Ο ΠΑΟΚ γυρίζει το χρόνο πίσω και θυμάται τον τίτλο που κατέκτησε στο πανελλήνιο πρωτάθλημα του 1959, πρώτο στην ιστορία του.
Στις 9 Αυγούστου πριν από ακριβώς 58 χρόνια οι «ασπρόμαυροι» επιβλήθηκαν στον τελευταίο αγώνα τους για την τελική φάση που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη του Άρη και αναδείχθηκαν πρωταθλητές Ελλάδας, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ευκαιρία να αγωνιστούν στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, επίσης για παρθενική φορά στην ιστορία τους. Η ΚΑΕ ΠΑΟΚ θυμήθηκε τις ημέρες δόξας του 1959 και δημοσίευσε σχετικό αφιέρωμα…
«Αύγουστος του 1959 και οι εφημερίδες της εποχής με τον τρόπος γραφής εκείνης της περιόδου, υποδέχονται με διθυραμβικούς τίτλους το γεγονός των ημερών… «Ο ΠΑΟΚ πρωταθλητής Ελλάδας στο μπάσκετ. Ενίκησε τον Άρη με 66-58 κατόπιν συναρπαστικού αγώνος. Ο δικέφαλος ηττώμενος με μεγάλη διαφορά, αντεπετέθη και «έσπασε» το σκορ με μία γιγαντιαία προσπάθεια, προηγηθείς έκτοτε σταθερώς. Με θυελλώδεις εκδηλώσεις ενθουσιασμού εχαιρετίσθη από τους φιλάθλους ο θρίαμβος του μπάσκετ της Βορειοελλαδικής πρωτεύουσας». Με αυτό τον πολύ χαρακτηριστικό τρόπο, η εφημερίδα «Μακεδονία», στο πρωτοσέλιδό της, αποτυπώνει όλα τα συναισθήματα που δημιούργησε η κατάκτηση του Πρωταθλήματος Ελλάδας από τον ΠΑΟΚ.
Σαν σήμερα, στις 9 Αυγούστου του 1959, πριν από 58 χρόνια ακριβώς, ο ΠΑΟΚ αναδείχθηκε Πρωταθλητής Ελλάδας στο μπάσκετ κι αυτός ο τίτλος έχει μία ιδιαίτερη αξία και σημασία και από το γεγονός ότι ήταν ο πρώτος τίτλος που κατέκτησε ο ΠΑΟΚ σε συλλογικό επίπεδο. Επρόκειτο για ένα τεράστιο επίτευγμα για την εποχή, με το μπάσκετ να αποτελεί πολύ σημαντικό γεγονός, κάτι που αποδεικνύεται από τις περιγραφές των εντύπων εκείνων των ημερών για τους χιλιάδες φιλάθλους που κατέκλυσαν το ανοιχτό γήπεδο της ΧΑΝΘ, στο οποίο διεξήχθησαν οι αγώνες που έδωσαν στον ΠΑΟΚ τον τίτλο. «Ήτο πρωτοφανής η συρροή φιλάθλων εις το γήπεδον και μία ώρα προς της ενάρξεως του αγώνος δεν υπήρχε θέση ούτε για να σταθεί κανείς. Ένα φαινόμενο που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά εις τα καλαθοσφαιρικά χρονικά του γηπέδου της ΧΑΝΘ και της πόλεως μας γενικότερα. Άνθρωποι πάσης ηλικίας και τάξεως, νέοι, γέροι, παιδιά, κομψές δεσποινιδούλες και ώριμες κυρίες είχαν εξασφαλίσει μία θέση εις το γήπεδον αναμένοντας την έναρξην του μεγάλου αγώνος. Χαρακτηριστικό της πρωτοφανούς κοσμοσυρροής ήτο και το εξής φαινόμενο. Ένα τέταρτο προ της ενάρξεως του αγώνος διετάχθησαν τα ταμεία να μην κόβουν εισιτήρια λόγω αδιαχωρήτου του γηπέδου. Απεδείχθη λοιπόν ανεπαρκές το γήπεδον της ΧΑΝΘ», ανέφερε η εφημερίδα «Δράσις», την επομένη του αγώνα ΠΑΟΚ-Άρης, του αγώνα που έδωσε στον ΠΑΟΚ το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία του.
Ο ΠΑΟΚ που είχε κατακτήσει νωρίτερα μέσα στη χρονιά το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης, συμμετείχε στην τελική φάση για την διεκδίκηση του πανελλήνιου πρωταθλήματος μαζί με άλλες έξι ομάδες (Άρης, Ηρακλής, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Σπόρτιγκ, Εθνικός Αθηνών). Οι αγώνες της τελικής φάσης έγιναν στη Θεσσαλονίκη και μετά από 6 αγώνες, ΠΑΟΚ, Άρης και Σπόρτιγκ ισοβάθμησαν στην πρώτη θέση με 4 νίκες και 2 ήττες. Το πρωτάθλημα κρίθηκε σε αγώνες μπαράζ, μεταξύ των τριών. Στις 7/8 ο ΠΑΟΚ κάνει το πρώτο βήμα κερδίζοντας με 59-56 τον Σπόρτιγκ. Την επόμενη ημέρα (8/8) ο Άρης κερδίζει τον Σπόρτιγκ 78-77 και το παιχνίδι ΠΑΟΚ-Άρης της 9ης Αυγούστου είναι πλέον ο τελικός των τελικών. Ο ΠΑΟΚ, αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ ακόμη και με διαφορά 10 πόντων, επέστρεψε στο ματς, προηγήθηκε 49-48 και έφτασε στη νίκη με 66-58 και τον τίτλο, έχοντας ως πρώτο σκόρερ τον Γιώργο Οικονόμου (25 πόντοι). Ο αρχηγός του ΠΑΟΚ Δημήτρης Δαπόντε, που πήρε και το τρόπαιο στα χέρια του μετά το τέλος του αγώνα, πέτυχε μόλις 3 πόντους, αλλά το μοναδικό καλάθι που σημείωσε, ήταν από τα πιο κρίσιμα του αγώνα. Ο αείμνηστος Γιώργος Παντελάκης που ήταν τότε, έφορος της ομάδας μπάσκετ εκτελούσε κατ’ ανάγκην και χρέη προπονητή, καθώς ο Ηράκλειος Κλάγκας ήταν ταυτόχρονα παίκτης και προπονητής.
Για την ιστορία και οι συνθέσεις των δύο ομάδων σε εκείνο τον αγώνα της 9ης Αυγούστου του 1959…
ΠΑΟΚ: Δαπόντε 3, Θεοδωρίδης 18, Οικονόμου 25, Στάλιος 2, Πασχάλης 5, Αγγελίδης 2, Κωνσταντινίδης 5, Κλάγκας 6, Στεργίου, Κυριακού, Αστεριάδης και Κόκκος.
ΑΡΗΣ: Μακρής 9, Πετράκης 13, Γούσιος 17, Πεταλίδης, Φλόκας 14, Σπηλιάκος 3, Παπαδάκης, Κωνσταντάρας, Διονυσόπουλος 2.
*Για την ολοκλήρωση του κειμένου για το πρώτο πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ, χρησιμοποιήθηκαν αναφορές από το βιβλίο «Θεσσαλονίκη: η πόλη του μπάσκετ».