21.4 C
Athens
Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024

Προμηθέας: Από τα Αραχωβίτικα και την Νίκη Προαστείου… στον Παναθηναϊκό (vids+pics)

Ο Προμηθέας Πατρών κατάφερε να γράψει μια ξεχωριστή σελίδα στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, αφού με το θρίαμβο επί της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ κατάφερε να περάσει ως η πρώτη επαρχιακή ομάδα στους τελικούς της Basket League, συνεχίζοντας μια υπέροχη ιστορία, για ένα σύλλογο που πριν από 5 χρόνια βρισκόταν στη Γ' Εθνική και, ακόμη περισσότερο, πριν από 10 προβιβαζόταν στην Α1 ΕΣΚΑ-Η.

Ήταν άνοιξη του 2009, όταν ο Προμηθέας Πατρών πραγματοποιούσε τότε κάτι σπουδαίο για την ιστορία του. Πριν από ακριβώς 10 χρόνια, δηλαδή, η ομάδα κατάφερνε να φτάσει για πρώτη φορά στην πρώτη κατηγορία της ΕΣΚΑ-Η, με προπονητή τότε τον Γιάννη Κοτσώνη, έχοντας ξεπεράσει με 3-0 στην τελική σειρά της Α2 ΕΣΚΑ-Η τα Αραχωβίτικα. Άντε να έλεγες, τότε, στους ανθρώπους του, ότι ακριβώς μια δεκαετία αργότερα, το καλοκαίρι του 2019 και στο «λυκόφως» της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα, θα έπαιζαν κόντρα στον Παναθηναϊκό και θα γίνονταν η πρώτη επαρχιακή ομάδα, που παίζει σε τελικούς Basket League. Για να είμαστε απόλυτα ακριβείς, η κατηγορία ακόμη λεγόταν απλώς Α1.

Στην αχαϊκή ομάδα, όμως, το λένε σε κάθε ευκαιρία. «Τα όνειρα του Προμηθέα δεν έχουν ταβάνι», λένε και αυτό αποδεικνύεται. Ο Σαντ Ρος προχωρά σε μια... ακατανόητη επιθετική επιλογή στην τελευταία φάση της ΑΕΚ, το κοντέρ γράφει... μηδέν και στις 7 Ιουνίου 2019, το σύνολο του Μάκη Γιατρά κάνει το «θαύμα». Και θα το απολαύσει απέναντι στους «πράσινους», σε μια «μαγική» σεζόν εντός κι εκτός συνόρων, με το Basketa.gr να θυμίζει μερικούς από τους σταθμούς αυτής της 10ετούς πορείας του Προμηθέα.

«Ξεκόλλησε»... με τη δεύτερη

Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο αυτή τη στιγμή που διαβάζετε αυτό το κείμενο, την τελευταία δεκαετία ο Προμηθέας έμεινε πιο πολύ στην Α1 ΕΣΚΑ-Η, παρά σε οποιαδήποτε άλλη κατηγορία, πριν φτάσει στην Basket League. Το εν λόγω πρωτάθλημα, άλλωστε, διόλου εύκολο είναι με συμμετοχή ομάδων από την Ηλεία, την Αχαΐα και μερικά εκ των Επτανήσων (π.χ. Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά). Μετά από 4 χρόνια στην κατηγορία αυτή και δύο διαδοχικές κατακτήσεις της 2ης θέσης υπό τον Χρήστο Μήλα, η ομάδα καταφέρνει να περάσει στη Γ' Εθνική, έχοντας εκμεταλλευτεί την αδυναμία της Νίκης Προαστείου, από την οποία στους τελικούς είχε ηττηθεί με 3-2, βλέποντας για αρχή τον «εφιάλτη» να έρχεται ξανά, μετά το 3-0 της προηγούμενης χρονιάς από την ΑΓΕ Ζακύνθου.

«Τρένο» μέχρι την Basket League... μέσω Φάρου

Μια που ανέβηκε στη Γ' Εθνική, μια που προσέλαβε τον Μάκη Γιατρά και μια... που δεν ξαναείδε τις κατηγορίες αυτές μέχρι σήμερα, αφού πήρε σε 3 χρόνια ισάριθμες ανόδους. Εκπληκτικοί παίκτες, όπως οι Πέττας, Πέτροβιτς, Τζακόπουλος, Κατιάκος, Τσάμης, Νοέας, Κουμπούρας, Αλίχοντζιτς, Μαναβόπουλος, Τσάμης, Γερομιχαλός και πολλοί ακόμη, πέρασαν από τον Προμηθέα, για να φτάσει μέχρι την Basket League. Πρώτη θέση με ρεκόρ 21-3 στον 1ο όμιλο της Γ' Εθνικής το 2014, ίδια θέση στο Βορρά της Β' Εθνικής με ρεκόρ 24-2 και κερδίζοντας στο «νήμα» τους Μαχητές Δόξας Πεύκων το 2015, 3η στην Α2 το 2016, με την αδυναμία του Φάρου Κερατσινίου να τον στέλνει στη μεγάλη κατηγορία.

Έγινε πρωταγωνιστής μεταξύ των μεγάλων στα «σαλόνια»

Η πρώτη χρονιά στην Basket League βρίσκει την ομάδα με πρώτο προπονητή τον Νίκο Βετούλα και τον Μάκη Γιατρά στη θέση του τεχνικού διευθυντή. Η προσπάθεια του Προμηθέα φαινόταν από τότε αξιόλογη, φτάνοντας πολύ κοντά στα playoffs, αφού κατέκτησε την 9η θέση με ρεκόρ 10-16 και βάζοντας το πρώτο «λιθαράκι», με τον Βαγγέλη Αγγέλου να έχει αναλάβει στα μέσα της χρονιάς.

Η μεγάλη απόφαση, όμως, αφορούσε και πάλι τον πάγκο για τον Βαγγέλη Λιόλιο, εκεί όπου επανέφερε τον κόουτς Γιατρά, βλέποντας πως... προκοπή με τον Αγγέλου δεν υπήρχε. Και έμελλε να δικαιωθεί. Του έδωσε τα «κλειδιά» και όσες σελίδες δόξας βλέπετε στην ομάδα στην τελευταία διετία, οφείλονται εν μέρει σε αυτό τον άνθρωπο, που πολλά ειπώθηκαν περισσότερο για την εμφάνισή του και λιγότερο για τις τεχνικές του ικανότητες.

Σε κάθε περίπτωση, είχε τις απαντήσεις. 3η θέση στην περσινή Basket League, παρουσία λίγο αργότερα στη 2η φάση του BCL στην πρώτη ευρωπαϊκή συμμετοχή του Προμηθέα, με την πρώτη ευρωπαϊκή νίκη μάλιστα να έρχεται απέναντι στην Οστάνδη εκτός έδρας, στους «8» του Κυπέλλου Ελλάδας αυτή την χρονιά και πρόκριση στους τελικούς της Basket League. Αλήθεια, τι να πεις για αυτό που πέτυχε μια επαρχιακή ομάδα την τελευταία διετία.

Και τι είπε ο κύριος Λιόλιος σε συνέντευξή του αμέσως μετά το θρίαμβο επί της ΑΕΚ; «Στο μέλλον έχουμε στόχο να πάρουμε το πρωτάθλημα και να παίξουμε στην Ευρωλίγκα». Όντως, αυτά τα όνειρα δεν έχουν ταβάνι!



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ