Είναι γνωστό ότι στο μπάσκετ ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές που ένας παίκτης μπορούσε να οδηγήσει την ομάδα του στη νίκη. Ο Γιώργος Παπαγιάννης έμοιαζε σε αρκετά σημεία του χθεσινού «αιώνιου» ντέρμπι, να παλεύει μόνος του για τον Παναθηναϊκό. Χρειάστηκε να μείνει στο παρκέ περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην καριέρα του στην Ευρωλίγκα (36:52) και δούλεψε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο της παρουσίας του, χωρίς να αποτρέψει την ήττα των «πράσινων».
.@paobcgr hit the perfect run from one end to the other ?#7DAYSMagicMoment pic.twitter.com/kJhNmPlHsn
— Turkish Airlines EuroLeague (@EuroLeague) December 23, 2021
Έδωσε όμως συνέχεια στις εξαιρετικές εμφανίσεις των τελευταίων 40 ημερών. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στις οχτώ πρώτες αγωνιστικές της Ευρωλίγκας δεν είχε κερδίσει τον άτυπο τίτλο του MVP του Παναθηναϊκού, βάσει του ranking, αλλά στις εννιά που ακολούθησαν το έκανε έξι φορές. Ήταν ο καλύτερος των «πράσινων» κόντρα στην Ούνικς (24 ranking), στη Ζενίτ (31 ranking), στην ΤΣΣΚΑ (20 ranking), στην Άλμπα μαζί με τον Μέικον (24 ranking), στην Μπαρτσελόνα (17 ranking) και χθες στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό (29 ranking). Έχει πλέον την πρωτιά αυτής της λίστας αφού πέντε φορές είχε το καλύτερο ranking ο Ντάριλ Μέικον.
Not under @G_P_06's guard ⛔️#7DAYSMagicMoment pic.twitter.com/qn8vtxMCyd
— Turkish Airlines EuroLeague (@EuroLeague) December 23, 2021
Σε ομαδικό επίπεδο ο Παναθηναϊκός δέχτηκε για τέταρτη φορά στα τελευταία πέντε εντός έδρας παιχνίδια του, διψήφιο αριθμό τριπόντων αφού ο Ολυμπιακός είχε 13 εύστοχα, επιχειρώντας πάντως περισσότερα σουτ από την περίμετρο από οποιαδήποτε άλλη ομάδα που επισκέφτηκε το ΟΑΚΑ (37). Αυτό ήταν απόρροια της κυριαρχικής παρουσίας του Παπαγιάννη στη ρακέτα των «πράσινων».
Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι τέσσερις τελευταίες ομάδες που επισκέφτηκαν τον Παναθηναϊκό για την Ευρωλίγκα (Μπάγερν, ΤΣΣΚΑ, Μιλάνο, Ολυμπιακός) είχαν μόνο τέσσερις άστοχες βολές (41/45).
Το κύριο όμως πρόβλημα χθες ήταν στην επίθεση, κάτι που μαρτυρούν οι 65 πόντοι του που αποτελούν αρνητικό ρεκόρ περιόδου στο ΟΑΚΑ, αφού ο Παναθηναϊκός είχε από 70 στα ματς με τη Βιλερμπάν και τη Ζενίτ.
Αυτό ήταν απόρροια, μεταξύ άλλων και της χαμηλής επίδοση του στα τρίποντα. Με 6/27 δεν θα μπορούσε να έχει πολύ καλύτερη τύχη όμως γενικότερα τα τρίποντα δεν αποδεικνύονται εύκολη δουλειά για τους «πράσινους» που έφτασαν σε διψήφια επίδοση στο ΟΑΚΑ μόνο κόντρα στην Εφές (15/33).
Η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη δεν βρήκε αρκετές δεύτερες ευκαιρίες, έχοντας έξι επιθετικά ριμπάουντ, τα λιγότερα των εντός έδρας αγώνων της αφού είχε από επτά στα ματς με την Εφές και τη Βιλερμπάν.
Με το -3 στο τέλος της τρίτης περιόδου ο Παναθηναϊκός ήταν μέσα στο παιχνίδι αλλά, όπως παραδέχτηκε ο Δημήτρης Πρίφτης, κατέρρευσε στην τέταρτη κάτι που αποδεικνύεται και από τους 30 πόντους που δέχτηκε. Είναι η χειρότερη εντός έδρας αμυντικά επίδοση του σε μία περίοδο στη φετινή Ευρωλίγκα, αφού είχε δεχτεί 27 στην τρίτη περίοδο του ματς με την Μπαρτσελόνα. Σε εκείνη είχε δεχτεί και το μεγαλύτερο επιμέρους σκορ (15-27), μέχρι χθες όταν και δέχτηκε το -16 (14-30).
Το χθεσινό ήταν το πρώτο παιχνίδι του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ στο οποίο δεν πήρε καθόλου το προβάδισμα. Μέχρι το «αιώνιο» ντέρμπι η μικρότερη υπέρ του διαφορά ήταν εκείνη των πέντε πόντων του αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε (13-8 στο 6’). Αυτό έγινε συνολικά για τρίτη φορά στον πρώτο γύρο αφού ο Παναθηναϊκός δεν είχε προηγηθεί και στους αγώνες με τη Μονακό και τη Ρεάλ Μαδρίτης.
Παράλληλα το -19 του τελικού σκορ ήταν και η μεγαλύτερη διαφορά από τις ομάδες που επισκέφτηκαν τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ αφού η προηγούμενη μεγαλύτερη ήταν το -14 του αγώνα με τη Βιλερμπάν (70-84 το τελικό σκορ).
Στατιστικά το χθεσινό ήταν το χειρότερο από τα οχτώ εντός έδρας παιχνίδια του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα. Αυτό δείχνουν οι 71 βαθμοί του στο ranking και ενώ είχε 75 στα ματς με Βιλερμπάν και Μπαρτσελόνα.
Photo Credits: Eurokinissi