21.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Παράθυρο στο ένδοξο παρελθόν! (vid)

Την Τρίτη 21 Νοεμβρίου, χθες δηλαδή, συμπληρώθηκαν 32 χρόνια από μία από τις πιο μεγάλες νίκες στην ιστορία της Εθνικής ομάδας. Από μία από τις πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Από τη νίκη επί της Γαλλίας στο ανεπανάληπτο θρίλερ του Εκεντρεβίλ με 130-126.

Ήταν 21 Νοεμβρίου 1985. Και η σύμπτωση; Η Εθνική ομάδα έπαιζε προκριματικά παγκοσμίου πρωταθλήματος σε "παράθυρο" μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου! Όπως σήμερα δηλαδή, μόνο που τότε αυτός ο τρόπος διεξαγωγής των προκριματικών ήταν θεσμός και δεν έμπαινε σε συζήτηση. Και φυσικά όλες οι άλλες διοργανώσεις είχαν διακοπεί...

Ο αγώνας με την Γαλλία ήταν πολύ κρίσιμος. Η Εθνική με νίκη ουσιαστικά σφράγιζε το εισιτήριό της για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ισπανίας, καθώς την τελευταία αγωνιστική υποδεχόταν την υποδεέστερη Βουλγαρία, με ήττα όμως έμενε εκτός. Η Γαλλία ήθελε επίσης τη νίκη για τους ίδιους λόγους, οπότε έγινε... χαμός.

Ο αγώνας ήταν συγκλονιστικός. Εξελίχθηκε σε μια μονομαχία ανάμεσα σε δύο από τα πιο "καυτά πιστόλια" του ευρωπαϊκού μπάσκετ εκείνη την εποχή, τον Νίκο Γκάλη, που τελείωσε με 43 πόντους, και τον Ερβέ Ντιμπουισόν, που σκόραρε 51, και κρίθηκε στην τρίτη παράταση! Ο Παναγιώτης Γιαννάκης ισοφάρισε με τρίποντο στο τέλος της κανονικής διάρκειας (92-92), ο Λιβέρης Ανδρίτσος έστειλε με διπλή προσπάθεια τον αγώνα στη δεύτερη παράταση (104-104), ο Ντιμπουισόν κράτησε όρθια τη Γαλλία οδηγώντας το παιχνίδι στην τρίτη παράταση (117-117), όπου οι Γκάλης και Χριστοδούλου πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και ανέβασαν την Ελλάδα στους επτά ουρανούς.

Αυτή η νίκη ήταν κομβικής σημασίας για όλο το ελληνικό μπάσκετ. Διότι έστειλε την Εθνική ομάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1986 (όπου κατέλαβε την 10η θέση), για πρώτη φορά στην ιστορία της, και άνοιξε το δρόμο για το έπος του 1987 και την εκτόξευση του ελληνικού μπάσκετ στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια ελίτ. Στο Εκεντρεβίλ έπαιξε η ομάδα του 1986 και του 1987 με μοναδικό απόντα τον Παναγιώτη Φασούλα, ο οποίος τότε σπούδαζε στις ΗΠΑ. Στη θέση του τότε αγωνίστηκε ο συγκλονιστικός Δημήτρης Κοκολάκης, που βρισκόταν στη δύση της καριέρας του.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε στιγμιότυπα από αυτόν τον μεγάλο θρίαμβο της Εθνικής σε ένα σπάνιο βίντεο από τη γαλλική τηλεόραση, το οποίο ανέβηκε στο αρχείο του Νίκου Γκάλη στο youtube. Δείτε οι παλιοί τον Γκάλη, τον Γιαννάκη και τα άλλα παιδιά της Εθνικής, αλλά και τον Ντιμπουισόν, τον Μονκλάρ και τον Μπενιό. Και μάθετε οι νέοι...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ