25.4 C
Athens
Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024

Πεπρωμένο… γραμμένο από τον Σάρας (vids+pics)

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους δε σταματάει να συνδέει τη μοίρα του με αυτήν του Παναθηναϊκού, από τότε που είχε αποκτηθεί ως παίκτης, καθώς και ως προπονητής δύο συνεχόμενες φορές η τελική διασταύρωση των «πρασίνων» ήρθε ύστερα από δικό του νικηφόρο αποτέλεσμα.

Ήταν 27 Σεπτεμβρίου του 2007, όταν ένας από τους κορυφαίους γκαρντ στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, θα φορούσε την πράσινη φανέλα στα 31 του χρόνια. Ο λόγος δε γίνεται για κανέναν άλλο, παρά τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, που έχοντας προ ημερών... πετάξει το κασκόλ του Ολυμπιακού - αν και τότε δε βρισκόταν στο μυαλό του ο «αιώνιος» αντίπαλος, μα το ΝΒΑ - στο πλαίσιο της άφιξης της εθνικής Λιθουανίας για το τουρνουά «Ακρόπολις», φρόντισε να φορέσει ύστερα εκείνο του Παναθηναϊκού, με την υποδοχή στο «Ελ. Βενιζέλος» να τον αφήνει με το στόμα ανοικτό.

Από εκείνη την ημέρα, πολλά έχουν συμβεί που έχουν συνδέσει τη μοίρα του «Σάρας» με τον εξάκις πρωταθλητή Ευρώπης. Ήταν, καταρχάς, ένας από τους βασικούς συντελεστές στην προσθήκη του πέμπτου αστεριού το 2009, έχοντας καθοριστική παρουσία ιδιαίτερα στον ημιτελικό με τον Ολυμπιακό (μάλιστα, εκείνον που είχε αρνηθεί το 2007), καθώς στον τελικό με την ΤΣΣΚΑ, μία από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου έχασε βολή κόντεψε να καταστεί μοιραία, αλλά ο Ραμούνας Σισκάουσκας αστόχησε.

Και σαν παίκτης δε σταμάτησε εκεί. Τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα μεταξύ 2008 και 2010, τρία κύπελλα τα έτη 2008, 2009 και 2012, ένα ευρωπαϊκό φυσικά το 2009 που δημιούργησε εκείνο το ιστορικό triple crown και ακόμη μία συμμετοχή σε Final Four το 2012, όταν και στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ κόντεψε στο τέλος να το κερδίσει ο ίδιος, με την απαράμιλλη ποιότητά του. Και δε θα τελείωνε να συνδέει το όνομά του με το «τριφύλλι», καθώς ακόμη και η προπονητική του καριέρα... υπό μία έννοια ξεκίνησε να «χτίζεται» στην Αθήνα.

Να κάνουμε μία απαραίτητη διευκρίνιση, όταν λέμε πως «ξεκίνησε να "χτίζεται" στην Αθήνα». Αναφερόμαστε, φυσικά, στην πρόταση που του είχε γίνει από τον Παναθηναϊκό να αναλάβει πρώτος προπονητής, με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς τότε να αποτελεί παρελθόν ύστερα από 13 χρόνια και αμέτρητους τίτλους στο σύλλογο. Την ίδια εποχή, Ζαλγκίρις και Μακάμπι επίσης τον ζήτησαν για βοηθό, αλλά εκείνη τη στιγμή αρνήθηκε, περνώντας από την Μπαρτσελόνα και τη λιθουανική ομάδα, προτού κλείσει μία ένδοξη καριέρα το 2014.

Και μην ξεχνάμε, ότι το 2013 είχε βρει τον... πρώην του στα playoffs, όταν με προπονητή τον Τσάβι Πασκουάλ, είχε καταφέρει να προκριθεί με break-to-break. Για την ιστορία της υπόθεσης, επίσης, η τότε ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη είχε καταφέρει να «αποδράσει» στο Game 2 από το «Παλάου Μπλαουγκράνα», με τον Σάρας να αστοχεί στο τελευταίο σουτ, μετά το μεγάλο τρίποντο του Δημήτρη Διαμαντίδη μπροστά στον Νέιτ Τζαγουάι.

Τη ζωή του ως προπονητής, λοιπόν, θα την ξεκινούσε ως βοηθός στο πλευρό του Γκιντάρας Κράπικας στη Ζαλγκίρις, με το πλήρωμα του χρόνου να γίνει πρώτος να μην καθυστερεί. Από το 2016 έως σήμερα, καθημερινά φροντίζει να δικαιώνει τον «Ζοτς», που είχε κάνει λόγο για το πόσο καλός κόουτς θα γινόταν ο «Σάρας», από τότε που ήταν παίκτης. Κι εκεί, πάλι υπάρχει μία σύνδεση με τον Παναθηναϊκό. 

Πέρυσι, όταν και ανέλαβε για πρώτη φορά να δημιουργήσει τη δική του ομάδα και να την καθοδηγήσει, εντυπωσιάζοντας τελικά στην Ευρωλίγκα, φρόντισε να στείλει... τον Ομπράντοβιτς πάνω στους «πράσινους». Εκείνοι περίμεναν την νίκη της Μπασκόνια, για να τη βρουν και να την... εκδικηθούν στα playoffs, αλλά ο Γιασικεβίτσιους είχε άλλη άποψη. Κερδίζει στη Βιτόρια με 84-79 και το αποτέλεσμα για τον Παναθηναϊκό είναι μία «σκούπα» από την τουρκική ομάδα, που λίγο αργότερα θα σήκωνε στο σπίτι της την κούπα.

Και πώς τα φέρνει η ζωή... για να καθορίσει πάλι τη μοίρα του συνόλου του Τσάβι Πασκουάλ. Και μάλιστα, παίζοντας με τον «αιώνιο» αντίπαλο. Ο Παούλιους Γιανκούνας, χθες (6/4), διαμορφώνει το τελικό 86-85 στο Φάληρο για τη Ζαλγκίρις, η οποία γνώριζε δεδομένα πως θα ήταν έκτη, αλλά έπαιξε για να κερδίσει. Κάπως έτσι, ο Παναθηναϊκός πανηγυρίζει για το πλεονέκτημα έδρας, με το οποίο αναμένεται να συναντήσει τη Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία απλώς φρόντισε... να τον διαλέξει ανάμεσα στις δύο επιλογές που θα είχε με μειονέκτημα.

Εδώ και 11 χρόνια, λοιπόν, ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους καταφέρνει να συνδέει... με κάθε τρόπο το όνομά του, με αυτό τον Παναθηναϊκού. Θα είχε πολύ ενδιαφέρον, να δούμε πώς θα μπορούσε να συνεχιστεί αυτή η διαφορετική σχέση μεταξύ αυτών των δύο πλευρών στο μέλλον...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ