21 C
Athens
Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2024

Ο Βασίλης είχε την… Χάρις!

Ο Μάνι Χάρις έκανε το ντεμπούτο του με τη φανέλα της ΑΕΚ, έδειξε πως χρειάζεται χρόνο ακόμα για να προσαρμοστεί, όμως η Ένωση ήταν τυχερή που είχε... Ξανθόπουλο! Ο πολύπειρος γκαρντ μαζί με τον εξαιρετικό για μία ακόμα φορά Ντελρόι Τζέιμς ήταν οι πρωταγωνιστές της ανατροπής που έκανε η ΑΕΚ στην τελευταία περίοδο και ήταν απαραίτητη για να φτάσει στη δύσκολη νίκη επί του Ρεθύμνου με 81-74. Τα εύσημα πάντως ανήκουν στην ομάδα του Νίκου Βετούλα, που ήταν εξαιρετική σε μεγάλο διάστημα του αγώνα και κοίταξε στα μάτια τον "δικέφαλο" ως το τέλος.

Μετά από ένω νωθρό πρώτο δεκάλεπτο, στο οποίο οι δύο ομάδες πρόσεχαν περισσότερο τις άμυνές τους και εμφάνισαν επιθετική δυστοκία, η ΑΕΚ άρχισε να παίρνει μια διαφορά και τον έλεγχο του αγώνα, κυρίως επειδή συνέχιζε να επιδεικνύει αμυντική συνέπεια. Με τον Ελονού να είναι συγκεντρωμένος στα αμυντικά καθήκοντά του και τον Μανωλόπουλο να ακολουθεί το σχήμα του Ρεθύμνου με τους δύο κοντούς (Μούντι, Μέντλοκ) βάζοντας μαζί και τους δύο δικούς του κοντούς (Γκριν, Ξανθόπουλο), η άμυνα της Ένωσης ήταν πολύ αποτελεσματική ως το 17', έλεγξε τα ριμπάουντ και καθώς στην επίθεση ο Σάκοτα ήταν ζεστός, η διαφορά πήρε διψήφια τιμή. Στο 12' το σκορ ήταν 27-16 και στο 17' 34-21.

Αλλά από εκεί και μετά το Ρέθυμνο άρχισε να αντιδρά εκμεταλλευόμενο και τα λάθη της ΑΕΚ. Η είσοδος του Μαυροειδή αντί του Ελόνου χάλασε την άμυνα της Ένωσης και η ομάδα της Κρήτης με τον Γκούντγουιν και τον Μούντι να ξυπνούν μείωσε 37-30 στο τέλος του ημιχρόνου. Και στην τρίτη περίοδο άρχισε το πάρτι.

Η ΑΕΚ σταμάτησε να παίζει άμυνα, καθώς ο Ελόνου έχασε τη συγκέντρωσή του, ενώ και ο Μανωλόπουλος αυτή τη φορά δεν ακολούθησε τον Βετούλα. Προτίμησε να παίξει με έναν πλέι μέικερ, τη στιγμή που το Ρέθυμνο έπαιζε με τους δύο κοντούς κι έτσι ο Μούντι... οργίασε. Μαζί του οι Ρόμπερτσον, Ντάνιελς εκτελούσαν από την περιφέρεια, ο Γκούντγουιν "έδεσε" όλη την άμυνα και το Ρέθυμνο κυριάρχησε. Στο 25' ειχε ολοκληρώσει ένα εντυπωσιακό σερί 27-8 και είχε περάσει μπροστά με 48-42 "παγώνοντας" το ΟΑΚΑ!

Η ΑΕΚ αγχώθηκε, άρχισε να έχει κακές επιλογές στην επίθεση, το Ρέθυμνο προηγήθηκε με 59-51 στο 29' και κάπου εκεί ο Μανωλόπουλος το πήρε απόφαση. Ο Ντλρόι Τζέιμς σε θέση "5" και ο Ξανθόπουλος πάνω στον Μούντι. Το παιχνίδι γύρισε.

Με τον Τζέιμς να "δένει" την άμυνα και τον Ξανθόπουλο να... καταπίνει τον Μούντι και να προκαλεί μεγάλο πρόβλημα στην κυκλοφορία της μπάλας του Ρεθύμνου, η ΑΕΚ έκανε την αντεπίθεση και στα μισά της τελευταίας περιόδου είχε ανακτήσει τον έλεγχο. Στο 32' πέρασε μπροστά με 62-61 τρέχοντας σερί 11-2, στο 35' το σκορ ήταν 73-66 και παρόλο που το Ρέθυμνο δεν το έβαλε κάτω, η Ένωση δεν μπορούσε να χάσει. Ο Σάκοτα ήταν μια σταθερή επιθετική λύση και δεν επέτρεψε στους φιλοξενούμενους να αναθαρρήσουν, έτσι η ΑΕΚ έφτασε έστω και δύσκολα στην απαραίτητη γι' αυτήν νίκη.

ΟΙ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ: Μπορεί ο Ντούσαν Σάκοτα να ήταν ο πρώτος σκόρερ του αγώνα με 23 πόντους, αλλά η ΑΕΚ δεν θα είχε κερδίσει ποτέ το Ρέθυμνο αν δεν είχε τον Βασίλη Ξανθόπουλο και τον Ντελρόι Τζέιμς. Οι δυο τους ήταν αυτοί που έκαναν την άμυνα πιεστική και αποτελεσματική στο σημείο εκείνο που έπρεπε να γίνει η τελική αντεπίθεση της Ένωσης, έκλεψαν μαζί έξι φορές την μπάλα κι αυτό τα λέει όλα. 

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Τη σχετική ισορροπία στις στατιστικές επιδόσεις των δύο ομάδων διαταράσσει η διαφορά στα λάθη. Το Ρέθυμνο έκανε 18, η ΑΕΚ 11 κι αυτή η διαφορά στάθηκε καταλυτική υπέρ της Ένωσης.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ