25.2 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Προμηθέας από ατσάλι!

Με τρομερή άμυνα, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο και με παίκτη-κλειδί τον Λάνγκστον Χολ, ο Προμηθέας έδειξε χαρακτήρα, νίκησε με 74-65 την ΑΕΚ στην Πάτρα και ισοφάρισε 1-1 αυτή την ημιτελική σειρά, ανανεώνοντας το ενδιαφέρον της, που έτσι κι αλλιώς ήταν μεγάλο εξ αρχής.

Ήταν εμφανές από την αρχή ότι οι δύο ομάδες ήθελαν να δώσουν έμφαση στις άμυνες και να διεκδικήσουν τη νίκη με αυτές. Σε αντίθεση με τον πρώτο αγώνα η ΑΕΚ ξεκίνησε με τον Λαρεντζάκη στην πεντάδα της, ώστε να έχει ύψος στην περιφέρειά της και να μην επιτρέψει στους ψηλούς γκαρντ του Προμηθέα να βρουν πολλά μις ματς. Η ομάδα της Πάτρας από την άλλη είχε τον Μέιερ στο αρχικό σχήμα ποντάροντας κυρίως στο μακρινό σουτ. 

Η ΑΕΚ πέτυχε να θωρακίσει τη ρακέτα της και να αποφύγει τα μις ματς, έτσι κράτησε χαμηλά το σκοράρισμα του Προμηθέα, όμως στην επίθεσή της, πέρα από κάποιες λύσεις που έδωσαν οι Χάντερ και Τζέιμς μέσα στη ρακέτα, ήταν πολύ άστοχη και δεν μπορούσε να εκμεταλλευτεί επαρκώς τα επιθετικά ριμπάουντ που έπαιρνε. Πήρε μεν ένα προβάδισμα (8-4), αλλά δεν μπόρεσε να ξεφύγει, ενώ όταν φορτώθηκαν με δύο φάουλ οι Λαρεντζάκης και Σαντ Ρος, ο Μπάνκι δοκίμασε ένα πολύ κοντό σχήμα με τους Θίοντορ, Ξανθόπουλο και Γιορκ, που είχε ρίσκο, αλλά προς στιγμήν απέδωσε.

Ο Προμηθέας, παρότι έπαιζε με Μπράουν και Σαλούστρο στην πεντάδα, δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί τα μις ματς, κυρίως διότι ο Γκίκας δεν είχε πάντα σωστές επιλογές, έτσι η Ένωση κατάφερε να προηγηθεί με 13-11 στο τέλος της πρώτης περόδου και 15-11 στις αρχές της δεύτερης.

Κάπου εκεί, δύο συνεχόμενα τρίποντα από τους Γκίκα και Σαλούστρο και η ένταση της πίεσης στην άμυνα, επέτρεψε στον Προμηθέα με ένα σερί 8-0 να περάσει μπροστά με 19-15 στο 12', όμως η ΑΕΚ αντέδρασε άμεσα. Ο Μπάνκι ψήλωσε λίγο το σχήμα περνώντας τον Σαν Ρος στη θέση του Θίοντορ, ενώ ο Εμπάκουε έκανε πολύ καλή αμυντικά δουλειά και συνέθεσε ένα καλό δίδυμο μαζί με τον Σάκοτα κάτω από τα καλάθια.

Η άμυνα της ΑΕΚ έγινε ξανά αποτελεσματική, ενώ στην επίθεση ο Γιορκ έκανε το ξέσπασμά του και με 7 πόντους του πρωταγωνίστησε σε ένα σερί 10-4, με το οποίο η Ένωση προηγήθηκε με 33-26 στο 16'30''. Ο Προμηθέας, όμως, είχε απάντηση. Με την είσοδο του Χολ το παιχνίδι του έγινε πιο νοικοκυρεμένο, ο Σαλούστρος ήταν σταθερά καλός και αξιόπιστος επιθετικά, ενώ και η άμυνα έλεγξε το ριμπάουντ από τα πολλά άστοχα τρίποντα της ΑΕΚ, έτσι η ομάδα της Πάτρας έτρεξε το δικό της σερί 10-1, με το οποίο προηγήθηκε με 36-34 στο τέλος του ημιχρόνου.

Στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου ο Προμηθέας πήρε μια διαφορά 4 πόντων (41-37), αλλά η ΑΕΚ αντέδρασε γρήγορα. Με τον Χάντερ να δίνει μάχες μέσα στο καλάθι και τον Σαντ Ρος να δίνει λύσεις στο ανοικτό γήπεδο η Ένωση, έχοντας κλεισει καλά τη ρακέτα της, πέρασε μπροστά με 43-41 στο 24'. Κάπου εκεί ένας οπαδός της ΑΕΚ μπήκε μέσα στον αγωνιστικό χώρο, αλλά απομακρύνθηκε άμεσα από τους άνδρες ασφαλείας, χωρίς να υπάρξει συνέχεια. Όμως αυτό το περιστατικό και η ολιγόλεπτη διακοπή βοήθησαν τον Πρμηθέα να ανακτήσει την συγκέντρωσή του και ξεκινώντας από την άμυνά του, μπόρεσε προς το τέλος της περιόδου να χτίσει μια καλή διαφορά.

Παίζοντας καλά πάνω στα πικ εν ρολ της Ένωσης, εκμεταλλευόμενος την απουσία του Θίοντορ, που κάθησε στον πάγκο για να προστατευθεί από τη φθορά των φάουλ, και με τον Χολ να κάνει σπουδαίο παιχνίδι και να δίνει λύσεις έξω από τα 6,75μ., η ομάδα της Πάτρας κατάφερε να προηγηθεί με 57-48 στο 29'30'' απέναντι στην ΑΕΚ, που είχε κολλήσει επιθετικά.

H τρίτη περίοδος έληξε με 57-49 και στην τελευταία η Ένωση έκανε τρία λεπτά για να σκοράρει, καθώς ήταν εγκλωβισμένη στην καταπληκτική άμυνα του Προμηθέα, ο οποίος έκλεισε τα πικ εν ρολ και προκάλεσε βραχυκύκλωμα στην κυκλοφορία της μπάλας της αντιπάλου του. Επιθετικά η ομάδα της Πάτρας είχε κάποια προβλήματα, ωστόσο χάρη στην άμυνά του κατάφερε να προηγηθεί με 60-49 στο 33' και να διατηρεί τον έλεγχο του αγώνα. Μάλιστα στο 34' πέρασε μπροστά με 63-51.

Η ΑΕΚ είχε τρομερό επιθετικό πρόβλημα, όμως διατηρούσε τη συνοχή της στην άμυνα, αναγκάζοντας τον Προμηθέα σε σωρεία κακών επιλογών. Σιγά σιγά λοιπόν, κατάφερε να μαζέψει τη διαφορά, καθώς ο Θίοντορ ανέβηκε λίγο και οι Σαντ Ρος, Χάντερ έδωσαν λύσεις, Στο 38΄το σκορ έγινε 65-61, στη συνέχεια ο Σάκοτα έχασε μία κρίσιμη βολή και 1'22'' πριν από το τέλος, ο Λάνγκστον Χολ πέτυχε το πιο μεγάλο καλάθι τυ αγωνα. Ένα τρίποντο με το οποίο το σκορ έγινε 70-62 και το παιχνίδι ουσιαστικά έληξε, αφού μετά ο Γιορκ έχασε ένα ακόμα τρίποντο.  

Ο Προμηθέας νίκησε, ισοφάρισε και η σειρά μεταφέρεται στην Αθήνα.

Ο ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ: Ο Λάνγκστον Χολ ήταν ο παίκτης που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη νίκη του Προμηθέα. Νοικοκύρεψε το παιχνίδι του από τη στιγμή που μπήκε στον αγώνα, ενώ πέτυχε και μεγάλα σουτ με αποκορύφωμα το τρίποντο 1'20'' πριν από το τέλος με το οποίο "κλείδωσε" η νίκη.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Ο Προμηθέας είχε 10/20 τρίποντα και η ΑΕΚ 7/29, πράγμα που δεν της επέτρεψε να εκμεταλλευτεί τα 12 επιθετικά ριμπάουντ που μάζεψε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ