21.3 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Πρώτη φορά… ελληνικά! (vid)

Με πρωταγωνιστή τον Κώστα Σλούκα και εξαιρετική άμυνα η Φενερμπαχτσέ κέρδισε για πρώτη φορά την Μπασκόνια μέσα στη Βιτόρια με 83-69 κάνοντας επίδειξη δύναμης απέναντι σε μια φορμαρισμένη ομάδα. Κι ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς πήρε τη ρεβάνς για το διασυρμό που είχε γνωρίσει αυτός και η ομάδα του πέρυσι στο ίδιο γήπεδο (η Μπασκόνια είχε κερδίσει τη Φενερμπαχτσέ με 86-52), διότι πολύ απλά είναι... καμήλα και δεν ξεχνάει...

Η Μπασκόνια μπήκε πιο δυνατά στο παιχνίδι και στο τελευταίο τρίλεπτο της πρώτης περιόδου πήρε ένα προβάδισμα 10 πόντων (25-15), εκμεταλλευόμενη τρία πράγματα: α) την πολύ καλή δημιουργία από τους Γκρέιντζερ και Χουέρτας, β) τα τρίποντα που έβαλαν στο τέλος του δεκαλέπτου οι Τίμα και Χουέρτας και γ) την αστοχία των παικτών της Φενερμπαχτσέ από την περιφέρεια. Οι παίκτες της τουρκικής ομάδας χτυπούσαν μόνο μέσα από τη ρακέτα με τον Βέσελι, αλλά και τον Ντουβερίογλου, που άρπαξε την ευκαιρία που του έδωσε ο Ομπράντοβιτς ξεκινώντας στην αρχική πεντάδα και ήταν εξαιρετικός στο πρώτο μέρος, όμως από την περιφέρεια ήταν πολύ άστοχοι και δεν μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τα επιθετικά ριμπάουντ που μάζευαν. 

Στο δεύτερο δεκάλεπτο το σκηνικό άλλαξε ωστόσο. Η παρουσία του Σλούκα στην πεντάδα της Φενερμπαχτσέ την βοήθησε τόσο στο οργανωτικό κομμάτι, όσο και στην άμυνα στην περιφέρεια, που έγινε πιο πιεστική και έκοψε τη δημιουργία της Μπασκόνια. Παράλληλα ο Νάναλι συνδέθηκε με το αντίπαλο καλάθι και μαζί με τον Βέσελι αποτέλεσαν τις βασικές επιθετικές αιχμές της τουρκικής ομάδας, η οποία σταδιακά εξάλειψε τελείως την εις βάρος της διαφορά. Μάλιστα στο 17' ισοφάρισε (33-33), ένα λεπτό αργότερα πέρασε μπροστά (37-35) και διατήρησε το προβάδισμα ως το τέλος του ημιχρόνου (41-37), έχοντας καταφέρει, εκτός των άλλων, να ελέγξει απόλυτα το ρυθμό. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, η Μπασκόνια δεν έτρεξε καθόλου στο πρώτο μέρος, δεν βρήκε ρυθμό και όταν τα σουτ άρχισαν να μην μπαίνουν απέναντι στην κλειστή άμυνα της Φενέρ, ξέμεινε από λύσεις.

Το παιχνίδι συνεχίστηκε στο ίδιο μοτίβο και στο δεύτερο ημίχρονο. Η Φενερμπαχτσέ θωράκισε άριστα την ρακέτα της μη επιτρέποντας στους παίκτες της Μπασκόνια να μπουν εύκολα σε αυτήν και να δημιουργήσουν προβλήματα, αντιθέτως τους άφησαν να σουτάρουν από την περιφέρεια άστοχα τρίποντα. Την ίδια στιγμή στην επίθεση ο Κώστας Σλούκας κατηύθυνε μαεστρικά το παιχνίδι στην επίθεση, τα σουτ από την περιφέρεια άρχισαν να μπαίνουν και σταδιακά η Φενέρ κυριάρχησε. Στο 24' προηγήθηκε με 50-41 και στο τέλος της τρίτης περιόδου ανέβασε τη διαφορά στους 15 πόντους (66-51) "παγώνοντας" τη Φερνάντο Μπουέσα Αρίνα και με τον Βέσελι να κάνει σπουδαίο παιχνίδι, βοηθώντας κι αυτός αποφασιστικά στην καλή κυκλοφορία της μπάλας.

Με τέτοια διαφορά σε αυτό το χρονικό σημείο του αγώνα και με δεδομένη την ποιότητά της ως ομάδα, η Φενερμπαχτσέ ήταν αδύνατο να χάσει, πράγμα που αποδείχθηκε και στην πράξη. Η Μπασκόνια συνέχιζε να ψάχνει σπασμωδικά την αντίδραση, αλλά δεν είχε έναν καλό τρόπο να σπάσει την πολύ καλά στημένη άμυνα της τουρκικής ομάδας. Τα σουτ από την περιφέρεια δεν έμπαιναν, να τρέξει δεν μπορούσε, διότι ο αντίπαλος είχε καλές επιστροφές, έτσι η Φενέρ, παρότι έριξε κάπως το ρυθμό στην τελευταία περίοδο, διατήρησε με άνεση το προβάδισμά της και έφτασε τελικά σε μια πειστική νίκη.

Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ: Ο Κώστας Σλούκας κρατούσε το κλειδί της νίκης της Φενερμπαχτσέ. Αρίστευσε στα οργανωτικά του καθήκοντα μοιράζοντας 5 ασίστ χωρίς να κάνει ούτε ένα λάθος, όμως το πιο σημαντικό ήταν η ηρεμία που προσέδωσε στο παιχνίδι της ομάδας του. Κάτι που γινόταν φανερό όταν δεν βρισκόταν στο παρκέ. Και δεν είναι τυχαίο ότι στην τρίτη περίοδο, διάστημα κατά το οποίο η Φενερμπαχτσέ πήρε διαφορά 15 πόντων και ουσιαστικά "κλείδωσε" τη νίκη, ο Ομπράντοβιτς δεν τον απέσυρε ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Διότι εκτός όλων των άλλων, σημείωσε και 14 πολύτιμους πόντους.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Η Μπασκόνια είχε 4/9 τρίποντα στην πρώτη περίοδο και τελείωσε τον αγώνα με 5/21. Είχε δηλαδή στα επόμενα 30 λεπτά μόλις 1/12. Έτσι δεν θα μπορούσε ποτέ να κερδίσει την Φενερμπαχτσέ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ