21.4 C
Athens
Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024

Πιο παραδοσιακό δεν γίνεται! (pics, vids)

Ελάχιστες ώρες έχουν απομείνει μέχρι να δώσει η απάντηση στο... καυτό ερώτημα των ημερών για τους «πράσινους»: «Πώς θα είναι η ζωή χωρίς τον Νικ;» Ο Καλάθης θα απουσιάζει από την αποψινή (19/12, 21.15, NovaSports) αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με την Μακάμπι Τελ Αβίβ σε ένα από τα πιο παραδοσιακά ντέρμπι της Ευρωλίγκας που φέρνει στο μυαλό μεγάλες μάχες, χαρές, απογοητεύσεις και εννοείται τρόπαια. Όλα αυτά στο πλαίσιο της 13ης αγωνιστικής της διοργάνωσης.

Ισορροπία και τίτλοι

Από το 2000 μέχρι σήμερα οι δύο ομάδες έχουν βρεθεί σε φάιναλ φορ πέντε φορές. Σε τρεις από αυτές τις περιπτώσεις αναμετρήθηκαν στον τελικό. Ο Παναθηναϊκός στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης το 2000 στη Θεσσαλονίκη...

...και το 2011 στη Βαρκελώνη. 

Kαι η Μακάμπι το 2001 στην μοναδική σεζόν που είχαμε ουσιαστικά δύο ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Ευρωλίγκα, Σουπρολίγκα).

Το 2002 ο Παναθηναϊκός νίκησε την Μακάμπι για να φτάσει στον τελικό όπου νίκησε την οικοδέσποινα Μπολόνια για να πανηγυρίσει το τρίτο του ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Το 2005 ο ημιτελικός ήταν υπόθεση της Μακάμπι Τελ Αβίβ. Νίκησε τον Παναθηναϊκό στον ημιτελικό και στη Μόσχα σήκωσε την κούπα.

Οι δυο τους είναι υπεύθυνες και για μία από τις πλέον συγκλονιστικές σειρές πλέι οφ στην Ευρωλίγκα. Το 2012 ο Παναθηναϊκός πήρε το εισιτήριο για το φάιναλ φορ της Πόλης με 3-2 και την πρόκριση να κρίνεται από μια εύστοχη βολή και μία άμυνα του Δημήτρη Διαμαντίδη.

Οι «πράσινοι» είχαν κάνει το 1-0, η Μακάμπι νίκησε στα δύο επόεμνα παιχνίδια για το 1-2, αλλά ο Παναθηναϊκός πήρε τη νίκη στο Γιαντ Ελιάου, ισοφάρισε τη σειρά και την έφερε πίσω στο ΟΑΚΑ, όπου έκανε το 3-2 και έφτασε στο φάιναλ φορ.

Η προϊστορία είναι απόλυτα ισορροπημένη και βρίσκεται στο 18-18, ενώ στην Ευρωλίγκα νίκες και ήττες μοιράζονται επίσης (10-10). Η τελευταία φορά που βρέθηκαν αντιμέτωπες ήταν στις 6 Απριλίου 2017 στο Τελ Αβίβ, με τον Παναθηναϊκό να φτάνει στη νίκη με το τελικό 61-81.

Κυριαρχεί (και) μέσω της απουσίας

Το όνομα του Νικ Καλάθη είναι αυτό που ακούγεται περισσότερο. Αυτή τη φορά όχι για  τα όσα εκπληκτικά κάνει φέτος στο παρκέ, αλλά γιατί θα λείπει από το παρκέ. «Πρέπει να κάνουμε ένα βήμα μπροστά όλοι και να προσπαθήσουμε να καλύψουμε το κενό», ήταν τα λόγια του Κένι Γκάμπριελ. «Πρέπει να προχωρήσουμε, να κάνει τις θεραπείες του και όταν είναι έτοιμος να επιστρέψει», τόνισε ο Τσάβι Πασκουάλ.

«Οι παίκτες έχουν δείξει ήδη και στα τελευταία λεπτά του αγώνα με την Αρμάνι Μιλάνο που τραυματίστηκε, πως έχουν προσωπικότητα και χαρακτήρα και αυτό θα πρέπει να δείξουν και αύριο», πρόσθεσε ο προπονητής το Παναθηναϊκού.

Το όνομα του γκαρντ των «πράσινων» ήταν το πρώτο και στην αναφορά του Νέβεν Σπάχια: «Ο Καλάθης είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες εκεί έξω. Αλλά οποιαδήποτε μεγάλη ομάδα μπορεί να παίξει, ακόμη κι αν λείπει ένας ή και περισσότεροι παίκτες.

Δεν είναι εύκολο παιχνίδι έτσι κι αλλιώς. Πρέπει να παίξουμε καλύτερα, πιο συγκεντρωμένα για 40 λεπτά. Κάναμε καλές προπονήσεις και ελπίζω να φανεί στο παρκέ».

Και μην νομίζετε πως τον Καλάθη παρέλειψε να αναφέρει ο Μάικλ Ρολ, ο οποίος επιστρέφει από τον δικό του τραυματισμό: «Νιώθω πολύ καλύτερα. Και τώρα θα πρέπει να εστιάσουμε στο τι πρέπει να κάνουμε ως ομάδα.

Ο Καλάθης είναι ένας βασικότατος παίκτης και πιστεύω πως κάποιος θα βγει μπροστά και θα προσπαθήσει να καλύψει το κενό του. Εμείς έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να εστιάσουμε στο δικό μας παιχνίδι».

Έχει και η Μακάμπι τα θέματά της

Στο ρόστερ της Μακάμπι Τελ Αβίβ θα βρίσκεται ο Ρολ, ο οποίος απουσίασε από τη 12η αγωνιστική, εξαιτίας –συμπτωματικά- ενός τραυματισμού στον ώμο. Με ενοχλήσεις στην πλάτη δεν ταξίδεψε στην Ελλάδα ο Ιτάι Σέγκεφ.

Στον αντίποδα ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να προσέξει εκτός από την ευχέρεια που έχει στο σκοράρισμα η ομάδα του Σπάχια και την ικανότητά της να τρέξει το γήπεδο και την... αεροπορία. Ο Άλεξ Τάιους και ο Αρτ Παραχούσκι είναι από τους κορυφαίους «μπλοκέρ» όχι μόνο φέτος, αλλά στην ιστορία της Ευρωλίγκας. Ο Τάιους βρίσκεται στην Πέμπτη θέση όλων των εποχών μαζί με τον Βίκτορ Χριάπα (161). Ο Παραχούσκι θέλει ακόμη τέσσερα για να φτάσει τα 100. Ευχή των «πράσινων» να τα... κατοστήσει, αλλά σε κανένα άλλο γήπεδο.

Πάντα υπάρχουν οι φίλοι απ’ τα παλιά

Σε πάρα πολλά παιχνίδια παλιοί συμπαίκτες, παίκτες, προπονητές βρίσκουν την ευκαιρία να τα ξαναπούν μετά από καιρό. Ο αγώνας αυτός δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Ο ΝτεΣον Τόμας έχει αγωνιστεί για τον Τσάβι Πασκουάλ στην Μπαρτσελόνα την περίοδο 2014-15.

Από την άλλη ο Τζέιμς Γκιστ έχει αγωνιστεί υπό τις οδηγίες του Νέβεν Σπάχια στην Φενέρμπαχτσε την περίοδο 2011-12.

Τους εμπνέει η Μακάμπι

Δεν είναι ένας, αλλά τρεις οι παίκτες που έχουν κάνει ατομικά ρεκόρ απέναντι στους Ισραηλινούς. Ο Κρις Σίνγκλετον έχει κάνει ρεκόρ πόντων (26) και στην αξιολόγηση (34) από τον εντός έδρας αγώνα των δύο ομάδων πέρυσι, ενώ στον εκτός έδρας αγώνα έκανε το προσωπικό του ρεκόρ στα κλεψίματα με έξι. Ρεκόρ στα κλεψίματα έκανε και ο Νίκος Παππάς στο ίδιο παιχνίδι με πέντε.

Ο Λούκας Λεκαβίτσιους, στον οποίο θα πέσουν σίγουρα οι προβολείς απόψε, έκανε το δικό του ρεκόρ στα ριμπάουντ με τα οχτώ που μάζεψε πέρυσι τον Οκτώβριο, παίζοντας με την Ζαλγκίρις Κάουνας φυσικά. Ο Σίνγκλετον να πούμε κάπου εδώ πως θέλει έξι εύστοχα τρίποντα για να φτάσει τα 100 στην καριέρα του στην Ευρωλίγκα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ