8.7 C
Athens
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024

Ο Κάτας επιστρέφει και γράφει ιστορία (pics, vids)

Ο Όντεντ Κάτας είναι κι επίσημα ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού αναλαμβάνοντας να οδηγήσει τους «πράσινους» σε καλύτερα αποτελέσματα αλλά παίρνοντας παράλληλα θέση σε τρεις διαφορετικές λίστες του ελληνικού μπάσκετ, με ξεχωριστή αξία.

 


Ο Κάτας γίνεται ο τέταρτος ξένος που περνάει από την ίδια ομάδα με δύο ιδιότητες, ως παίκτης και ως προπονητής. Ακόμη γίνεται ο 11ος στην ιστορία του Παναθηναϊκού με αυτή τη διπλή ιδιότητα ενώ θα γίνει ο πέμπτος Ισραηλινός που θα δουλέψει ως προπονητής στη χώρα μας.

 


Από τον Σκάιλς στον Κάτας

 


Ο Κάτας γίνεται ο τέταρτος ξένος στην ιστορία του επαγγελματικού Πρωταθλήματος που θα περνάει από την ίδια ομάδα τόσο ως παίκτης, όσο και ως προπονητής. Φόρεσε την πράσινη φανέλα στην περίοδο 1999-2000 και επιστρέφει 21 χρόνια μετά για να βρεθεί στον πάγκο του Παναθηναϊκού.

 


Τη λίστα αυτή άρχισε να γράφει ο Σκοτ Σκάιλς κάνοντας κάτι που είναι πάντως πολύ δύσκολο να επαναληφθεί, αφού άρχισε ως παίκτης του ΠΑΟΚ τη σεζόν 1996-97 και την τελείωσε ως προπονητής του. Στο παρκέ μέτρησε 17 εμφανίσεις Πρωταθλήματος με μέσους όρους 13,76 πόντους, 2,41 ριμπάουντ και 3,29 ασίστ. Στον πάγκο του Δικεφάλου είχε μετρήσει 20 αγώνες με ρεκόρ 12-8, οδηγώντας τον στην 3η θέση και στην έξοδο στην τότε Ευρωλίγκα.

 

 

Ο Γιούρι Ζντοβτς έγινε παίκτης του Ηρακλή το 1993 και πέρασε τέσσερις σεζόν στο Ιβανώφειο, μετρώντας συνολικά 92 αγώνες Πρωταθλήματος με 16,3 πόντους, 3,19 ασίστ και 1,76 κλεψίματα. Ο Σλοβένος επέστρεψε στους «κυανόλευκους» της Θεσσαλονίκης στη διάρκεια της σεζόν 2005-06, το τέλος της οποίας τους οδήγησε για πρώτη φορά στην Α2. Το «ξανθό σκυλί» είχε κοουτσάρει τον Ηρακλή σε 13 αγώνες Πρωταθλήματος, μετρώντας πέντε νίκες και οχτώ ήττες.

 

 


Ο τελευταίος ξένος, μέχρι την επιστροφή του Κάτας, που πέρασε από μια ελληνική ομάδα τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής, ήταν ο Νέναντ Μάρκοβιτς. Ο Βόσνιος έπαιξε δύο σεζόν μπάσκετ στη χώρα μας και η πρώτη από αυτές ήταν στον Πανιώνιο της σεζόν 2001-02, έχοντας σε 29 αγώνες Πρωταθλήματος μέσους όρους 14,89 πόντους, 2,62 ριμπάουντ και 2,58 ασίστ. Το πέρασμα του από τον «κυανέρυθρο» πάγκο ήταν μεγαλύτερο. Ανέλαβε την ομάδα της σεζόν 2007-08 διαδεχόμενος τον Μηνά Γκέκο έπειτα από τρία ματς Πρωταθλήματος, επέστρεψε στη σεζόν 2009-10 και άρχισε τη σεζόν 2010-11. Συνολικά μέτρησε στον Πανιώνιο ως προπονητής 63 αγώνες Πρωταθλήματος, αριθμός που τον κατατάσσει τρίτο στη σχετική λίστα, στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος, πίσω μόνο από τον Ντούσαν Ίβκοβιτς και τον Γιάννη Σφαιρόπουλο. Το ρεκόρ του στον «κυανέρυθρο» πάγκο ήταν 29 νίκες και 34 ήττες.

 

 

 


Η «πράσινη» αλυσίδα

 


Ο Όντεντ Κάτας θα δώσει συνέχεια σε μία αλυσίδα ανθρώπων που υπηρέτησαν τον Παναθηναϊκό, μέσα στο γήπεδο αλλά και από τον πάγκο του. Ο Ισραηλινός θα γίνει ο 12ος αυτής της αλυσίδας την οποία έγραψαν ως τώρα οι Μίσσας Πανταζόπουλος, Νίκος Μήλας, Πάνος Κουκόπουλος, Μιχάλης Κυρίτσης, Κώστας Πολίτης, Χρήστος Κέφαλος, Χρήστος Ιορδανίδης, Μηνάς Γκέκος, Αργύρης Πεδουλάκης, Φραγκίσκος Αλβέρτης και Σωτήρης Μανωλόπουλος. Αλλά γι' αυτήν την πτυχή της επιστροφής του Κάτας, θα διαβάσετε σε άλλο, αναλυτικότερο αφιέρωμα του basketa.gr

 

 

 


Ο «Σβίκα» και οι άλλοι

 


Με την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του Παναθηναϊκού από τον Όντεντ Κάτας, διευρύνεται και η λίστα των Ισραηλινών προπονητών που δούλεψαν στη χώρα μας καθώς γίνεται ο πέμπτος, ενώ θεωρητικά θα μπορούσε να ανήκει σε αυτήν και ο Ντέιβιντ Μπλατ ως Αμερικανο-Ισραηλινός. Είναι μία λίστα που άρχισε να γράφει ο Σβι Σερφ. Ο «Σβίκα» είναι ο πιο επιτυχημένος αλλά και ο μακροβιότερος, στο ελληνικό μπάσκετ, των τεσσάρων συμπατριωτών του Κάτας.

 


Δούλεψε στον Άρη αρχικά στη σεζόν 1992-93 οδηγώντας τον στην κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων και επέτρεψε για τη σεζόν 1998-99. Στον «κιτρινόμαυρο» πάγκο μέτρησε 37 αγώνες Πρωταθλήματος με ρεκόρ 23-14. Ενδιάμεσα πέρασε από τον ΠΑΟΚ σε ολόκληρη τη σεζόν 1997-98 και στην αρχή της επόμενης. Σε αυτή τη διαδρομή κοουτσάρισε τον Δικέφαλο σε 46 αγώνες Πρωταθλήματος που τον κατατάσσει στην 6η θέση της σχετικής λίστας στα χρόνια της Basket League, με απολογισμό 35 νικών και 11 ηττών. Επέστρεψε στη χώρα μας για λογαριασμό του Μακεδονικού της περιόδου 2002-03, όταν διαδέχτηκε λίγο πριν το τέλος του πρώτου γύρου τον Σούλη Μαρκόπουλο. Ο Σβι Σερφ μέτρησε στους ελληνικούς πάγκους, ως προς το Πρωτάθλημα, 98 αγώνες με ρεκόρ 64-34.

 

 


Το 2006 ήρθαν στα μέρη μας δύο Ισραηλινοί προπονητές. Ο Πίνι Γκέρσον και ο Ερέζ Μπίτμαν. Ο πρώτος πέρασε 1,5 σεζόν στον Ολυμπιακό τον οποίο κοουτσάρισε σε ολόκληρη την περίοδο 2006-07 και μέχρι τα μέσα της επόμενης. Σε 53 αγώνες Πρωταθλήματος, αριθμός που τον κατατάσσει στην 8η θέση της σχετικής λίστας στα χρόνια της Basket League (από το 1992-93) είχε απολογισμό 40-13.

 


Ο Μπίτμαν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Απόλλωνα Πάτρας στην αρχή της σεζόν 2006-07. Μετρώντας πέντε ήττες σε επτά αγώνες αποχώρησε για να τον διαδεχτεί ο Κροάτης Ίβιτσα Μπούριτς με ενδιάμεσο υπηρεσιακό τον Ανδρέα Κολλυρόπουλο.

 


Η λίστα των Ισραηλινών προπονητών που δούλεψαν στη Ελλάδα, συμπληρώθηκε στην περίοδο 2010-11 από τον Σαρόν Ντρούκερ που δεν έβγαλε πάντως όλη τη σεζόν, αποχωρώντας με ρεκόρ 9-8 στο Πρωτάθλημα για να τον διαδεχτεί ο Λευτέρης Σούμποτιτς.

 


Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ