20.7 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Ο ένας έπαιξε και ο άλλος έφυγε

Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε απόλυτα δίκαια τον τίτλο στη Stoiximan.gr Basket League, απέναντι σ' έναν Ολυμπιακό που μετά το ημίχρονο τα έκανε όλα λάθος.

Για ένα ημίχρονο ο πέμπτος τελικός του ελληνικού πρωταθλήματος είχε όλα τα στοιχεία ενός ντέρμπι. Μπόλικο άγχος, λάθη απ' όλες τις πλευρές και εξέλιξη που προμήνυε ότι ο τίτλος θα κρινόταν στις λεπτομέρειες. Ευτυχώς για τους γηπεδούχους, από την ανάπαυλα του παιχνιδιού κι έπειτα, οι αντίπαλοί τους έκαναν πιο εύκολο το έργο τους εντός κι εκτός παρκέ.

Η απόφαση να αποχωρήσει η ομάδα από το παρκέ, πριν την έναρξη του τρίτου δεκαλέπτου εκτός από... περίεργη έκανε και κακό στο σύνολο του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Όταν στο ΣΕΦ έχουν γίνει συνήθεια τα επεισόδια εντός κι εκτός γηπέδου κι όταν πέρσι σε αντίστοιχο παιχνίδι, οι «πράσινοι» βγήκαν να παίξουν το τελευταίο δίλεπτο σε πολεμικό τοπίο, ήταν τουλάχιστον απαράδεκτη η κίνηση να φύγουν επειδή... βράχηκε ο κύριος Σκινδήλιας. Προφανώς και δεν πρέπει να συμβαίνει τίποτα απ' όλα αυτά στα γήπεδα, αλλά μπροστά στο ΣΕΦ, το ΟΑΚΑ ήταν και χθες (17/6) «εκκλησία». Παράλληλα, ενώ οι Πειραιώτες είχαν το μομέντουμ, τελικά το έχασαν μαζί και με το μυαλό τους. Με πολύ απλά λόγια ο Παναθηναϊκός ήθελε να παίξει και ο Ολυμπιακός ήθελε να φύγει. Δεν είναι δύσκολο για κανέναν να καταλάβει ποιος θα νικούσε στο τέλος με τη νοοτροπία της κάθε πλευράς.

Κλασικές κι αναμενόμενες οι «κραυγές» για τη διαιτησία όμως δεν έχουν την παραμικρή βάση. Στο μπάσκετ κερδίζει ο καλύτερος. Ο Ολυμπιακός ήταν ανώτερος στον πρώτο και τον τρίτο τελικό. Στους άλλους τρεις ήταν σαφώς χειρότερος από τον «αιώνιο» και απόλυτα δικαιολογημένα έμεινε άτιτλος για δεύτερη σερί χρονιά. Αν οι διαιτητές ήθελαν να ευνοήσουν τους «πράσινους» θα μπορούσαν κάλλιστα να μη σφυρίξουν τα δύο από τα τέσσερα φάουλ του Νικ Καλάθη -τα οποία δεν ήταν-, με τον ηγέτη του Παναθηναϊκού να πηγαίνει στον πάγκο στο 23'. Αμέσως μετά από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο Ολυμπιακός όχι μόνο δεν μπόρεσε να προσπεράσει ξανά, αλλά έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο και οι Γκιστ και Σίνγκλετον έκαναν συνήθεια να κρεμιούνται στο καλάθι των «ερυθρόλευκων».

Το τρίποντο του Τζέιμς ακριβώς με την εκπνοή της τρίτης περιόδου απλώς έβαλε τέλος στα όνειρα των Πειραιωτών για τον τίτλο μέσα στο ΟΑΚΑ. Το «τριφύλλι» πήρε ένα πανάξιο πρωτάθλημα σκοράροντας 53 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο. Κι αυτό συνέβη διότι αποφάσισε να παίξει σωστό μπάσκετ, χωρίς υπερβολές και να «χτυπήσει» στο αδύνατο σημείο του αντιπάλου. Από τη στιγμή που υπήρξε αιφνιδιασμός για τους πρωταθλητές Ελλάδας, τα πάντα έγιναν σαφώς πιο εύκολα.

Για τον Παναθηναϊκό, η... πεντάδα των Παππά, Τζέιμς Λοτζέσκι, Σίνγκλετον, και Γκιστ ήταν εκείνη που έκανε τη διαφορά. Οι δύο πρώτοι οδήγησαν επιθετικά στο δεύτερο μέρος και με τα καλάθια τους έκριναν το νικητή, ο Αμερικανός με βέλγικο διαβατήριο έκανε το βήμα μπροστά που περίμενε ο προπονητής του, ενώ η φροντ λάιν του Παναθηναϊκού νίκησε κατά κράτος την αντίστοιχη του Ολυμπιακού, με τον Σίνγκλετον να είναι συγκλονιστικός με 17 ριμπάουντ.

Από την πλευρά του, ο Τσάβι Πασκουάλ δεν φοβήθηκε να ρισκάρει και να ρίξει στη μάχη όλους τους παίκτες του, παίρνοντας μάλιστα πράγματα από τον Παππά ο οποίος δεν φαινόταν σε καλή κατάσταση τον τελευταίο καιρό. Ο Καταλανός τεχνικός για δεύτερη σερί σεζόν οδηγεί τον Παναθηναϊκό στον τίτλο και του ανήκει σημαντικό μερίδιο. Το μόνο που απομένει πλέον είναι να επαναφέρει την ομάδα και σε Φάιναλ Φορ.

Εν κατακλείδι, το φινάλε σε μία δύσκολη σεζόν είναι γλυκό για τον Παναθηναϊκό, με τον τίτλο να είναι αφιερωμένος στον Παύλο Γιαννακόπουλο. Παράλληλα, οι «πράσινοι» διατήρησαν το σερί που τους κάνει μοναδικούς σε όλο τον πλανήτη, καθώς σήκωσαν έστω μία κούπα για μία ακόμα χρονιά. Η τελευταία φορά που το «τριφύλλι» δεν πανηγύρισε κάποιον τίτλο ήταν την αγωνιστική περίοδο 1994-95!



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ