32.3 C
Athens
Παρασκευή, 28 Ιουνίου, 2024

“Παράθυρα” μόνο στο Eurocup!

Ο κύβος ερρίφθη. Η γενική συνέλευση των μετόχων της Euroleague Commercial Assets (ECA), που συνεδρίασε την Πέμπτη στη Βαρκελώνη, αποφάσισε ότι δεν είναι δυνατό να βρεθούν κενές ημερομηνίες στη διάρκεια της κανονικής περιόδου της Ευρωλίγκας, έτσι το πρόγραμμα, που θα ανακοινωθεί πιθανότατα την Παρασκευή 7/7, θα περιλαμβάνει αγώνες και πάνω στις ημερομηνίες στις οποίες η FIBA έχει ορίσει τα "παράθυρα" για τη διεξαγωγή των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019. Δηλαδή στις εβδομάδες 20-28 Νοεμβρίου και 19-27 Φεβρουαρίου, οπότε θα παίξουν οι εθνικές ομάδες, θα γίνουν κανονικά και αγώνες για την Ευρωλίγκα.

Δεν θα συμβεί, όμως, το ίδιο με το Eurocup, το οποίο θα σεβαστεί τα "παράθυρα" της FIBA. Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν επισήμως, η κανονική περίοδος στο Eurocup θα αρχίσει στις 11 Οκτωβρίου και θα τελειώσει στις 27 Δεκεμβρίου, το Top 16 θα διεξαχθεί μεταξύ 3 Ιανουαρίου και 7 Φεβρουαρίου, ενώ τα πλέι οφ θα γίνουν μεταξύ 6 και 20 Μαρτίου. Άρα δεν υπάρχει πρόβλημα με το δεύτερο "παράθυρο" του Φεβρουαρίου. Πληροφορίες από τη Βαρκελώνη, όμως, αναφέρουν ότι στο πρόγραμμα της κανονικής περιόδου του Eurocup δεν θα υπάρξουν αγώνες ούτε στο διάστημα 20-28 Νοεμβρίου, στο πρώτο "παράθυρο" δηλαδή.

Πώς εξηγείται αυτή η διαφορά στην αντιμετώπιση; Ανεπισήμως λόγω του ότι το Eurocup έχει λιγότερους αγώνες από την Ευρωλίγκα, επομένως είναι εφικτό να υπάρξει σεβασμός στα "παράθυρα" της FIBA.

Από τη γενική συνέλευση των μετόχων της ECA προέκυψε και κάτι άλλο, που έχει ενδιαφέρον. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Mundo Deportivo, αλλά και όπως προκύπτει από άλλες πηγές, ο Τζόρντι Μπερτομέου ενημέρωσε τις 16 ομάδες της Ευρωλίγκας πως δεν μπορούν να θέσουν βέτο σε ενδεχόμενη απόφαση των παικτών τους να αγωνιστούν με τις εθνικές ομάδες τους τις ημέρες των "παραθύρων". Αν δηλαδή επιλέξουν να παίξουν με την Εθνική, θα πρέπει να τους αφήσουν να το κάνουν, διότι αλλιώς υπάρχουν συνέπειες από το νόμο. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, υπάρχει το άρθρο 47 του αθλητικού νόμου, που προβλέπει κυρώσεις στους παίκτες που αρνούνται την πρόσκληση της Εθνικής ομάδας, ενώ και στην Ελλάδα το άρθρο 94 του κανονισμού της ΕΟΚ προβλέπει τιμωρία του αθλητή που, ενώ καλείται, αρνείται να παίξει στην Εθνική, με αποκλεισμό από τόσους αγώνες της ομάδας του στο πρωτάθλημα όσους δεν έπαιξε με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Με άλλα λόγια, δηλαδή, η Ευρωλίγκα πετάει το μπαλάκι στους παίκτες, που θα είναι αυτοί οι οποίοι θα πρέπει να πάρουν την απόφαση στο δίλημμα "ομάδα ή Εθνική". Πηγές από τη Βαρκελώνη, πάντως, ανέφεραν στο basketa.gr πως η Ευρωλίγκα έχει κάνει συζητήσεις με παίκτες όλο το προηγούμενο διάστημα και από αυτές δεν προκύπτει καν τέτοιο δίλημμα, υπό την έννοια ότι μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου οι αθλητές φαίνεται να δίνουν προτεραιότητα στις ομάδες τους...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ