22.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο «έλεγχος» του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα (pics+vids)

Ο Παναθηναϊκός έχει καλές και κακές στιγμές μέχρι στιγμής στη φετινή Ευρωλίγκα και το Basketa.gr... ελέγχει τους «πράσινους» για τη μέχρι τώρα πορεία τους.

Από το καλοκαίρι και μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου από την προεδρία της ΚΑΕ, όλοι γνώριζαν ότι η χρονιά θα ήταν μεταβατική κι αρκετά δύσκολη. Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης και ο Δημήτρης Διαμαντίδης τοποθετήθηκαν σε διοικητικά πόστα, ενώ έχουν στον πλευρό τους και τον Τάκη Τριαντόπουλο. 

Η επόμενη μέρα ήταν δεδομένο ότι θα είναι δύσκολη, με το μπάτζετ να πέφτει αισθητά και να αποχωρεί ο ηγέτης της προηγούμενης πενταετίας, Νικ Καλάθης. Πριν λίγες ημέρες πάντως φάνηκε ότι στο «τριφύλλι» δεν έχουν πάψει να επενδύουν στο μέλλον κι αυτό αποδείχτηκε περίτρανα από την απόκτηση του Λευτέρη Μαντζούκα από τον Προμηθέα Πάτρας.

Πάμε να δούμε όμως τα πεπραγμένα των πρωταθλητών Ελλάδας στη φετινή Ευρωλίγκα, λίγο πριν πέσει η αυλαία του πρώτου γύρου...

 

Η πορεία

Ο Παναθηναϊκός ανέτρεψε τα προγνωστικά με το «καλημέρα» στη σεζόν, πανηγυρίζοντας μεγάλο διπλό στην έδρα της Χίμκι. Ουδείς τότε γνώριζε ότι οι Ρώσοι θα εξελίσσονταν στη δυσάρεστη έκπληξη της διοργάνωσης. Η προσγείωση ήρθε μία εβδομάδα αργότερα, καθώς ηττήθηκε στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ... Ακολούθησε το ταξίδι άνευ λόγου στη Γαλλία για το παιχνίδι με τη Βιλερμπάν που αναβλήθηκε. Η ομάδα πάντως παρά την ταλαιπωρία ανασυντάχθηκε και φλέρταρε με μεγάλο διπλό στην έδρα της Μπαρτσελόνα, όπου λύγισε στην παράταση.

Ακολούθησε μία εμφατική νίκη επί της Φενέρμπαχτσε, όμως και πάλι η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Οι σερί ήττες από ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Αναντολού Εφές προβλημάτισαν, όμως περισσότερο ενόχλησαν οι διασυρμοί από Βαλένθια, Μπασκόνια και Βιλερμπάν, όλοι τους εκτός έδρας. Η αντίδραση ήρθε από τους «πράσινους» υποχρεώνοντας την Μπάγερν Μονάχου να φύγει με σκυμμένο το κεφάλι από την Αθήνα και παίρνοντας μεγάλο διπλό στην έδρα της Αρμάνι Μιλάνο.

Η «προσγείωση» ήταν απότομη, καθώς οι πρωταθλητές Ελλάδας έχασαν από τη Ζαλγκίρις εντός έδρας. Στη συνέχεια κοίταξαν στα μάτια τη Ρεάλ Μαδρίτης αλλά έχασαν στην παράταση -ξανά στο «σπίτι» τους-, σ' έναν αγώνα στον οποίο είχαν δικαιολογημένα παράπονα για τη διαιτησία. Ακολούθησε η εμφατική νίκη κόντρα στην Άλμπα Βερολίνου και η προχθεσινή (22/12) ήττα από τη Μακάμπι στο Τελ Αβίβ.

Συνολικά το ρεκόρ του Παναθηναϊκού είναι 5-10 (χρωστάει ένα παιχνίδι εκτός έδρας με τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης που έχει οριστεί για τον Φεβρουάριο) και σε καμία περίπτωση δεν είναι ικανοποιητικό. Οι «πράσινοι» βρίσκονται στην 15η θέση και θα μπορούσαν να τα έχουν πάει καλύτερα, καθώς άξιζαν τη νίκη στο παιχνίδι με τη Ρεάλ, ενώ θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει την ήττα από την Αναντολού Εφές. 

Ο σταρ

Ο Νεμάνια Νέντοβιτς έχει τραβήξει τα βλέμματα επάνω του και όχι άδικα. Ο Σέρβος γκαρντ μετά από δύο «προβληματικές» σεζόν στην Αρμάνι Μιλάνο πήρε την απόφαση να ρίξει το κασέ του και να αποδεχθεί την πρόταση του Παναθηναϊκού. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό τόσο για τον ίδιο όσο και για το «τριφύλλι».

Ο 29χρονος σκόρερ είναι αναμφίβολα ο ηγέτης του κλαμπ σκοράροντας 16,6 πόντους με 39,6% στα σουτ τριών πόντων. Είναι ο άνθρωπος που αποτελεί εγγύηση στην επίθεση της ομάδας κι αποδεικνύει γιατί στο παρελθόν είχε φτάσει μέχρι και το ΝΒΑ. Σκοράρει με όλους τους τρόπους, προσφέροντας ταυτόχρονα και μπόλικο θέαμα με τις «χορευτικές» κινήσεις του. 

Άξιος συμπαραστάτης του ο εμφανώς ανεβασμένος Γιώργος Παπαγιάννης ο οποίος μετά την εκτός έδρας ήττα από την Μπαρτσελόνα έχει «μεταμορφωθεί» σ' έναν από τους καλύτερους σέντερ της Ευρωλίγκας, προσφέροντας και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Ο κόουτς

Η ευκαιρία που όλοι περίμεναν ήρθε το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο Γιώργος Βόβορας πήρε το χρίσμα κι έγινε ο προπονητής του Παναθηναϊκού. Ο 43χρονος τεχνικός έχοντας θητεύσει πλάι σε σπουδαίους προπονητές (Πασκουάλ, Πιτίνο) αλλά και στο «σχολείο» του Αργύρη Πεδουλάκη, προσπαθεί να πετύχει σ' ένα ομολογουμένως πολύ δύσκολο έργο.

Οι πρωταθλητές Ελλάδας ορισμένες φορές μοιάζουν να βάζουν τη «σφραγίδα» του προπονητή τους στο παρκέ, όμως σε κάποιες άλλες φαίνονται να μην τα καταφέρνουν εξίσου καλά. Υπάρχουν σίγουρα πράγματα που χρειάζονται βελτίωση, όπως για παράδειγμα ο τρόπος που μπαίνει η ομάδα στα εκτός έδρας παιχνίδια, αλλά το πρόσημο δεν είναι θετικό, ούτε κι αρνητικό, με δεδομένη τη δυσκολία της αποστολής.

Στα υπέρ του κόουτς είναι ότι δεν έχει χάσει τα αποδυτήρια και ότι αρκετοί παίκτες έχουν αποδεχτεί το ρόλο τους.

Τι λείπει

Αν κάτι έχει λείψει από την αρχή της σεζόν στον Παναθηναϊκό, δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο εκτός από έναν «καθαρόαιμο» πόιντ γκαρντ ο οποίος θα «έβαζε σε μία σειρά» το παιχνίδι της ομάδας. Το στοίχημα με τον Πιερ Τζάκσον αποδείχτηκε αποτυχημένο σύντομα, ενώ και ο Κίφερ Σάικς αν και φιλότιμος, δεν μπορούσε να κάνει τη διαφορά.

Ο Σέλβιν Μακ από την πλευρά του έχει κερδίσει τις εντυπώσεις και γι' αυτόν το λόγο θα συνεχίσει στο ΟΑΚΑ μέχρι και το προσεχές καλοκαίρι. Ωστόσο ο Αμερικανός ακόμα προσπαθεί να προσαρμοστεί και δεν είναι floor general, έστω κι αν διαθέτει εμπειρία αλλά και ποιότητα.

Στην πραγματικότητα ο Νίκο Λαπροβίτολα ήταν αυτός ο οποίος έστω κι άθελά του τίναξε στον αέρα το αγωνιστικό πλάνο του Παναθηναϊκού. Ο Αργεντινός βρέθηκε κοντά στο «τριφύλλι», τελικά έμεινε στη Ρεάλ Μαδρίτης και οι πρωταθλητές Ελλάδας ακόμα «πονούν» στη συγκεκριμένη θέση.

Η πρόβλεψη

Θα αποτελέσει ένα μπασκετικό θαύμα αν οι έξι φορές πρωταθλητές Ευρώπης προλάβουν το «τρένο» που οδηγεί στα πλέι οφ. Έχοντας ρεκόρ 5-10 συγκατοικούν στην 15η θέση του βαθμολογικού πίνακα με τη Βιλερμπάν. Η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσαν να είχαν βάλει στο σακούλι τους ακόμα μία ή δύο νίκες, αλλά και πάλι η μεγάλη εικόνα δεν θα άλλαζε.

Για το πρεστίζ του συλλόγου -έστω κι αν πρόκειται δεδομένα για μεταβατική σεζόν- θα ήταν καλό ένα πλασάρισμα κοντά στη δεκάδα, αλλά για να συμβεί θα χρειαστούν ορισμένες διαδοχικές νίκες. 

Το πιο σημαντικό για τον Παναθηναϊκό πάντως είναι τι θα συμβεί από το προσεχές καλοκαίρι κι έπειτα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει κάποιος στο εσωτερικό του κλαμπ να παρουσιαστεί αδιάφορος στη συνέχεια...

Δείτε videos από τη φετινή παρουσία του Παναθηναϊκού στην EuroLeague:



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ