24 C
Athens
Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024

Ο Ματ επιστρέφει στο γήπεδο των ρεκόρ (του)

Ο Παναθηναϊκός έκανε ένα ακόμη βήμα στο πρωτάθλημα παραμένοντας αήττητος και τώρα ετοιμάζεται για Ευρωλίγκα και Μπασκόνια (2/11, 21.00). Με στόχο να κάνει την πρώτη του εκτός έδρας νίκη μετά τις βαριές ήττες με Μπαρτσελόνα και ΤΣΣΚΑ Μόσχας μακριά από το σπίτι του. Και έχοντας μπροστά του ένα από τα δυσκολότερα ταξίδια της χρονιάς με τουλάχιστον δύο πτήσεις, αλλά και δρομολόγιο οδικώς συνήθως.

«Το ταξίδι αυτό δεν είναι ποτέ απόλαυση», συνηγορεί ο Ματ Λοτζέσκι. Τόσα χρόνια στο... κουρμπέτι ξέρει τι σημαίνει το ταξίδι στη Βιτόρια: «Δεν είμαι μόνο εγώ, οι περισσότεροι το έχουμε ξανακάνει και ξέρουμε πως είναι δύσκολο. Από εκεί και πέρα αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το μπάσκετ. Ξέρουμε πως έχουν νέο προπονητή και θα είναι έτοιμοι να παίξουν δυνατά. Θέλουμε τη νίκη μετά από δύο συνεχόμενες ήττες εκτός έδρας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε το θετικό  αποτέλεσμα».

«Όλοι θα θέλουν να δείξουν κάτι»

Η Μπασκόνια θα υποδεχθεί τον Παναθηναϊκό με νέο προπονητή. Ο Πάμπλο Πριχιόνι απογοητεύτηκε νωρίς, πίστεψε πως δεν μπορούσε να κάνει κάτι παραπάνω για να δώσουν οι παίκτες του αυτό που θα ήθελε στο παρκέ και παραιτήθηκε. Στη θέση του βρέθηκε ο Πέδρο Μαρτίνεθ, ο άνθρωπος που ουσιαστικά έχτισε τη Βαλένθια. Και ο οποίος ζούσε το παράδοξο να έχει κατακτήσει κόντρα σε κάθε προγνωστικό το πρωτάθλημα Ισπανίας κα να έχει μείνει χωρίς δουλειά, με τον Τσους Βιδορέτα να τον διαδέχεται: «Δεν ξέρω τι μπορεί να φέρει η αλλαγή προπονητή, τι θα μπορέσει να τους δώσει ή τι θα αλλάξει και τι θα παραμείνει το ίδιο. Δεν τον ξέρω και τόσο καλά, πέρα από το ότι ήταν προπονητής στη Βαλένθια. Το σίγουρο είναι πως όλοι οι παίκτες θα θέλουν να δείξουν πως ανήκουν στην ομάδα. Πως μπορούν να παίξουν εκεί και σε αυτό το επίπεδο».

«Δεν είναι μόνο ο Σενγκέλια»

Ο παίκτης που δείχνει να ηγείται της Μπασκόνια δεν είναι άλλος από τον Γεωργιανό Τορνίκε Σενγκέλια. Ένας παίκτης που δίνει ουσία, αλλά και άλλη διάσταση στο παιχνίδι των Βάσκων με το μπάσκετ που ξέρει. Είναι το μυαλό και ο προπονητής της ομάδας στο παρκέ. Είναι ο πρώτος της σκόρερ (54π), έχει υπερδιπλάσια ριμπάουντ από τον δεύτερο στην κατάταξη (30 ο Σενγκέλια, 14 ο Βόιτμαν) και είναι δεύτερος σε ασίστ με 7, πίσω από τον μακράν πρώτο στην κατηγορία αυτή Γκρέιντζερ (24).

«Ο Σενγκέλια κάνει πράγματι μια πολύ καλή χρονιά μέχρι τώρα, αλλά δεν είναι μόνο αυτός. Και ο Γκρέιντζερ παίζει πολύ καλά, αλλά και ο Μπομπουά στα τελευταία παιχνίδια. Έχουν καλούς παίκτες, δεν ξέρω γιατί δεν έχουν πάρει νίκες. Αλλά δεν τους έχω δει να παίζουν. Ελπίζω πάντως ότι έκαναν λάθος να συνεχίσουν να το κάνουν τουλάχιστον για ένα παιχνίδι ακόμη».

Πέρα από το τι συμβαίνει ή θα συμβεί στο παρκέ, η έδρα της Μπασκόνια, η Φερνάντο Μπουέσα Αρένα, θεωρείται -και είναι- από τις πιο θορυβώδεις της Ευρώπης. Κάτι που δεν αποτελεί πρόβλημα συνήθως για τους παίκτες που τους αρέσει να παίζουν σε γήπεδα με «ατμόσφαιρα». Ο Λοτζέσκι δείχνει -και είναι- ήσυχος, αλλά η φασαρία στη Βιτόρια (εντός του γηπέδου, γιατί εκτός στις οχτώ το βράδυ δεν βρίσκεις σχεδόν τίποτα ανοιχτό) του αρέσει: «Μου αρέσει να παίζω εκεί, να σουτάρω εκεί. Δεν ξέρω τι κόσμο θα έχει. Ίσως να είναι και απογοητευμένοι από το κακό ξεκίνημα της ομάδας και να μην έρθουν και τόσοι πολλοί. Σίγουρα πάντως θα έχει θόρυβο. Θα ήταν καλό για εμάς να αρχίσουμε δυνατά και πολύ καλύτερα από ότι κάναμε σε άλλους αγώνες».

Η μεγάλη βραδιά του Ματ

Ο ίδιος πάντως φορώντας τη φανέλα του Ολυμπιακού τότε, είχε καταγράψει την καλύτερη ευρωπαϊκή του βραδιά απέναντι στους Βάσκους του Μπουρούση, του Μάικ Τζέιμς, του Άνταμ Χάνγκα και σε αυτό το γήπεδο.

Ήταν την περίοδο 2015-16. Είχε αφήσει το παρκέ με 28 πόντους, 4 κλεψίματα και 32 στην αξιολόγηση, όλα ρεκόρ καριέρας και 7 ριμπάουντ. Αλλά είχε αφήσει το γήπεδο ηττημένος (96-89). Αν θα μπορούσε να επαναλάβει εκείνη την εμφάνιση; «Δεν ξέρω... Μου αρέσει να παίζω εκεί, να σουτάρω εκεί. Καλό θα ήταν να μπορέσω να βάλω κάποια σουτ και να βοηθήσω την ομάδα να νικήσει. Αυτό έχει σημασία. Να φύγουμε με τη νίκη».

Για τον ίδιο άλλωστε η συνταγή είναι γνωστή και την υπαγορεύει η εμπειρία: «Είναι σημαντικό να μείνουμε μαζί, να είμαστε ομάδα, να μην κάνουμε λάθη, να παίξουμε καλύτερη άμυνα. Ειδικά εκτός έδρας η άμυνα επιβάλλεται η άμυνα να είναι η βάση, το δεδομένο από το οποίο θα ξεκινήσουμε. Και να είμαστε πολύ πιο συγκεντρωμένοι».

Απλά πράγματα, αλλά και δύσκολα μαζί. Όπως και η προσπάθεια που κάνει ο Παναθηαϊκός αυτή τη στιγμή: «Έχουμε ακόμη δρόμο για να γίνουμε αυτό που πρέπει και μπορούμε. Κι εγώ και άλλοι παίκτες βρίσκουμε το ρόλο μας και τη θέση μας στην ομάδα, αλλά φτάνουμε εκεί. Υπάρχει δρόμος ακόμη, αλλά φτάνουμε...»



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ