Η κανονική περίοδος της Ευρωλίγκα ολοκληρώθηκε και το basketa.gr όπως και πέρσι, θα παρουσιάσει τους αριθμούς που χαρακτήρισαν την πορεία των δύο ελληνικών ομάδων, αρχίζοντας με τον Παναθηναϊκό.
Η πορεία από τις 13 Οκτωβρίου μέχρι τις 5 Απριλίου μέσα από τη στατιστική. Οι μέσοι όροι, οι διαφορές εντός κι εκτός έδρας, οι διαφορές του 1ου με τον 2ο γύρο, τα θετικά και τα αρνητικά ρεκόρ συγκεντρωμένα προκειμένου να συμπληρωθεί η εικόνα των “πράσινων” των 30 αγωνιστικών της κανονικής περιόδου της διοργάνωσης.
O ΠΑΟ εντός και εκτός
Δεν χωράει συζήτηση για το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός ήταν άλλη ομάδα κάθε φορά που έπαιζε στο ΟΑΚΑ ή μακριά από αυτό. Οι αποκλίσεις των αριθμών του, ξεφεύγουν από τα φυσιολογικά επίπεδα. Οι μεγαλύτερες διαφορές των “πράσινων” ως φιλοξενούμενων ήταν εκείνες της επίθεσης (-9,86 πόντοι μ.ό.), των τριπόντων (-7%), των ασίστ (-4,94 μ.ο.) και τελικά αποτυπώνονται σε αυτήν της αξιολόγησης (-19,54 βαθμοί μ.ό.).
Ο ΠΑΟ στον 1ο και τον 2ο γύρο
Δεν είναι μικρές οι διαφορές που εμφανίζει η σύγκριση των αριθμών των “πράσινων” από το πρώτο στο δεύτερο μισό της σεζόν. Όχι τόσο επί της ουσίας αφού ο Παναθηναϊκός έκανε μόνο μία νίκη παραπάνω στο πρώτο, όσο σε επιμέρους στατιστικών. Στο δεύτερο μισό τα σκορ των αγώνων του ήταν μεγαλύτερα με αποτέλεσμα να σημειώνει 2,54 πόντους περισσότερους αλλά και να δέχεται 4,07 περισσότερους.
Στο 2ο μισό της κανονικής περιόδου παρότι επιχειρούσε σχεδόν δύο περισσότερα τρίποντα ανά αγώνα (26,2 έναντι 24,4 του 1ου) είχε 1,8 λιγότερα εύστοχα (8 έναντι 9,8 του 1ου γύρου). Έτσι έπεσε δραματικά το ποσοστό ευστοχίας του, κατά 10 σχεδόν ποσοστιαίες μονάδες. Ο Παναθηναϊκός του 2ου γύρου, έκανε λιγότερα λάθη, είχε περισσότερες ασίστ, έκανε περισσότερα κλεψίματα ενώ βελτίωσε το ποσοστό του στα δίποντα.
Εν κατακλείδι, η σύγκριση των απόλυτων αριθμών του στο σύστημα αξιολόγησης εμφανίζει έναν Παναθηναϊκό που αγωνίστηκε στο ίδιο επίπεδο αφού είχε 1.237 βαθμούς στον 1ο και 1.246 στον 2ο γύρο. Η διαφορά των εννιά βαθμών για έναν αριθμό 15 παιχνιδιών είναι προφανώς πολύ μικρός.
Το χρηματιστήριο των αριθμών
Εχει ενδιαφέρον να δούμε τις κορυφαίες αλλά και τις χειρότερες επιδόσεις της μιας βραδιάς στο σύνολο αυτών των 30 αγωνιστικών. Στατιστικά (βάσει του συστήματος αξιολόγησης) , το καλύτερο από τα 30 παιχνίδια των “πράσινων” ήταν το εντός έδρας με τον Ερυθρό Αστέρα και το χειρότερο εκείνο με την Μπάμπεργκ στη Γερμανία.
Photocredits: Eurokinissi