25.6 C
Athens
Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, 2024

Ο «Τάφος του Ινδού» έκλεισε τα 61 χρόνια… δράσης (pic+vid)

Στα επίσημα καταγεγραμμένα αρχεία, η 8η Ιανουαρίου έχει περάσει ως η ημερομηνία διεξαγωγής του πρώτου αγώνα στο κλειστό γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ηταν το πρώτο κλειστό γήπεδο στην Ελλάδα και ένα ματς εφήβων του Παναθηναϊκού με αντίπαλο τον Μίλωνα, με σκορ για την ιστορία 94-60 υπέρ του Παναθηναϊκού να είναι και το πρώτο που έγινε εκεί.

Το κτίσμα είχε εγκαινιαστεί μερικούς μήνες νωρίτερα. Στις 19 Μαρτίου 1960 είχαν γίνει τα επίσημα εγκαίνια, αλλά χρειάστηκε να γυρίσει ο χρόνος για να σκάσει για πρώτη φορά η μπάλα του μπάσκετ σε επίσημο παιχνίδι. 

Η πιο μεγάλη... ίντριγκα βέβαια, αφορά στο προσωνύμιο του «Τάφου του Ινδού» που διαχρονικά ακολούθησε αυτό το γήπεδο. Κι εκεί υπάρχουν αρκετές απόψεις για τον εμπνευστή, αν και η επικρατέστερη εμπλέκει τον αείμνηστο Τάσο Στεφάνου, έναν διαχρονικό «εργάτη» του Παναθηναϊκού που τότε ήταν παίκτης.

Οπως ο ίδιος είχε αφηγηθεί, «είχαμε πάει με κάτι συμπαίκτες μου στο σινεμά “Αρζεντίνα”, το οποίο βρισκόταν πολύ κοντά στο γήπεδο της Λεωφόρου. Παρακολουθήσαμε την ταινία “Τάφος του Ινδού” του Φριτς Λανγκ. Για να πάει ο πρωταγωνιστής στον τάφο έπρεπε να κατέβει μια σειρά με σκαλιά. Ήταν ίδια με εκείνα του κλειστού! Όταν τα είδα, είπα στην παρέα: “Ο τάφος του Ινδού είναι ίδιος με το γήπεδό μας”. Το τι έγινε δεν περιγράφεται. Αυτό ήταν! Το όνομα έμεινε για πάντα!»

Το γήπεδο από τις 23 Σεπτεμβρίου του 2015 με απόφαση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού πήρε την ονομασία «Παύλος Γιαννακόπουλος», ενώ στις 13 Μαΐου 2017 αποφασίστηκε η ονομασία να συμπληρωθεί και να μετονομαστεί σε «Παύλος και Θανάσης Γιαννακόπουλος».

 

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ