, το πάθος μας. Αν δεν είσαι υγιής εσύ ή οι γύρω σου, τότε τίποτα δεν έχει σημασία. Σαφώς και προσπαθούμε να σκεφτούμε το καλό σενάριο. Παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που παίρνουμε όλοι, αλλά είναι λίγο πιο πολύπλοκο για εμένα, τους παίκτες, το τεχνικό επιτελείο και την οικογένειά μου. Παίρνουμε πιο αυστηρά μέτρα από το καλοκαίρι. Στο Ισραήλ δεν οδηγούμε καν μεγάλες αποστάσεις. Οργανώνουμε τα πάντα (περίπατος, γεύματα) ως ομάδα, ενώ ξέρουμε πως όταν ταξιδεύουμε στο εξωτερικό το ρίσκο είναι μεγαλύτερο, επειδή ίσως ισχύουν άλλα μέτρα”.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ