26.3 C
Athens
Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

Παγκόσμιο Κύπελλο (8ος όμιλος): Το γκρουπ του «θανάτου»

Η γιορτή του Παγκοσμίου Κυπέλλου πλησιάζει και το Basketa.gr σας ταξιδεύει… στην Κίνα, παρουσιάζοντάς σας όλες τις ομάδες που συμμετέχουν στο τουρνουά.

Ας δούμε ποιες είναι οι ομάδες του 8ου ομίλου (Ντόνγκουαν)…

Αυστραλία: Φαβορί με... αιτία

Ο μεγάλος τους... καημός είναι ότι δεν έχουν καταφέρει να κατακτήσουν ούτε ένα μετάλλιο σε Παγκόσμιο Κύπελλο ή Ολυμπιακούς Αγώνες. Η καλύτερη πορεία της Εθνικής Αυστραλίας καταγράφηκε πριν από 25 χρόνια στο Μουντομπάσκετ του Καναδά όταν είχε φτάσει μέχρι την πέμπτη θέση. Φέτος, παρά τη πολύ σημαντική απουσία του Μπεν Σίμονς ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να «τρυπώσουν» στην πρώτη τετράδα και να διεκδικήσουν το πολυπόθητο μετάλλιο που τόσο τους λείπει. Πέτυχαν σπουδαία νίκη επί των ΗΠΑ σε φιλικό αγώνα κι εκτόξευσαν τις προσδοκίες για την πορεία τους.

Το αστέρι

Ο Άντριου Μπόγκουτ τραυματίστηκε και η συμμετοχή του είναι αμφίβολη, ενώ ο Τζο Ινγκλς αποτελεί σταθερή αξία. Παρ’ όλα αυτά το μεγάλο αστέρι της ομάδας είναι ο Πάτι Μιλς. Έχοντας μεγάλη θητεία στο ΝΒΑ φορώντας τη φανέλα των Σαν Αντόνιο Σπερς κι έχοντας κατακτήσει το πρωτάθλημα του 2014 αποτελεί τον παίκτη που ξέρει καλύτερα από τον καθέναν πως θα οδηγήσει τους «Μπούμερς» στις νίκες που χρειάζονται για να φτάσουν ψηλά. Στη μέρα του μπορεί να «εκτελέσει» οποιονδήποτε αντίπαλο από την περιφέρεια.

Ο προπονητής

Φέτος συμπληρώνει έξι χρόνια στην τεχνική ηγεσία της Αυστραλίας. Ο λόγος για τον 50χρονο Αντρέι Λεμάνις ο οποίος γεννήθηκε το 1969 στη Μελβούρνη. Η Ομοσπονδία της χώρας εκτίμησε την καλή δουλειά του στους Μπρέικερς της Νέας Ζηλανδίας από το 2005 έως το 2013 και του έδωσε τα «κλειδία», ενώ από το 2016 εργάζεται παράλληλα και στους Μπρισμπέιν Μπούλετς.

Πρόβλεψη

Αποτελούν δικαίως το φαβορί για την κατάληψη της πρώτης θέσης στον πιο δύσκολο όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Εφόσον μείνουν μακριά από ατυχίες και τραυματισμούς, οι παίκτες που διαθέτουν μπορούν να τους οδηγήσουν ψηλά. Δύσκολα θα περάσουν μετά την οκτάδα, αλλά έχουν βάσιμες ελπίδες για να τα καταφέρουν. Αν αποκλειστούν στη δεύτερη φάση, θα έχουν αποτύχει.

Λιθουανία: Δεν τρομάζει αλλά είναι πάντα υπολογίσιμη

Αποτελεί μία παραδοσιακή μπασκετική δύναμη που χαίρει του σεβασμού ολόκληρης της μπασκετικής κοινότητας του πλανήτη. Δεν είναι τυχαίο ότι στο παρελθόν της είχε δοθεί το παρατσούκλι «η άλλη Dream Team». Ποιοτικά η ομάδα δεν συγκρίνεται με το παρελθόν, αλλά το ταλέντο πάντοτε ξεχειλίζει. Στα δύο προηγούμενα Παγκόσμια Κύπελλα είχε φτάσει στην τετράδα. Το μοναδικό της μετάλλιο ήρθε το 2010 στην Τουρκία και ήταν Χάλκινο, ενώ πριν πέντε χρόνια επί ισπανικού εδάφους είχε μείνει στην τέταρτη θέση.

Το αστέρι

Ο Ντομάντας Σαμπόνις είναι ο παίκτης ο οποίος θα έχει όλα τα βλέμματα στραμμένα επάνω του. Κουβαλάει μία «βαριά» κληρονομιά που του άφησε ο πατέρας του Άρβιντας και κάνει καριέρα στο ΝΒΑ με τη φανέλα των Ιντιάνα Πέισερς. Στα 23 του χρόνια βελτιώνεται συνεχώς και έχει μεγάλο ταλέντο επιθετικά, αλλά κάνει ακόμα μπόλικες δουλειές στο παρκέ με ιδιαίτερη επιτυχία. Περιμένουν πολλά από αυτόν και μένει να φανεί αν θα δικαιώσει τις προσδοκίες.

Ο προπονητής

Σε αυτή τη διοργάνωση θα έχει τη δεύτερη και πιθανόν τελευταία ευκαιρία του να καθοδηγήσει τη «Λιέτουβα» σε μία μεγάλη διοργάνωση. Στο Ευρωμπάσκετ του 2017 ο Νταΐνιους Αντομάιτις έκανε το λάθος και υποτίμησε την Ελλάδα στη φάση των «16» και το «πλήρωσε» χάνοντας καθαρά στο πρώτο νοκ-άουτ παιχνίδι κι ενώ είχε τερματίσει στην πρώτη θέση του γκρουπ του και η «επίσημη αγαπημένη» ήταν τέταρτη. Δεν έχει πετύχει κάτι σπουδαίο ως προπονητής, ενώ από πέρσι βρίσκεται και στο «τιμόνι» της Ρίτας Βίλνιους.

Πρόβλεψη

Τα πράγματα θα ήταν αρκετά ζόρικα για τους Λιθουανούς ακόμα και για την πρόκριση στη δεύτερη φάση, αν οι αντίπαλοί τους ήταν πλήρεις. Παρ’ όλα αυτά τώρα αναμένεται να πάρουν το εισιτήριο για τους «16» και στη συνέχεια να παλέψουν για διάκριση. Η λογική λέει ότι το «ταβάνι» τους είναι η οκτάδα και κάτι περισσότερο θα συνιστά μεγάλη έκπληξη.

Καναδάς: Τον... πούλησαν τα παιδιά του

Μαζί με τις γειτονικές ΗΠΑ είναι οι δύο ομάδες που έχουν πληγωθεί περισσότερο απ’ όλες τις υπόλοιπες. Κι αν οι τραυματισμοί είναι πάντα μέσα στο πρόγραμμα για κάθε εθνική ομάδα κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, δεν ισχύει το ίδιο και για τους παίκτες που αποφάσισαν να γυρίσουν επιδεικτικά την πλάτη στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας τους. Επιστρέφουν σε Παγκόσμιο Κύπελλο μετά την απογοητευτική τους συμμετοχή στην Τουρκία το 2010, όταν είχαν τερματίσει 22οι. Η κορυφαία τους επίδοση είναι η έκτη θέση το 1978 και το 1982.

Το αστέρι

Αν αποφάσιζε να παίξει κάποιος από τους Τζαμάλ Μάρεϊ, Τρίσταν Τόμπσον, Κέλι Όλινικ ή ακόμα και ο Αρ Τζέι Μπάρετ θα ήταν αναμφίβολα το μεγάλο αστέρι του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας. Ο καθένας τους όμως για διαφορετικούς λόγους αρνήθηκε την πρόσκληση κι έτσι από το υπάρχον ρόστερ ο παίκτης που ξεχωρίζει είναι ο Κεμ Μπιρτς. Ο πρώην σέντερ του Ολυμπιακού και νυν των Ορλάντο Μάτζικ καλείται να σηκώσει το βάρος μέσα στη ρακέτα και να ηγηθεί της προσπάθειας που θα γίνει.

Ο προπονητής

Με τα τόσα προβλήματα και απουσίες, ίσως έχει μετανιώσει που αποδέχτηκε την πρόταση και δεν κάθισε να ξεκουραστεί πάνω στις δάφνες του δαχτυλιδιού του ΝΒΑ, το οποίο κατέκτησε ως προπονητής των Τορόντο Ράπτορς, στην παρθενική του σεζόν ως χεντ κόουτς του οργανισμού, γράφοντας ιστορία. Ο Νικ Νερς στα 52 του χρόνια καλείται να βρει τον τρόπο να επιτυχεί ένα σύνολο που αν ήταν πλήρες, θα ονειρευόταν ακόμα και την τετράδα.

Πρόβλεψη

Από μία υπολογίσιμη δύναμη που θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και σε κάποιο μετάλλιο, ο Καναδάς έχει μετατραπεί στο μεγάλο αουτσάιντερ του πιο δύσκολου γκρουπ της διοργάνωσης. Πλέον θα αποτελέσει έκπληξη η ενδεχομένη πρόκρισή του στη δεύτερη φάση αφήνοντας έξω κάποια από τις Αυστραλία, Λιθουανία. Τη Σενεγάλη θα τη νικήσει, αλλά δεν θα είναι αρκετό.

Σενεγάλη: Η πιο άτυχη από τις 32 ομάδες

Η πρώτη ατυχία για τους Σενεγαλέζους ήταν τη μέρα της κλήρωσης όταν βρέθηκαν στον όγδοο όμιλο με πολύ δυνατούς –για τα μέτρα τους- αντιπάλους όπως η Αυστραλία, η Λιθουανία αλλά και ο Καναδάς. Στη συνέχεια προστέθηκαν και σημαντικές απουσίες με παίκτες που θα μπορούσαν να τους κάνουν πιο ανταγωνιστικούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο θηριώδης σέντερ Τάκο Φολ ο οποίος απέρριψε την πρόσκληση και προτίμησε να προετοιμαστεί για τη νέα σεζόν και την προσπάθειά του να κερδίσει θέση στο ροτέισον των Μπόστον Σέλτικς οι οποίοι θα τον δοκιμάσουν. Θα είναι η πέμπτη της συμμετοχή σε Παγκόσμιο Κύπελλο κι έχει φτάσει στο παρελθόν μέχρι την 14η θέση, το 1978 στις Φιλιππίνες.

Το αστέρι

Με απόντα τον Φολ, ο μεγάλος αστέρας των «λιονταριών» είναι ο Μορίς Εντούρ. Έχοντας θητεία στο ΝΒΑ με τη φανέλα των Νιου Γιορκ Νικς, αλλά και στη Ρεάλ Μαδρίτης, ο 27χρονος φόργουορντ καλείται να σηκώσει το «βάρος». Μάλιστα δήλωσε αισιόδοξος για διάκριση παρά τη δυσκολία του γκρουπ. Σημαντική και η παρουσία του γνώριμου στους Έλληνες μπασκετόφιλους, Μο Φαγιέ.

Ο προπονητής

Εργάζεται χρόνια για την Ομοσπονδία Μπάσκετ της Σενεγαλης. Αρχικά στις μικρές εθνικές ομάδες και πλέον στην Ανδρών. Ο λόγος για τον άγνωστο στο ευρύ κοινό Μουσταφά Γκαγιέ. Στη χώρα του τον εμπιστεύονται κι εκείνος θα προσπαθήσει για το καλύτερο δυνατό αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που προέκυψαν στη στελέχωση της ομάδας, αλλά και στον όμιλο.

Πρόβλεψη

Ακόμα και πλήρης αν εμφανιζόταν, η Σενεγάλη θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αποφύγει την τελευταία θέση του ομίλου. Τώρα πλέον μοιάζει ακατόρθωτο. Στα φιλικά έδειξε καλή εικόνα, αλλά οι επίσημοι αγώνες αποτελούν μία εντελώς διαφορετική περίπτωση. Στόχος είναι να εμφανιστεί όσο πιο ανταγωνιστική γίνεται και να εκμεταλλευτεί την πιθανότητα να υποτιμηθεί από τους αντιπάλους της.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ