27.3 C
Athens
Τρίτη, 2 Ιουλίου, 2024

Ο Μάκης Γιατράς στο basketa.gr: “Θα πετύχουμε, δεν υπάρχει ρίσκο”!

Μόνο στο... στοίχημα δεν είχε φτάσει η υπόθεση προπονητή του Προμηθέα Πάτρας. Και καλύτερα, για τους τζογαδόρους. Μετά από.. παρέλαση υποψηφίων και "υποψηφίων", μετά από επαφές και "επαφές", ήρθε η ώρα της ανακοίνωσης και εξέπληξε πολλούς. Οχι όλους όμως. Ο Μάκης Γιατράς, ο άνθρωπος που καθοδήγησε τον Προμηθέα από τα τοπικά στα μεγάλα σαλόνια, μετά από μια χρονιάς... βολιδοσκόπησης στην πραγματικότητα της Basket League, πιάνει εκ νέου το συνηθισμένο του πόστο. Ορθιος, μπροστά από τον πάγκο, στην δύσκολη χρονιά της καθιέρωσης και για να υπηρετήσει ένα πλάνο που έχει η διοίκηση και στο οποίο ο ίδιος πιστεύει πολύ. 

 

Ο προπονητής κατανοεί και πιστεύει ένα όραμα

 

- Κλισέ, αλλά πώς νιώθεις μετά από έναν χρόνο, στην επιστροφή... όρθιος μπροστά από πάγκο;

"Ηρεμος"...

 

- Το περίμενες ή είχες αρχίσει να συμβιβάζεσαι με τον νέο σου ρόλο;


"Κοίταξε, η απόφαση πέρυσι που πάρθηκε με τον Βαγγέλη Λιόλιο, μετά από συζήτηση και μπορώ να σου πω περισσότερο με δική μου προτροπή, ήταν να έρθει ένας προπονητής με εμπειρία στην Α1 και εγώ από έναν διαφορετικό ρόλο να βοηθήσω και αυτόν και την ομάδα.
Το φετινό μου ήρθε ξαφνικά. Εγώ με την ομάδα έχω μια σχέση αγάπης και σεβασμού, έχουμε κάνει και επιτυχίες μαζί. Κάποιοι άλλοι άνθρωποι που είναι κοντά στην ομάδα, μου έλεγαν γιατί δεν κάνεις το βήμα ρε Μάκη; Εγώ είχα έναν ρόλο να βοηθήσω τους προπονητές, ήμουν ευχαριστημένος και νομίζω και αυτοί από τη συνεργασία, νομίζω και ο Βετούλας και ο Αγγέλου θα το επιβεβαιώσουν ότι προσπαθούσα να τους δώσω όσα ήθελαν και να πείσω τον Λιόλιο γι' αυτό.
Είχα πάει στην Πόλη για το φάιναλ φορ, γύρισα πίσω την Τρίτη και μου λέει ο Βαγγέλης ότι υπάρχει διάθεση από όλα τα μέλη της διοίκησης να αναλάβω αυτή τη θέση και ότι με εμπιστεύονται και θα πάμε καλά. Επειδή υπάρχουν καμιά... 20αριά ελεύθεροι προπονητές με μεγαλύτερη εμπειρία, ίσως και ικανότητα και δεν λέω ότι εγώ δεν είμαι ικανός, ας πω πιο καταξιωμένοι, ήταν πολύ τιμητική η πρόταση, μου δίνει δύναμη, εμπιστοσύνη να προχωρήσω. Για κάποιους αυτή η θέση και η ευκαιρία ίσως να είναι όνειρο ζωής, η μεγάλη τους ευκαιρία, αλλά δε νιώθω να έχω κάτι να φοβηθώ, το πήρα εύκολα το ρίσκο, εντός εισαγωγικών το ρίσκο γιατί δεν το βλέπω έτσι, θα πετύχει το εγχείρημα".

 

- Το ότι αυτή γίνεται στον Προμηθέα, ομάδα που ανέβηκε στα μεγάλα σαλόνια με σένα, το κάνει ξεχωριστό;


"Θέλω να διευκρινίσω κάτι. Δεν τον έφερα εγώ τον προμηθέα στα σαλόνια που λες. Δεν ισχύει έτσι, αφού υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων, με πρώτο τον Βαγγέλη Λιόλιο που είχε αυτό το όραμα και το πίστεψε ότι ήταν εφικτό. Το πίστεψα κι εγώ πολύ, που ήμουν στην ομάδα από τα τοπικά και είδα ότι μπορούσαμε και τελικά μπορέσαμε παρότι βρήκαμε πολλά και μεγάλα εμπόδια στον δρόμο. Κι εμένα προσωπικά με πολέμησαν, επιχειρώντας να μου φτιάξουν κι ένα προφίλ διαφορετικό από αυτό που πραγματικά είμαι σαν άνθρωπος, αλλά οι άνθρωποι της ομάδας με στήριξαν στις δύσκολες στιγμές, μου το έδειξαν έμπρακτα και μου έδωσαν κουράγιο και δύναμη".

 

- Εχεις συνειδητοποιήσει ότι το όνομά σου έχει συνδεθεί άρρηκτα με αυτή την ομάδα;


"Οχι και ούτε πιστεύω ότι ισχύει κάτι τέτοιο. Πάντα πίστευα και το λεώ δημόσια εδώ και χρόνια, υπάρχει και σε παλιότερες συνεντεύξεις μου, ότι στις ομάδες οι διοικήσεις είναι που κάνουν κουμάντο, βάζουν στόχους, θέτουν το όραμα. Ο προπονητής αυτό που μπορεί να κάνει είναι να καταλάβει το εκάστοτε όραμα, να το πιστέψει, όπως συνέβη και με μένα και τον Προμηθέα, αν δεν το πίστευα δεν θα έμπαινε μπροστά, θα καθόμουν εκεί που ήμουν, μια χαρά σίγουρη θέση είχα, με την έννοια του ότι απέφευγα τη μεγάλη έκεθεση και φθορά που αναπόφευκτα έχει ένας προπονητής. Εγώ όμως δεν φοβάμαι, τα παίρνω τα ρίσκα μου, ξέρω ότι υπάρχουν δυσκολίες, αλλά το πιστεύω το όραμα και ότι θα το εκπληρώσω, δεν είμαι ένα απλό εκτελεστικό όργανο, πάω σε κάτι που το πιστεύω πραγματικά".

 

Για να λειτουργήσω σωστά πρέπει να είμαι... ο Μάκης


- Η όλη διαδικασία και οι εξηγήσεις που ακούστηκαν και στην παρουσίαση, πέρασαν στον κόσμο το νόημα ότι στον Προμηθέα κάποιες αρχές περί ανθρώπινων σχέσεων δεν μπαίνουν σε διαπραγμάτευση μπρος στον επαγγελματισμό.


"Και άργησε να περάσει προς τα έξω... Ισχύει απόλυτα και αυτός ήταν πάντα ο τρόπος λειτουργίας του Προμηθέα, τόσα χρόνια που είμαι εγώ εδώ και στηρίζομαι πολύ να ξέρεις σ' αυτό το μοντέλο. Και τσακωμοί έχουν υπάρξει και δυο κουβέντες παραπάνω έχουν ειπωθεί, αλλά όταν τελειώσει όλοι είμαστε ενωμένοι, συνεργάτες. Την εννοώ τη λέξη συνεργάτες, από τον φροντιστή, μέχρι τον φυσιοθεραπευτή, τον γιατρό, οι βοηθοί οι σκάουτερ, μην πιάσουμε όλες τις ειδικότητες τώρα, αλλά εγώ όλους τους βλέπω με το πρίσμα της συνεργασίας και πάνω απ' όλα τους σέβομαι και το δείχνω έμπρακτα. Αυτό το μοντέλο αρέσει και στη διοίκηση κι έτσι μπορώ να λειτουργήσω κι εγώ.
Ξέρεις κάτι; Εγώ για να είμαι ήρεμος και να μπορώ να λειτουργήσω, πρέπει να είμαι ο εαυτός μου. Αν προσπαθήσω να αντιγράψω κάποιον, θα υπάρχει πρόβλημα και για την ομάδα και για μένα. Η ομάδα με διάλεξε επειδή είμαι ο Γιατράς. Σίγουρα έχω τα ελαττώματά μου, σε κανέναν άνθρωπο δεν είναι όλα καλά, όμως προσπαθώ τουλάχιστον να αποφεύγω να επαναλαμβάνω λάθη. Είδα και πράγματα στην περασμένη σεζόν με πιο ψύχραιμο μάτι, χωρίς την πίεση του πάγκου, είδα λάθη που τα θεωρούσα σωστά, έκανα τις επισημάνσεις μου και τουλάχιτον αυτά θα προσπαθήσω να τα αποφύγω".

 

- Τι στόχοι μπορούν να τεθούν σε πρώτη σκέψη αγωνιστικά; Μια χρονιά φτάνει για καθιέρωση και τώρα πλέι οφ ή πάλι να πατήσουμε γερά στα πόδια μας;


"Αν και τους στόχους τους βάζει η κάθε διοίκηση, εγώ θα θεωρήσω επιτυχία να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω, όσο τετριμμένο κι αν ακούγεται κάτι τέτοιο. Και αυτό θα το επιδιώξω ανεξάρτητα από το μπάτζετ. Θα σου πω κάτι κι έχω την ευθύνη γι' αυτό, εγώ θέλω αν κάνει δύο δραχμές η ομάδα, να παίζει για τέσσερις. Θέλω να εντοπίσουμε κάποια παιδιά που θα αρπάξουν την ευκαιρία και θα βγουν μέσα από την ομάδα, θέλω για να σου δώσω ένα ονομαστικό παράδειγμα την εκπληκτική χρονιά που έκανε ο Γκίκας στον Προμηθέα να την κάνουν... τρεις Γκίκες του χρόνου. Είναι σύνθετο το πλάνο που έχω στο μυαλό μου, οπότε κράτα το βασικό, να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω".

 

Μέσα από τον Προμηθέα να εκπληρώσουν τα όνειρά τους

 

- Από όσα είδες στην πρώτη χρονιά στη μπάσκετ λιγκ, ποιός είναι ο αγωνιστικός άξονας πάνω στον οποίο θα κινηθείς;

"Ο πρωταρχικός σκοπός είναι απλός. Δημιουργία ενός κορμού από Ελληνες παίκτες που να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και να μπορέσουν σε 2-3 χρόνια να πάνε την ομάδα ένα επίπεδο παραπάνω. Σου είπα και πριν το παράδειγμα του Γκίκα, να παίζουν παραπάνω από το κόστος τους κάποια παιδιά, να έχουν φιλοδοξία να παίξουν στο πιο ψηλό επίπεδο με τον Προμηθέα ή, μέσω του Προμηθέα, αφού ξέρουμε ότι μπορεί κάποιοι να αναδειχτούν και να μην μπορούμε να τους κρατήσουμε, να θέλουν να πάνε Ευρωλίγκα για παράδειγμα. Να καταλάβουν όμως ότι μέσα από τον Προμηθέα μπορούν να εκπληρώσουν τα όνειρά τους, να έχουν κίνητρο, να τα δώσουν όλα.
Δεν σκοπεύω να εξαντλήσω το δικαίωμα των έξι ξένων, θα αφήσω κενή μια θέση, αλλά ελπίζω να βρούμε πέντε που θα βοηθήσουν με την ποιότητά τους και θα ταιριάξουν στη φιλοσοφία της ομάδας, δεν είναι εύκολο αυτό για όποιο παιδί έρχεται με μια διαφορετική κουλτούρα. Γι' αυτό θα στοχεύσουμε κατά το δυνατόν σε δοκιμασμένους παίκτες από την Ευρώπη και αν βρεθούν και με προηγούμενη παρουσία στην Ελλάδα, να καταλάβουν εύκολα και γρήγορα.
Νομίζω ότι για μια ομάδα είναι προτιμότερος ένας παίκτης του 7, αλλά καλό παιδί παρά ένας του 9 αλλά προβληματικός χαρακτήρας, θα είναι ένα στοίχημα κι αυτό. Και τέλος, κάποια παιδιά που τελειώνουν φέτος το εφηβικό, 2-3 θα δούμε, να ενταχθούν στην αντρική ομάδα, να ακολουθήσουν το πρόγραμμά της και σε κάποια παιχνίδια που θα έχουμε την ευκαιρία να πάρουν τον χρόνο τους, να πάρουν παραστάσεις, να δείξουν αν μπορούν σε αυτό το επίπεδο".

 

- Σε ένα αρκετά θολό και ανασφαλές τοπίο σε ό,τι αφορά το επαγγελματικό μπάσκετ στη χώρα, εσύ νιώθεις ένας επαγγελματίας του χώρου;


"Εγώ εδώ και πολλά χρόνια νιώθω ότι το μπάσκετ είναι το επάγγελμά μου και θα σου εξηγήσω πώς το εννοώ. Αν ζεις για κάτι, αν του αφιερώνεις σχεδόν όλη σου τη μέρα, τότε είσαι επαγγελματίας. Οσοι με ξέρουν από τότε που ήμουν στις μικρές κατηγορίες, ξέρουν ότι ασχολούμαι συνέχεια με το άθλημα. Εχω από παλιά και μια επαγγελματική δραστηριότητα στον χώρο της εστίασης, αλλά πλέον ασχολείται αποκλειστικά ο αδελφός μου. Εγώ είδα ένα όραμα, μια μεγάλη ευκαιρία και αφοσιώθηκα εκεί, ξαναλέω ότι αγαπάω παθολογικά το μπάσκετ, ταξίδευα συχνά για να είμαι κοντά σε μεγάλα γεγονότα του αθλήματος, άρπαζα κάθε ευκαιρία".

 

- Τα ρεπορτάζ με την ανάληψη των νέων σου καθηκόντων έτυχαν "ζεστής" υποδοχής από αθλητές που είχες συνεργαστεί κατά καιρούς. Νιώθεις αγαπητός από τους παίκτες σου;


"Ξέρεις, αν για κάτι με έχουν κατηγορήσει αρκετά αυτά τα χρόνια, είναι ότι δημιουργώ πολύ καλές σχέσεις με τους παίκτες, μου έλεγαν μην είσαι τόσο κοντά τους. Εγώ ζυγίζοντας αυτή την επιλογή μου στα συν και στα πλην, έβλεπα πάντα την ζυγαριά να γέρνει προς το συν. Κρατάω καλές σχέσεις, με σέβονται αλλά κι εγώ πάντα τους σέβομαι, ποτέ δεν είδα τους παίκτες μου σαν... κρέατα που βάζουν μια μπάλα στο καλάθι, σαν μηχανές, για μένα πάνω απ' όλα είναι άνθρωποι. Αυτό το θεωρώ μεγάλο πλοενέκτημα και αν σήμερα φτάσαμε να μιλάμε επειδή είμαι προπονητής και ομάδας της μεγάλης κατηγορίας, αυτό έχει να κάνει 100% με τους παίκτες που συνεργάστηκα όλα αυτά τα χρόνια.
Υπήρξαν και τσακωμοί, και εντάσεις, ανεβάσαμε τους τόνους, αλλά με την συντριπτική τους πλειοψηφία διατηρώ άριστες σχέσεις, μιλάμε τακτικά, ακόμα σε άλλες ομάδες που είναι μου ζητούν καμια φορά να βοηθήσω με μια γνώμη σαν φίλος. Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους ειλικρινά, ακόμα και κάποιους που δεν είχαμε τόσο καλές σχέσεις, όλοι είναι ένα κομμάτι της βοήθειας που μου πρόσφεραν για να είμαι στον χώρο".

 

- Η Πάτρα έχει αποδεχτεί τον Προμηθέα ως νέο πρεσβευτή της απέναντι σε έναν πιο ιστορικό σωματείο σαν τον Απόλλωνα;


"Ωραία ερώτηση, μου δίνει την ευκαιρία να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα όπως τα έχω σκεφτεί εγώ. Ο Προμηθέας είναι ένα σωματείο που έχει κάνει πολύ γρήγορα βήματα, αλλά ο Απόλλωνας ήταν για χρόνια το μπάσκετ της Πάτρας. Ο Απόλλωνας ήταν αυτός που μας έκανε όλους να ασχοληθούμε, να τρέχουμε στο γήπεδο να απολαύσουμε τον Πετρόπουλο, τον Μπερδέση, τον Αγγέλου, μεγάλους ξένους σαν τον Γιάργουντ, τον Γκέιτζ, να δούμε μπάσκετ συνολικά. Ο Απόλλωνας είναι... Απόλλωνας και να ξέρουν όλοι ότι ο Προμηθέας τον σέβεται και το ότι υποβιβάστηκε λέει κάτι αλλά δεν λέει και τίποτα. Οπως και η δική μας ανοδική πορεία το ίδιο, εμείς την αντιμετωπίζουμε με ταπεινότητα, δεν έχει ψηλώσει η μύτη μας, θα ήταν τεράστο λάθος να συνέβαινε κάτι τέτοιο. Εμείς θέλουμε στο γήπεδό μας και τον κόσμο του Απόλλωνα, όπως είναι βέβαιο ότι θα πηγαίνουμε κι εμείς στο δικό του γήπεδο για να ενισχύσουμε την προσπάθεια της άμεσης επανόδου του. Η Πάτρα είναι μεγάλη πόλη, αγαπάει το μπάσκετ, χωράνε όλες οι υγιείς ομάδες".



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ