27.3 C
Athens
Τρίτη, 2 Ιουλίου, 2024

Ο Γκάλης στο Hall of Fame (Vids)

O Nίκος Γκάλης βρήκε το δρόμο του για το Hall of Fame. Μια από τις μεγαλύτερες μορφές του ελληνικού και ευρωπαϊκού μπάσκετ, περνάει τα... σύνορα και βρίσκει τη θέση του ανάμεσα στους κορυφαίους όλου του πλανήτη...

Known for his great scoring ability and as the greatest player in Greek history, we welcome @ARISBCgr legend Nick Galis. #17HoopClass

Ο Έλληνας γκαρντ θα βρίσκεται στην τάξη του 2017 μαζί με τον Τρέισι Μακ Γκρέιντι, τον Μπιλ Σελφ, προπονητή του Πανεπιστημίου Κάνσας, ο Μάφετ ΜακΓκρο του Νοτρ Νταμ, η Ρεμπέκα Λόκο, ο Ρόμπερτ Χιους, ο πιο επιτυχημένος προπονητής Γυμνασίων, ο Μάνι Τζάκσον ιδιοκτήτης των Χάρλεμ Γκλόμπτρότερς, ο Τομ Γέρνστεντ που θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης «τρέλας του Μαρτίου» (March Madness), o Ζακ Κλέιτον, ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια των πρώτων χρόνων του μπάσκετ, ο Τζέρι Κράουζε, ο θρυλικός γενικός διευθυντής των Σικάγο Μπουλς της δεκαετίας του ’90 που πρόσφατα απεβίωσε και ο Τζορτζ ΜακΓκίνις, ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες του πρωταθλήματος ΑΒΑ, πριν αγωνιστεί το 1975 και στο ΝΒΑ.

Τι έχουν πει για τον Νίκο Γκάλη οι αντίπαλοι; Διαβάστε για να παίρνετε και οι νεότεροι κάποια ιδέα...

Ντράζεν Πέτροβιτς: "Αν εγώ είμαι ο γιος του διαβόλου, τότε ο Nick Galis είναι ο ίδιος ο διάβολος".

Aλεξάντερ Πέτροβιτς (προπονητής): "O Nτράζεν είναι αδερφός μου, αλλά για καλύτερο αθλητή του 1987 ψήφισα τον Γκάλη".

Αλεξάντερ Γκομέλσκι (προπονητής): "Ο Γκάλης είναι ο παίκτης του 21ου αιώνα. Του βγάζω το καπέλο".

Αντόνιο Ντίαζ Μιγκέλ (προπονητής της Εθνικής Ισπανίας το 1990 πριν τον αγώνα των δυο ομάδων): "Ελάτε κόψτε τη πλάκα. Έχετε φέρει τον Γκάλη μαζί σας, αλλά μου τον κρύβετε"

Άρβιντας Σαμπόνις: "Αν ο Γκάλης θέλει να βάλει καλάθι, θα το βάλει όποιος κι αν είναι ο αντίπαλος".

Μάικλ Τζόρνταν: "Δεν περίμενα ότι θα υπήρχε ένας τόσο καλός επιθετικός παίκτης στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα".

Μπομπ Μάκαντου: "Είδα τον Γκάλη να κάνει πράγματα, που δεν γινόντουσαν ούτε στους Λέικερς και τους Σέλτικς".

Bόιτσεκ Kραϊόφσκι (προπονητής της Λεχ Πόζναν): "Είπα στους παίκτες μου πως θα μαρκάραμε τους 4 παίκτες του Άρη και κάναμε τα σχέδια μας. Για τον Γκάλη κάναμε την προσευχή μας".

Pουντ Xαρεβάιν (προπονητής της Ολλανδίας): "Ξέρω έναν τρόπο να σταματήσουμε τον Γκάλη: να τον κλειδώσουμε στο ξενοδοχείο!".

Και κάπου εδώ να πούμε επίσης πως έχει κατακτήσει 8 Πρωταθλήματα Ελλάδας, 7 Κύπελλα Ελλάδας, το αξέχαστο χρυσό μετάλλιο του Ευρωμπάσκετ 1987, το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ 1989 στο Ζάγκρεμπ της τότε ενωμένης Γιουγκοσλαβίας.

Η ικανότητά του να... βάζει την μπάλα στο καλάθι με ΟΠΟΙΟΝ τρόπο αποφάσιζε ήταν αυτή που τον έκανε να ξεχωρίσει, συνδυασμό με τον επαγγελματισμό του. Αυτά ήταν που τον οδήγησαν να κατακτά την κορυφή στη λίστα των σκόρερ σε όποια διοργάνω έπαιρνε μέρος...

  • 11 φορές πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος: 1981, 1982, 1983, 1984, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990, 1991
  • 2 φορές πρώτος σκόρερ Κυπέλλου Πρωταθλητριών: 1992, 1994
  • 4 φορές Πρώτος σκόρερ Ευρωμπάσκετ: 1983, 1987, 1989, 1991
  • 1 φορά Πρώτος σκόρερ Μουντομπάσκετ: 1986

Να υπενθυμίσουμε κάπου εδώ πως ο Γκάλης έφτασε στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ, παιδί Ελλήνων μεταναστών από τη Ρόδο και έφτασε στη χώρα μας το 1979, παίζοντας για τον Άρη ως το 1992, ενώ στη συνέχεια μεταπήδησε στον Παναθηναϊκό.

Να τα πούμε και με εικόνες όμως...

 

Υπάρχουν όμως και οι άλλοι... Και οι δικές τους αντιδράσεις στην επιλογή τους...

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ