22.7 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Στα νύχια του Μίροτιτς

Ο Ολυμπιακός το πάλεψε αρκετά στη Βαρκελώνη, αλλά τελικά έχασε καθαρά με 90-80 από την Μπαρτσελόνα του ανυπέρβλητου Μίροτιτς. Οι ερυθρόλευκοι δεν μπορούσαν να περιμένουν πολλά χωρίς τον τραυματία Μιλουτίνοφ και με τον Βασίλη Σπανούλη πλήρως εξουδετερωμένο να αναζητά πλέον την πρώτη θεση στον πίνακα των σκόρερ όλων των εποχών της Ευρωλίγκας στο επόμενο παιχνίδι με τη Φενερμπαχτσέ. Ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο, που ήταν στο γήπεδο, δεν είδε από κοντά τον μεγάλο Λαρισαίο να του παίρνει την πρωτιά.

Η Μπαρτσελόνα παρατάχθηκε με ένα σχήμα χωρίς καθαρό πόιντ γκαρντ, με τον Χάνγκα να παίζει αυτό το ρόλο, και ο Ολυμπιακός, που έτσι κι αλλιώς έδειχνε μεγάλη προσήλωση στην άμυνα, διευκολύνθηκε ακόμα περισσότερο. Με σωστή αμυντική θωράκιση και έλεγχο των ριμπάουντ κρατούσε την καταλανική ομάδα μακριά από τη ρακέτα, ωστόσο είχε τεράστιο επιθετικό πρόβλημα. Διότι από την άλλη πλευρά και η Μπαρτσελόνα ήταν πολύ σωστά στημένη στην άμυνα.

Ο Χίγκινς εξουδετέρωσε τον Σπανούλη, τα σουτ από την περιφέρεια δεν έμπαιναν, ο Ριντ δεν ήταν Μιλουτίνοφ και με εξαίρεση κάποιες φιλότιμες προσπάθειες του Πρίντεζη, ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να βάλει καλάθι με τίποτα. Όταν, μάλιστα, άρχισε να παίρνει μπροστά ο Μίροτιτς παίζοντας καθαρά με το ταλέντο και την τεράστια αυτοπεποίθησή του, και με τη βοήθεια των Χίγκινς και Αμπρίνες, ο οποίος ήρθε από τον πάγκο και έβγαλε ενέργεια, η Μπαρτσελόνα άρχισε να ξεφεύγει.

Λίγο πριν λήξει η πρώτη περίοδος προηγήθηκε με 20-8, αλλά στη δεύτερη περίοδο το σκηνικό άλλαξε. Οι δύο προπονητές έβαλαν σταδιακά στον αγώνα τις "δεύτερες" πεντάδες τους κι αυτός που βγήκε ευνοημένος ήταν ο Ολυμπιακός. Οι Βεζένκοφ και Ρούμπιτ συνέθεσαν ένα καταπληκτικό και απροσπέλαστο αμυντικά δίδυμο ψηλών, που έκανε παράλληλα τρομερή δουλειά και στην επίθεση. Ειδικά ο Βεζένκοφ, που έπαιζε θέλοντας να αποδείξει ότι η Μπαρτσελόνα κακώς απέσυρε την εμπιστοσύνη του σε αυτόν.

Με τον Ρότσεστι η μπάλα κυκλοφόρησε πολύ καλύτερα, ο Παπανικολάου ήρθε ζεστός από τον πάγκο και έσδωσε λύσεις τόσο στην άμυνα όσο και στο περιφερειακό σουτ και ο Ολυμπιακός κάνοντας μια καταπληκτική δεύτερη περίοδο, έγινε το αφεντικό του αγώνα. Στο 15' πέρασε μπροστά με 28-27, τρέχοντας επί μέρους σκορ 20-7 μέσα σε 5,5 λεπτά, και στο 17' προηγήθηκε με 34-29 διατηρώντας αυτή τη διαφορά των 5 πόντων για δύο λεπτά.

Στο μεταξύ ο Πέσιτς επέμενε στον Ντέιβις, που τα είχε βρει... μπαστούνια απέναντι στους ψηλούς των ερυθρολεύκων, ενώ κράτησε εκτός αγώνα τον Μίροτιτς για 7,5 λεπτά στη δεύτερη περίοδο. Τον επανέφερε όταν ο Ολυμπιακός έδειχνε πια ότι μπορεί να γίνει πολύ απειλητικός, όμως ήταν ο Κούριτς αυτός που άλλαξε τη ροή του αγώνα στο τέλος του ημιχρόνου. Με τρίποντο και φάουλ κι αμέσως μετά ένα λέι απ σε αιφνιδιασμό, έφερε ξανά μπροστά με 40-38 την Μπαρτσελόνα, που προηγήθηκε με 40-39 στο τέλος του ημιχρόνου.

Στην τρίτη περίοδο η Μπαρτσελόνα ακούμπησε την μπάλα στο ποστ, στους Μίροτιτς και Τόμιτς, βρήκε μακρινά σουτ από τους Κούριτς και Χάνγκα και ξέφυγε ξανά με 56-43 στο πρώτο πεντάλεπτο, καθώς παράλληλα έπαιζε εξαιρετική άμυνα στα πικ εν ρολ του Ολυμπιακού, εκμηδενίζοντας εκτός από το σκοράρισμα, και τη δημιουργία του Σπανούλη. Οι ερυθρόλευκοι βρήκαν κάποιες λύσεις αρχικά με τον Ριντ, αλλά δεν μπορούσε αυτός να κουβαλήσει όλη την ομάδα στις πλάτες του επιθετικά.

Τότε, στο 25', ήταν που αποβλήθηκε με δύο συνεχόμενες τεχνικές ποινές για έντονες διαμαρτυρίες προς τους διαιτητές ο Σβέτισλαβ Πέσιτς και άφησε μόνη της την ομάδα του, η οποία ωστόσο δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα. Διατήρησε τη διαφορά σε επίπεδο ασφαλείας χάρη στα μακρινά σουτ των Μίροτιτς και Αμπρίνες, ωστόσο ο Ολυμπιακός το πάλευε, ειδικά από τη στιγμή που ο Κεμζούρα απέσυρε και πάλι τους Πρίντεζη, Σπανούλη και Ριντ και έπαιξε ξανά με την αποτελεσματική πεντάδα της δεύτερης περιόδου.

Το πρόβλημα πάντως ήταν ότι ο Τσέρι δεν μπορούσε να δώσει ούτε μια πάσα της προκοπής, ενώ και ο Ρότσεστι εκανε γρήγορα τέταρτο φάουλ, έτσι οι προσπάθειες του Μπάλντγουιν δεν αρκούσαν για να κλείσει η ψαλίδα. Με δύο συνεχόμενα τρίποντα του Ντιλέινι μάλιστα, η Μπαρτσελόνα προηγήθηκε με 68-53 στο 29' για να λήξει η τρίτη περίοδος με 69-58.

Στην τελευταία περίοδο ο Κεμζούρα κράτησε έξω τους Πρίντεζη και Σπανούλη, αφού έτσι κι αλλιώς με αυτούς ο Ολυμπιακός δεν λειτουργούσε σωστά στην επίθεση, αλλά εν τέλει είχε σοβαρό πρόβλημα και χωρίς αυτούς. Η άμυνα της Μπαρτσελόνα ήταν πολύ αποτελεσματική και ανάγκαζε τους ερυθρόλευκους να σουτάρουν... τούβλα από την περιφέρεια, αντίθετα η ίδια έβρισκε τις λύσεις που ζητούσε στην επίθεση, ώστε να διατηρεί τη διαφορά ασφαλείας.

Στο 35' προηγήθηκε με 80-60 χάρη σε δύο βολές του Ντιλέινι και χωρίς να παίζει πια και ο Μίροτιτς, που είχε επίσης αποσυρθεί (για να ξαναμπεί λίγο πριν από το τέλος), έφτασε χωρίς άλλα προβλήματα στη νίκη, παρά το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός δεν παράτησε το παιχνίδι. Με τους Βεζένκοφ και Ριντ να παλεύουν στην επίθεση, μείωσε μέχρι και τους 10 πόντους της τελικής διαφοράς, χωρίς ωστόσο να μπορεί να καταφέρει κάτι καλύτερο.

Ο ΣΤΑΡ ΚΑΙ Ο... ΧΑΜΑΛΗΣ: Ο Νίκολα Μίροτιτς έδειξε για μία ακόμα φορά γιατί είναι ο καλύτερος παίκτης της φετινής Ευρωλίγκας. Παίζοντας... σβηστά έκανε ένα ακόμα πειστικό νταμπλ νταμπλ με 21 πόντους και 15 ριμπάουντ, κάνοντας σχεδόν αδύνατη την αντιμετώπισή του από την άμυνα του Ολυμπιακού. Όμως κρίσιμο ρόλο στην επικράτησε της Μπαρτσελόνα έπαιξε και ο Κόρι Χίγκινς, που εξουδετέρωσε πλήρως τον Σπανούλη, έχοντας επίσης 9 πόντους και 4 ασίστ.

H ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Η Μπαρτσελόνα είχε 11/28 τρίποντα και 15/15 βολές. Ο Ολυμπιακός είχε 6/21 τρίποντα και 10/14 βολές.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ