18 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο «Αυτοκράτορας» και οι «Πρίγκιπες»

Το πρώτο Σούπερ Καπ έρχεται και το Basketa.gr παρουσιάζει τον ημιτελικό Παναθηναϊκού και Περιστερίου, σε ένα ζευγάρωμα που ποτέ δεν χάνει το ενδιαφέρον του.

Ο ένας προχωρά σε μια καινούργια αρχή, για ακόμη μια φορά στα τελευταία οκτώ χρόνια, ελπίζοντας να βρει ένα δρόμο, που ίσως να μην είναι στρωμένος με… εξάστερα ροδοπέταλα, αλλά μπορεί να τον φέρει με τον καιρό και με υπομονή στο πλάνο του στην επανάληψη των μεγάλων του ημερών. Ο άλλος έχει γυρίσει… για τα καλά στα πράγματα του ελληνικού μπάσκετ και, δικαίως, διεκδικεί ρόλο πρωταγωνιστή, κάτι που θα πιστοποιούσε με μια μεγάλη νίκη έναντι του «Αυτοκράτορα» του αθλήματος εντός συνόρων.

Ο Παναθηναϊκός, όπως είχαμε αναφέρει στο Basketa.gr, έχει και πάλι μια διαφορετική αφετηρία από τους αντιπάλους του. Ο νέος τεχνικός του και οι παίκτες του είναι φερέλπιδες, αλλά χρειάζονται τον χρόνο τους μέχρι να υλοποιήσουν, αυτό που έχουν σχεδιάσει με την καινούργια διοικητική ομάδα, που έχει προκύψει.

Το Περιστέρι, από την πλευρά του, δεν χρειάστηκε να αλλάξει πολλά πράγματα. Στις καλύτερες τέσσερις ελληνικές ομάδες βρίσκεται, στο BCL προχωρά με γοργούς ρυθμούς προς την πρόοδο και θα ήθελε, χωρίς να το αδικεί κανείς, με καλά εφαρμοσμένη «συνταγή» να «γλυκοκοιτάζει» την κούπα του πρώτου Super Cup.

Ό,τι κι αν συμβεί, είναι ένας «Εξάστερος»…

Ο Παναθηναϊκός βίωσε… κοσμοϊστορικές αλλαγές το καλοκαίρι αυτό, αφού για πρώτη φορά ύστερα από πάνω από τρεις δεκαετίες καλείται να πορευτεί χωρίς κάποιον Γιαννακόπουλο να βρίσκεται, έστω φανερά, στο τιμόνι του. Οι «πράσινοι» χρειάστηκε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς να αλλάζει το διοικητικό καθεστώς, να βρουν μια διοικητική ομάδα, που θα «έτρεχε» ένα νέο πλάνο, θα έβρισκε προπονητή να συμφωνήσει και παίκτες να το εφαρμόσουν.

Για τους «πράσινους», ευτυχώς, βρέθηκε ο Γιώργος Βόβορας, που πέρυσι πριν από τη δεύτερη θητεία του Ρικ Πιτίνο, απέδειξε πως αξίζει μια ευκαιρία ως πρώτος προπονητής. Η ιστορία θα δείξει, αν είναι λίγο βιαστικό να την πάρει τώρα, ή είναι όντως η κατάλληλη στιγμή, αλλά το βέβαιο είναι πως κάποια στιγμή έπρεπε να αναλάβει.

Οι κινήσεις που έγιναν και με τη δική του «υπογραφή» στις εισηγήσεις, πάντως, ήταν… αρκετά ψαγμένες. Παίκτες σαν τον Σαντ-Ρος και τον Νέντοβιτς αντιμετωπίζονται ως… πολυτέλεια σε ομάδες με το μπάτζετ του σημερινού Παναθηναϊκού, κάτι που δείχνει φιλοδοξία. Μαζί τους ήρθαν και παίκτες, που άπαντες έχουν κάποιο κίνητρο να αποδείξουν τον εαυτό τους, όπως ο Μποχωρίδης, ο Ουάιτ, ο Όγκαστ, ο Φόστερ και ο Τζάκσον, με την ελληνική τριάδα των Παπαπέτρου, Παπαγιάννη και Μήτογλου να έχει πια ιερό καθήκον να ηγηθεί της επόμενης ημέρας.

Αυτό μπορεί να είναι και το θετικό της όλης υπόθεσης. Το νεαρό της ηλικίας προπονητή και ηγετών, αν συνδυαστεί με αληθινή πίστωση χρόνου, μπορεί να φέρει το «τριφύλλι» και πάλι να είναι για χρόνια πρωταγωνιστής.

Το ρόστερ του Παναθηναϊκού με νούμερα:

6.Γιώργος Παπαγιάννης

7.Λευτέρης Μποχωρίδης

8.Ζακ Όγκαστ

10.Ιωάννης Παπαπέτρου

12.Νίκος Δίπλαρος

14.Λεωνίδας Κασελάκης

16.Γιώργος Καλαϊτζάκης

17.Μάρκους Φόστερ

18.Νίκος Περσίδης

26.Νεμάνια Νέντοβιτς

21.Δημήτρης Μωραΐτης

30.Άαρον Ουάιτ

44.Ντίνος Μήτογλου

50.Μπεν Μπέντιλ

55.Πιερ Τζάκσον

74.Χάουαρντ Σαντ-Ρος

- Ίαν Βουγιούκας

«Πρίγκιπες»… δελφίνοι για κούπα

Το Περιστέρι είναι μια παρόμοια περίπτωση Προμηθέα, υπό την έννοια πως διαθέτει επίσης ένα ξεκάθαρο πλάνο για το πώς θα φτάσει σε θέσεις κορυφής εντός κι εκτός συνόρων, αλλά και το πώς θα αναδείξει μπασκετμπολίστες. Έχει, άλλωστε, μια μεγάλη παράδοση, τόσο σε Έλληνες όσο και σε ξένους.

Όπως και στην περίπτωση Βόβορα, όμως, έχει το δικό του νέο προπονητή να παρουσιάσει. Ο Νίκος Παπανικολόπουλος, άλλωστε, πέρασε αρκετά χρόνια ως βοηθός σε πάγκους και απέδειξε, όταν ανέλαβε μετά το ξαφνικό «διαζύγιο» με τον Ηλία Ζούρο, ότι μπορούσε να… φέρει πέρα το καράβι. Η ομάδα έμεινε ψηλά στο πρωτάθλημα κι έκανε μια μεγάλη προσπάθεια στο BCL, ζητώντας τώρα κάτι παραπάνω.

Για αυτό το λόγο, άλλωστε, πρόσθεσε εμπειρία με τους Λουκά Μαυροκεφαλίδη και Γιάννη Αθηναίου, δύο Έλληνες εγνωσμένης αξίας, ποιότητας και… γνώσης του πώς φτάνεις στην καταξίωση, μαζί με τον αειθαλή Παναγιώτη Βασιλόπουλο και τον πάντοτε παρόντα Γάιο Σκορδίλη, με τον Χρήστο Σαλούστρο να έχει τις παραστάσεις του και τον Ζώη Καράμπελα να έπεται για το μέλλον. Οι ξένοι, δε, δεν είναι τυχαίοι, καθώς οι Γκρέι και Πέτεγουεϊ είναι από τις καλές περιπτώσεις που έχουν αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ οι Άρλετζ και Γκάντι θα έχουν τον χρόνο τους να δείξουν πόσο καλό… μάτι είχαν στα δυτικά προάστια.

Το ρόστερ του Περιστερίου με νούμερα:

1.Τζόναθαν Άρλετζ

3.Αμπντούλ Γκάντι

4.Γάιος Σκορδίλης

5,Τέραν Πέτεγουεϊ

7.Τηλέμαχος Βησσαρίου

8.Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου

12.Λουκάς Μαυροκεφαλίδης

15.Χρήστος Σαλούστρος

16.Τζουλιάνο Τόλα

17.Γιάννης Αθηναίου

18.Ζώης Καράμπελας

21.Παναγιώτης Βασιλόπουλος

22.Γιάννης Ευσταθιάδης

24.Μάρβιν Τζόουνς

32.Στίβεν Γκρέι



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ