20 C
Athens
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024

Ο Αντώνης Γκοντόπουλος εξιστορεί πως πέρασε τον Covid-19

Εικοσιτετράωρα αγωνίας πέρασαν στο Βόλο μετά το κρούσμα κορoνοϊού. Συγκεκριμένα ο Αντώνης Γκοντόπουλος, διαγνώσθηκε θετικός στον ιό του covid-19 και αμέσως το ΕΑΚ Βόλου τέθηκε σε καραντίνα.

Ακολούθησαν τα απαιτούμενα υγειονομικά μέτρα και η προληπτική απολύμανση του κλειστού. Από πλευράς του ο Βολιώτης αθλητής μίλησε στο «Magnesiasports»και στον Χρυσόστομο Τρίμμη για τη δοκιμασία που πέρασε. Για  το πώς βρέθηκαν θετικά και μέλη του στενού του οικογενειακού περιβάλλοντος αλλά και ο ίδιος και πως ήταν τυχερός που του παρουσίασε με ήπια συμπτώματα.

Να ξεκινήσουμε λίγο με τη διάγνωση, πότε και γιατί χρειάστηκε να γίνει;
«Βασικά το κατάλαβα από κάποια συμπτώματα, όχι πολύ έντονα, και αποφάσισα να κάνω το τεστ. Είχα πυρετό, όχι πολύ υψηλό, κάποια δέκατα και γι’ αυτό θέλησα να βεβαιωθώ αν τρέχει κάτι ή όχι. Τα συμπτώματα πάντως μου φάνηκαν περίεργα, γιατί δεν ένιωθα να έχω κρυώσει κάπου και έκανα την επόμενη ημέρα το τεστ για να είμαι και καλυμμένος και απέναντι στην ομάδα και για τους δικούς μου ανθρώπους. Μετά από λίγες ώρες βγήκε θετικό».

Μόλις σε ενημέρωσαν πώς αντέδρασες;
Το περίμενα. Έτσι όπως ένιωθα, πίστεψα ότι πρόκειται για τον κορωνοϊό. Δεν μπορούσα ωστόσο να το συνδυάσω με κάποιο περιστατικό, γιατί δεν είχα επαφή με κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα και δεν ήξερα πώς έγινε. Πήρα λοιπόν τα αποτελέσματα και κινήθηκαν κάποιες διαδικασίες, κάνοντας έλεγχο σε δημόσιο νοσοκομείο και εξετάσεις για να δουν οι ειδικοί αν υπάρχει κίνδυνος πνευμονίας. Ήταν όλα μια χαρά και μου είπαν ότι μπορούσα να το περάσω σπίτι μου σε καραντίνα».

Ήσουν από τους τυχερούς δηλαδή, με ήπια συμπτωματολογία;
«Τα συμπτώματα που είχα για 3-4 ημέρες ήταν χαμηλός σχετικά πυρετός, αφού μία φορά έφτασε περίπου το 38, που σταμάτησε μετά την 3η-4η ημέρα. Είχα αδυναμία αλλά δεν φοβήθηκα γιατί δεν είχα δύσπνοια. Είχα όμως πονοκέφαλο για αρκετές ημέρες, ενώ με το που έπεσε ο πυρετός έχασα γεύση και όσφρηση τελείως»!

Πώς είναι το να χάνεις γεύση και όσφρηση;
«Είναι πολύ περίεργο! Δεν καταλάβαινα τι έτρωγα ούτε τι μύριζα. Ήταν πολύ περίεργο γιατί δεν είχα καταρροή ή συνάχι, ούτε πονόλαιμο ή βήχα. Απλάα ξαφνικά χάθηκαν γεύση και όσφρηση».

Μάλιστα έκανες και δεύτερο τεστ μετά από λίγες ημέρες και βγήκε επίσης θετικό;
«Μου είχαν πει από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ότι τη 10η μέρα, μετά την επιβεβαίωση του πρώτου τεστ, αν είμαι απύρετος να το επαναλάβω και αν βγω αρνητικός να τελειώσει εκεί η καραντίνα. Έκανα το τεστ όντας απύρετος αρκετές ημέρες, όμως βγήκε και πάλι θετικό. Ένιωθα πάντως ότι δεν ήμουν εντελώς καλά».

Είχες όμως και περιστατικά στο οικογενειακό σου περιβάλλον;
«Κόλλησαν δύο άτομα του στενού μου οικογενειακού περιβάλλοντος. Αν και το πρώτο τεστ που έκαναν είχε βγει αρνητικό, μετά από 4-5 ημέρες παρουσίασαν συμπτώματα με δέκατα, και βγήκαν θετικοί. Λόγω ηλικίας το ένα από τα δύο άτομα χρειάστηκε προληπτικά να νοσηλευτεί στη Λάρισα, χωρίς ωστόσο να ισχύει όπως ακούστηκε ότι δήθεν χρειάστηκε να διασωληνωθεί. Ήταν μια χαρά στην υγεία του. Πάντως είναι ένας ύπουλος ιός, γιατί χτυπάει στην αρχή, κάνει μία ύφεση και παρουσιάζεται ξανά μετά από 7-8 ημέρες. Πλέον όμως είναι στο σπίτι και είναι μια χαρά».

Νιώθεις τυχερός λοιπόν που το περάσατε τόσο εύκολα;
«Δεν ξέρεις τι να περιμένεις γενικά, με βάση και αυτά που ακούς από τα ΜΜΕ, και στην αρχή επικρατεί πανικός, ειδικά για τις μεγαλύτερες ηλικίες. Θέλει όμως προσοχή γιατί η μεταδοτικότητα του ιού είναι πολύ μεγάλη. Μπορεί σε μικρές ηλικίες να περνάει ήπια και να μοιάζει με έντονη γρίπη αλλά στις μεγαλύτερες ηλικίες δεν ξέρεις πώς θα χτυπήσει, ειδικά αν υπάρχει ένα υπόβαθρο με κάποιο σοβαρό υποκείμενο νόσημα, και δεν ξέρεις πώς θα εξελιχθεί. Γι’ αυτό θέλει προσοχή. Ειδικά στις μεγάλες ηλικίες».

Σ’ αυτούς που λένε ότι δεν υπάρχει κορωνοϊός, τι απαντάς;
«Φυσικά και υπάρχει ιός και είναι περίεργος. Αυτό που έζησα ήταν περίεργο, με την αγευσία και την ανοσμία, που ουσιαστικά ήταν χτύπημα του ιού στο νευρικό σύστημα. Ήταν περίεργο για μένα μία… γρίπη να χτυπάει στο νευρικό σύστημα, χωρίς να έχω προβλήματα στο αναπνευστικό».

Όλη αυτή την κατάσταση βέβαια την πληρώνει και το μπάσκετ:
«Αυτό ήταν πρόβλημα και στην ομάδα, γιατί όλα πήγαν πίσω. Μέχρι να βγούνε τα αποτελέσματα και να απολυμανθεί το γήπεδο, πήγαμε πολύ πίσω. Γενικά, για όλον τον Αθλητισμό, είναι τραγικές καταστάσεις που περνάμε».

Πιστεύεις ότι θα το περάσουμε σύντομα όλο αυτό;
«Πραγματικά δεν ξέρω. Τα κρούσματα έχουν ανέβει πολύ και πάμε πάλι σε γενικό lockdown, προφανώς για να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες. Χρειάζεται προσοχή απ’ όλους αλλά δεν χρειάζεται ο πανικός που επικρατεί. Χρειάζεται ψυχραιμία και οι περισσότεροι το αντιμετωπίζουν ως γρίπη. Το θέμα είναι οι ευπαθείς ομάδες και η αντοχή του συστήματος Υγείας και εκεί είναι το πρόβλημα».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ