22.9 C
Athens
Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024

Ρώσικη η παράδοση, κόκκινες οι διακρίσεις (vids, pics)

Ντέρμπι και μάλιστα... κλασικότατο και κόκκινων αποχρώσεων περιλαμβάνει η 24η αγωνιστική της Ευρωλίγκας.Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο ΣΕΦ με την προϊστορία να παρουσιάζει τις δικές της ιδιορρυθμίες. 18-8 για τους Ρώσους, αλλά με νίκες για τους Πειραιώτες σε κάθε σημαντικό ραντεβού.

Το πρώτο «αίμα»

Η αρχή έγινε πριν από μια επταετία: Το 2012. Μια χρονιά και ένα παιχνίδι που οι φίλοι του Ολυμπιακού μπορεί και να το θυμούνται φάση-φάση, ως την κορυφαία της αναμέτρησης: Ασίστ του Σπανούλη στον Πρίντεζη, πεταχτάρι και τίτλος για τους «ερυθρόλευκους» για πρώτη φορά μετά το 1997! Οι Ρώσοι είχαν αγκαλιάσει το τρόπαιο. Στον ημιτελικό είχαν νικήσει τον Παναθηναϊκό στην Πόλη, με τους «πράσινους» να φωνάζουν μέχρι και σήμερα για τη διαιτησία εκείνου του αγώνα και στον τελικό έμοιαζαν κυρίαρχοι. Έφτασαν στο 34-20 στο ημίχρονο και το 53-34 στο 28’. Κάπου εκεί τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν. Οι «μικροί» που ρίξει στο παρκέ ο Ντούσαν Ίβκοβιτς δεν είχαν και τίποτα  να χάσουν.

Στο 36’ το σκορ έγινε 55-52 και με 19’’ για το τέλος ο Μίλος Τεόντοσιτς ευστόχησε σε μία από τις δύο βολές για το 61-58. Ο Παπανικολάου, κορυφαίος του αγώνα με 18 πόντους, είχε 2/2 για το 61-60, ο Ραμούνας Σισκάουσκας που είχε αστοχήσει το 2009 απέναντι στον Παναθηναϊκό στο Βερολίνο αστόχησε, από τη γραμμή αυτή τη φορά, και απέναντι στον Ολυμπιακό, για να φτάσει η περιβόητη φάση με την ασίστ και το πεταχτάρι για το 61-62 και τον τίτλο των «ερυθρόλευκων». Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας παίζει ακόμη να μην έχει καταλάβει τη ακριβώς συνέβη σε εκείνον τον αγώνα...

Για την ιστορία να πούμε πως Παπανικολάου (18), Σπανούλης (12), Πρίντεζης (12) ήταν οι πρώτοι σκόρερ του Ολυμπιακού που συνολικά μοίρασε 9 ασίστ. Τεόντοσιτς (14), Κιριλένκο (12π. 10ρ.), Κρστιτς (11) ηγήθηκαν επιθετικά των ηττημένων.

Κορυφή μέσω... Μόσχας και πάλι

Καμία σχέση με το 2012. Ο Ολυμπιακός ήταν από την αρχή καταλυτικός και δεν άφησε περιθώρια στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ήταν η πρώτη του στάση στο δρόμο για το back to back με το... αγγλικό να δικαιολογείται,  καθώς το Final Four φιλοξενήθηκε στο Λονδίνο σε ένα «πείραμα» της Ευρωλίγκας για να δει τι ανταπόκριση θα έχει στο κοινό εκεί.

 

Οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν με ένα 24-17 και έφτασαν στο τελικό 69-52 χωρίς να κοιτάξουν πίσω με τους Χάινς και Άντιτς να μετράνε από 13 πόντους και τον πρώτο να μαζεύει 10 ριμπάουντ, έναν τομέα στον οποίο η ομάδα τους κυριάρχησε (41-29). Δύο μέρες αργότερα οι δυο τους και όλοι οι συμπαίκτες τους πανηγύριζαν τον  τίτλο με το 100-88 επί της Ρεάλ Μαδρίτης!

Ένας ακόμη ημιτελικός

Δύο χρόνια αργότερα οι δύο ομάδες ήταν και πάλι συνεπείς στο ραντεβού τους. Ένας ακόμη ημιτελικός. Αυτή  τη φορά στη Μαδρίτη με ένα ντέρμπι από τα... παλιά. Η ΤΣΣΚΑ όπως και το 2012 έδειχνε να πατάει πολύ καλύτερα στο γήπεδο. Λιγότερο από τέσσερα λεπτά πριν το τέλος ο ηλεκτρονικός πίνακας έγραφε 63-54 (36’30’’). Το πνεύμα του νικητή όμως που δεν σταματά να «ουρλιάζει» στα αυτιά ορισμένων παικτών, έκανε την εμφάνισή του. Σλούκας και Σπανούλης έκαναν το βήμα μπροστά με τον δεύτερο να σημειώνει πέντε συνεχόμενους πόντους για το 63-66 (38’30’’).

Ο Ουίμς ισοφάρισε (66-66, 39’30’’), αλλά όταν η μπάλα «καίει» ο V Span είναι εκεί: Με ένα τρίποντο στα 6’’ διαμόρφωσε το 66-69, ο ΝτεΚολό με βολές έγραψε το 68-69 και ο Σλούκας με ½ απότ η γραμμή το τελικό 68-70! Ο τελικός ήταν μια διαφορετική ιστορία με το τελικό 78-59 να δίνει τον τίτλο στην Ρεάλ Μαδρίτης μέσα στο σπίτι της.

Το τελευταίο μεγάλο ραντεβού

Ο Ολυμπιακός δεν έφτασε ως το Final Four του 2016. Η ΤΣΣΚΑ ήταν εκεί και πανηγύρισε το τρόπαιο με τον Δημήτρη Ιτούδη να νικά στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και την Φενέρμπαχτσε σε ένα γήπεδο όπου το 2009 είχαν πανηγυρίσει μαζί την κατάκτηση της Ευρωλίγκας με τον Παναθηναϊκό. Το  2017 ΤΣΣΚΑ και Ολυμπιακός συναντήθηκαν και πάλι. Στην Πόλη... Όπως το 2012. Μόνο που αυτή τη φορά ήταν σε ημιτελικό.

Το αποτέλεσμα ήταν ίδιο και πολλοί μεταξύ σοβαρού και αστείου έκαναν λόγο για.. ψυχολογικά της ρώσικης ομάδας. Ψυχολογικά ή αγωνιστικά δεν έχει σημασία. Αυτό που μέτρησε για μία ακόμη φορά ήταν το αποτέλεσμα με το τελικό 82-78 να δίνει τη νίκη στους «ερυθρόλευκους». Ο Μίλος Τεόντοσιτς είχε για την ΤΣΣΚΑ 23 πόντους, αλλά μόλις 1 ασίστ (7 είχε όλη η ρώσικη ομάδα), ο ΝτεΚολό είχε 16 πόντους και από την άλλη από 14 μέτρησαν Πρίντεζης, Παπανικολάου, Μάντζαρης και Σπανούλης που είχε μόνος του σχεδόν όσες ασίστ είχε όλη η ΤΣΣΚΑ (6).

 

Όπως και στις προηγούμενες αναμετρήσεις τους ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος στα ριμπάουντ (35-43) με τον Παπανικολάου να μαζεύει 9 και τους  Αγράβανη – Πρίντεζη από 7. Οι Πειραιώτες ήταν άστοχοι στα σουτ δύο πόντων (11/35), αλλά μέτρησαν 14/33 τρίποντα με τους Παπανικολάου και Μάντζαρη να μετράνε από τέσσερα εύστοχα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ