27.2 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Ο εγωισμός του δυνατού

Η «σκόνη» που σηκώθηκε μετά την ήττα του Ολυμπιακού στην έδρα της Εφές ήταν αδικαιολόγητη ως προς την έκτασή της. Ενα πολύ κακό δεκάλεπτο επί της ουσίας, έκανε κάποιους... να πακετάρουν τις εκτός έδρας ήττες βάζοντας ερωτηματικά. Ηττες σε Βαρκελώνη και Μόσχα στο νήμα, στην Αγία Πετρούπολη με μάχη και στην Πόλη με το κακό δεκάλεπτο που είπαμε να δημιουργεί εντυπώσεις. Συνολικά όμως, σε τέσσερις έδρες διεκδικητών του F4 και όχι απλά της οκτάδας. Από την ίδια ομάδα αυτά που εντός έχει το απόλυτο. Το οποίο ήταν 6/6 τότε που έγινε η κουβέντα και πλέον έχει επεκταθεί στο 7/7. Δείγμα ικανότατο, όχι τίποτα τυχαίο.


Ο Ολυμπιακός είχε πολλά βλέμματα στραμμένα πάνω του χθες. Και αντέδρασε με πολύ απλό και πειστικό τρόπο. Εκανε... μια κίνηση και διέλυσε με μιας τη σκόνη. Και την Μακάμπι μαζί. Και έδειξε με εμφατικό τρόπο τον χαρακτήρα της μεγάλης ομάδας. Αυτής που ξέρει να γυρίσει σελίδα και διακόπτη μέσα σε 48 ώρες, να προσπερνάει κακές στιγμές σαν... στιγμές, να έχει κανόνα τα «γεμάτα» διαστήματα και όχι τα κενά. Αν το δει κάποιος και από μια άλλη οπτική, το χειρότερό του φετινό δεκάλεπτο, το τέταρτο στην Πόλη, το διαδέχτηκε το καλύτερό του, το πρώτο χθεσινό. Αν βρεθεί ακόμα κάποιος να αμφισβητεί την ικανότητα προσαρμογής αυτής της ομάδας, δικαίωμά του...


Μπορεί στον μαραθώνιο της Ευρωλίγκας το ταμείο να είναι ο πρωταρχικός στόχος, όμως χθες για τον Ολυμπιακό μπορεί το «πώς» να υπερίσχυσε του δια ταύτα. Πολύτιμο και ενδεικτικό το 7/7 στο ΣΕΦ, αλλά ο τρόπος που το πέτυχε, ήταν πολυτιμότερος. Ακριβώς επειδή μιλάμε για μαραθώνιο και τέτοιοι αγώνες θέλουν αντοχή, πνευματική ετοιμότητα, σκληρό χαρακτήρα, πείσμα, εγωϊσμό και... θυμό, ο Ολυμπιακός έδειξε ότι έχει απ' όλα και τα έχει σε απόθεμα.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ο άνθρωπος που ξέρει καλύτερα από τον κάθε άλλο αυτή την ομάδα και κυρίως την φιλοσοφία με την οποία τη δημιούργησε, είχε διαβεβαιώσει για κάτι πολύ απλό μετά την ήττα από την Εφές. Για το ότι όταν οι παίκτες με τους πιο βασικούς ρόλους στη λειτουργία της ομάδας είναι σε καλή βραδιά, ο Ολυμπιακός μπορεί να νικάει τους πάντες. Δε χρειάστηκαν παρά λίγες ώρες για να βγει στην πράξη, κάτι που ο ίδιος και οι παίκτες του γνώριζαν καλά, αλλά πολλές φορές τα αυτονόητα θέλουν και επιβεβαίωση προς τα έξω.


Στα επί μέρους, με όσες επιφυλάξεις συμπερασμάτων δικαιολογεί το σαρωτικό ξεκίνημα που απλούστευσε πράγματα, ο Ολυμπιακός για πρώτη φορά έπαιξε εκτός αυστηρών καλουπιών χρόνων και συγκεκριμένων σχημάτων. Στην καθομιλουμένη, όσοι τράβαγαν, έμεναν, ανακατεύτηκε και η τράπουλα με συνυπάρξεις σε πεντάδες που δεν έχει πολυχρησιμοποιηθεί και γενικά έγιναν πράγματα σε μια βραδιά που άγγιξε την τελειότητα. Μα και αυτά λογικά είναι. Μια ομάδα μπαίνοντας στα επίσημα, θα ακολουθήσει κάποια «φασόν» που η προετοιμασία έχει δείξει ότι παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Ετσι θα ψάξει τα πατήματά της. Και όσο περνάει ο καιρός και τα βρίσκει, θα λειτουργούν αβίαστα και περισσότερα πράγματα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ