23.9 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Περίπατος στη Χαλκίδα

Η ΑΕΚ δεν είχε ούτε στη Χαλκίδα πλέι μέικερ, αλλά... κανένα πρόβλημα. Είχε Γιόνας Ματσιούλις βγαλμένο από τα καλύτερά του στην Ευρωλίγκα, έπαιξε άμυνα για σεμινάριο, είχε χαρακτήρα και νίκησε εύκολα με 78-67 την Κύμη, η οποία πριν από μερικές εβδομάδες στο ίδιο γήπεδο είχε βγάλει το λάδι του Ολυμπιακού. Επέστρεψε ο Σάκοτα στην ΑΕΚ, που έπαιξε χωρίς τους Ράταν Μέις, Ξανθόπουλο και Καββαδά, ενώ λαχτάρησε με τον Σαντ Ρος, όταν αυτός έπεσε σφαδάζοντας στο έδαφος στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου και αποχώρησε υποβασταζόμενος. Τελικά, όμως, δεν είχε τίποτα.

Η Κύμη ξεκίνησε καλύτερα και εκμεταλλευόμενη την απειρία της αρχικής πεντάδας της ΑΕΚ (με Μωραΐτη, Τσαλμπούρη και Ρόμπερσον) πήρε ένα μικρό προβάδισμα χάρη στις ατομικές προσπάθειες των Αμερικανών της. Στο 7' ήταν μπροστά με 15-10, αλλά σε εκείνο το σημείο όλα άλλαξαν. Ο Λούκα Μπάνκι χρησιμοποίησε ψηλό σχήμα με Γκρίφιν πόιντ γκαρντ, Σαντ Ρος σε θέση σούτινγκ γκαρντ, Ματσιούλις στο "3" και Σάκοτα, Χάντερ στις θέσεις των ψηλών, κίνηση που είχε ως αποτέλεσμα η άμυνα της Ένωσης να γίνει... γρανιτένια. 

Η Κύμη δεν μπορούσε να σκοράρει με τίποτα, αφού οι ατομικές προσπάθειες των Αμερικανών της δεν ήταν πλέον αποδοτικές, ενώ ήταν άστοχη και από την περιφέρεια, και η ΑΕΚ άρχισε να ξεφεύγει. Όχι με μεγάλη ταχύτητα, καθώς δεν είχε πάντα σωστές επιθετικές επιλογές, ενώ δεν μπορούσε να τρέξει και στον αιφνιδιασμό, όμως ξέφευγε, καθώς ο Ματσιούλις ήταν σε μεγάλη μέρα και στις δύο πλευρές του παρκέ και ηγείτο της όλης προσπάθειας. Σπουδαίες βοήθειες έδιναν και ο Λαρεντζάκης με τον Σαντ Ρος, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα η ΑΕΚ να ξεφύγει για πρώτη φορά με διψήφια διαφορά στο 16' (31-21) και στο τέλος του ημιχρόνου να προηγηθεί με 39-25.

Στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου η διαφορά ανέβηκε στους 17 (44-27) και σε εκείνο το σημείο ο Σαντ Ρος λαχτάρησε τους ανθρώπους της ΑΕΚ, όταν σε μια προσπάθειά του για λέι απ στο 23', πάτησε άτσαλα στο παρκέ γυρίζοντας το πόδι του και έπεσε στο έδαφος σφαδάζοντας από τους πόνους. Αποχώρησε από τον αγωνιστικό χώρο υποβασταζόμενος, ωστόσο μετά από λίγα λεπτά επανήλθε στον αγώνα και οι καρδιές των ΑΕΚτσήδων γύρισαν στις θέσεις τους.

Όσο έλειπε ο Κουβανός πάντως, οι συμπαίκτες του συνέχιζαν να κάνουν καλή δουλειά. Η άμυνα εξακολουθούσε να είναι στιβαρή και να αποδιοργανώνει κάθε προσπάθεια της Κύμης να επιστρέψει, ενώ στην επίθεση ο Λαρεντζάκης πήρε μπρος, ο Ρόμπερσον βοήθησε πολύ και ο Γιαννόπουλος πέτυχε ένα τρίποντο. Με όλα αυτά η διαφορά άγγιξε και τους 20 πόντους στο 29' (61-41), ενώ η τρίτη περίοδος έληξε με την ΑΕΚ προηγούμενη 63-42 χάρη σε απίθανο κάρφωμα του Ρόμπερσον από άλει ουπ πάσα του Σαντ Ρος.

Η τελευταία περίοδος άρχισε με δύο τρίποντα από τους Κάμφορ και Μαραγκό, που έριξαν τη διαφορά στους 15 πόντους (63-48) και έδωσαν τη δυνατότητα στην Κύμη να πιστέψει ότι θα μπορούσε να επιστρέψει. Όμως η ΑΕΚ ήταν σοβαρή. Δεν άφησε την προσπάθεια στην άμυνα και καθώς το ψηλό σχήμα του πρώτου ημιχρόνου επανήλθε στο παρκέ (με Μωραΐτη αντί Γκρίφιν), διατήρησε τον έλεγχο. Οι προσπάθειες στην επίθεση δεν ήταν πάντα οι ενδεδειγμένες, όμως η καλή άμυνα δεν άφηνε την Κύμη να μειώσει περισσότερο. Και καθώς ο Ματσιούλις συνέχιζε να είναι εξαιρετικός, η ΑΕΚ διατήρησε τη διαφορά σε υψηλά επίπεδα και πήρε στο τέλος με άνεση τη σπουδαία νίκη. Το μόνο που κατάφερε η Κύμη ήταν να μειώσει στο τέλος λίγο τη διαφορά.

O ΠΑΛΙΟΣ: Ο αγώνας στη Χαλκίδα ήταν επικίνδυνος για την ΑΕΚ και ο πρώτος που το συνειδητοποίησε ήταν ο Γιόνας Ματσιούλις. Παλιά καραβάνα, άλλωστε, ήξερε τι ζημιά μπορούσε να γίνει. Με το που πέρασε στο παρκέ, η άμυνα της Ένωσης έγινε... γρανιτένια, ενώ είχε φοβερή διάθεση και στην επίθεση, καρφώνοντας δύο φορές στο πρώτο ημίχρονο και κερδίζοντας φάουλ σε μια τρίτη προσπάθεια για κάρφωμα! Συνολικά σκόραρε 15 πόντους και ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της άνετης επικράτησης της Ένωσης.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Η ΑΕΚ μοίρασε 19 ασίστ και έκανε μόλις 11 λάθη, παρότι έπαιζε χωρίς πλέι μέικερ. Αυτό τα λέει όλα και φανερώνει για ποιο λόγο νίκησε τόσο εύκολα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ